darioKrak 14.01.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Witam, Posiadam instalację ogrzewania podłogowego - dom trzypiętrowy, pow podłogi około 170 m2, 1400 metrów rury ogrzewania, wylewka anhydrytowa. Zainstalowałem piec Buderus GB072 20 kW. Do tego zamierzam zainstalować sterowanie SALUS IT600 i w praktycznie każdym pokoju mieć niezależny sterownik temperatury, który będzie zamykał/ otwierał obiegi podłogówki w zależności od zadanej temperatury w danym pomieszczeniu. Pompa z pieca zasila aktualnie bezpośrednio podłogówkę, ze stałą zadaną temperaturą*zasilania, beż żadnych dodatkowych pomp/ zaworów mieszających itp. Pytanie - czy potrzebna jest dodatkowa pompa przy trzech poziomach i tak dużej ilości rur? Aktualnie wygrzewam podłogówkę - dom był zmrożony i zawilgocony (tynki gipsowe/ wylewki anhydrytowe, mokre ściany z silki...). Od kilku dni zwiększana temperatura na zasilaniu od 30 stopni do aktualnie 50 stopni. Temperatura podłogi po 5 dniach uzyskała około 20 stopni - na poddaszu około 18 stopni. Temperatura na powrocie - w szczególności na poddaszu jest dużo niższa niż na zasilaniu. Wydaje się, że system jest na granicy wydajności - w szczególności cyrkulacja na poddaszu. Jednak nie wiem jak mam to dokładnie zmierzyć/ ocenić? W teorii, po wygrzaniu i wysuszeniu budynku, w danym momencie nie będą ogrzewane wszystkie strefy, gdyż SALUS wyłączy obiegi pomieszczeń, które uzyskały temperaturę zadaną. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.01.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Pompa z pieca zasila aktualnie bezpośrednio podłogówkę, ze stałą zadaną temperaturą*zasilania, beż żadnych dodatkowych pomp/ zaworów mieszających itp. Pytanie - czy potrzebna jest dodatkowa pompa przy trzech poziomach i tak dużej ilości rur? Jednak nie wiem jak mam to dokładnie zmierzyć/ ocenić? Bardzo prosto jeżeli masz rotametry na rozdzielaczach, odkręcasz wszystkie na max przepływ i powinny wskazywać min 1,5 l/min ,jeżeli masz mniej możesz zwiększyć wydajność pompy .dołożenie dodatkowej pompy jest skomplikowane do wykonania i sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 14.01.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Witam,Posiadam instalację ogrzewania podłogowego - dom trzypiętrowy, pow podłogi około 170 m2, 1400 metrów rury ogrzewania, wylewka anhydrytowa. Zainstalowałem piec Buderus GB072 20 kW. Do tego zamierzam zainstalować sterowanie SALUS IT600 i w praktycznie każdym pokoju mieć niezależny sterownik temperatury, który będzie zamykał/ otwierał obiegi podłogówki w zależności od zadanej temperatury w danym pomieszczeniu. Pompa z pieca zasila aktualnie bezpośrednio podłogówkę, ze stałą zadaną temperaturą*zasilania, beż żadnych dodatkowych pomp/ zaworów mieszających itp. A wogóle masz jakiś rozdzielacz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darioKrak 14.01.2018 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Tak, mam trzy rozdzielacze - po jednym na każdej kondygnacji. Jutro sprawdzę przepływ jak sugerował tomraider. Kolejny dylemat (pewnie oddzielny wątek to czy dokładać sterowanie pogodowe i krzywą*grzewczą na piecu żeby różnicować temp zasilania od temp zewnętrznej... Mój hydraulik twierdzi, że wystarczy ustawić stałą*temp. na zasilaniu (np. 30 stopni) a sterownik Salus-a i tak wyłączy obiegi jeśli będzie osiągnięta temp pokojowa. Pewnie może być problem jedynie w radykalnie zimnych dniach (np. - 15) i wtedy trzeba by manualnie przestawić piec na większą temp zasilania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts