Marek.M 17.01.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 ^^ ok, Twój dom. Powodzenia w realizacji (szczerze, bez podtekstów, ironii itp.) Będzie potrzebne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 17.01.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wg. teorii jeden bloczek z BK o wymiarach 24/59/24 klasy 600 jest w stanie wytrzymać nacisk ponad 42 ton,dla klasy 500 i 2,5 Mpa to będzie ok. 35 ton,przyjmując że waga średniego domu to ok.200ton można stwierdzić że 5/6 pustaków byłoby w stanie utrzymać cały ten ciężar.Tyle teorii,w praktyce tak jak piszą koledzy działają siły boczne,drgania,nierównomierne rozłożenie masy,błędy wykonawcze,wady materiałowe,otwory itd.dlatego oblicza się nośność z takim zapasem,dla BK jest to 10/20 razy większy,przy ścianach nośnych o długości 75mb nośność teoretyczna wynosi ponad 5000 ton... kolego nośności się tak nie liczy, to co podałeś to jest iloczyn powierzchi i tzw. gwarantowanej wytrzymałości, nic więcej. Jakbyś tak obciążył ścianę w budynku, to byś tylko gruz zbierał. I nie ma czegoś takiego jak "nośność teoretyczna", w takim kontekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 17.01.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, czyli tak jak myślałem, jest sporo innych zależnych. Pytałem dlatego, że ściana nośna BK 24 cm + 30 cm styro jest gruba, a do tego jeszcze wykończenie BK (styropian chcę od środka) od zewnątrz i styro od środka, pewnie płyta GK lub coś podobnego, da gdzieś grubość ściany 60 cm. Chciałbym ją odchudzić, dlatego spytałem o beton. Dom ma być parterowy. Macie jakieś ciekawe sugestie jak odchudzić ścianę? Dodam jeszcze, że ściany nośne mają być tylko zewnętrzne, konstrukcja dachu wiązary. MABUDO ma taki system, ściany z cienkiego betonu i styro od srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 18.01.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Sławek 9000 wskaż w którym zdaniu napisałem że chcę obciążyć ścianę wg. tego co napisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 18.01.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 W ostatnim zdaniu pomyliłeś wytrzymałość na ściskanie dla pojedynczego elementu murowego z nośnością muru, ale mniejsza o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenner 28.01.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Generalnie problemem jest ogarnięcie wartości wyrażanej w Megapaskalach (Mpa), bo tak się podaje nośność dla materiałów budowlanych. Wytrzymałość może być materiału i wyraża się ją zazwyczaj w MPa, natomiast nośność dotyczy elementu (belki, słupa) i jest to nośność na daną siłę wewnętrzną - ściskanie, rozciaganie, zginanie i jest wyrażona np. w kN lub kNm. Tak gwoli ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.01.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nankatsu 01.02.2018 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 60 cm ściany to już straszny bunkier... To już okna chyba trzeba osadzać poza obrysem ściany nośnej, żeby mieć jako taki dostęp światła. Moim zdaniem ryzykowny to pomysł. Ciepło będzie na pewno, ale czy będzie się miło mieszkało to już inna sprawa. Silikatem takiego "U" się w życiu nie zrobi. Ewentualnie Porotherm + wełna z bardzo dobrą lambdą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Sam kiedyś chciałem zrobić ocieplenie od środka. Ale potem wyszło inaczej. Jednak nie uważam aby to było złe rozwiązanie. Po prostu każde rozwiązanie ma wady i zalety. Ważne , żeby zrobić to porządnie. Znajomy dał od środka 15cm wełny. Styropianu bym od wewnątrz nie dawał. I potem kartongips. W sumie wyjdzie Cię 20cm, czyli zyskasz 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 12.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Możesz się zdecydować na prefabrykaty z keramzytobetonu lub betonowe, ściany będą cieńsze. Z prefabrykatów spokojnie ściany na parterze nośne to 15 a piętro 12 cm. Nie bój się grubej ściany, trzeba tylko zrobić odpowiednio duże okna i światło także się dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts