Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Budując dom obniżyłem podłogę pod schodami o jakieś 80 cm dzięki czemu uzyskałem coś w rodzaju piwniczki.

Na jesieni zauważyłem, że na ścianach tuż nad podłogą gromadzi się woda. Potem zaczęła wyłazić jakaś biała substancja z tynku, a potem powstał czarny nalot.

Piwniczka nie ma okna, ale tuż pod sufitem jest kratka wentylacyjna, która przechodzi przez ścianę, idzie w ociepleniu budynku i wychodzi na wysokości podbitki - ok. 4 metrów nad ziemią.. Wygląda na to, że jest wywiewna, ale czasami jakby dmuchało w drugą stronę. Sprawdzę to jeszcze raz dla pewności.

Wg mnie powietrze w tym pomieszczeniu cyrkuluje w ten sposób, że wpada pod drzwiami i wylatuje tą kratką - ściany powyżej progu i sufit są suche. Problem jest na ścianach poniżej progu, czyli od podłogi do ok. 50-60 cm.

Czy jak zrobię drugą dziurę w ścianie i 'zetką' zakończę ją tuż nad podłogą (niestety w tej samej ścianie, nie mam możliwości zrobienia tego po przeciwnej stronie) to nastąpi prawidłowa cyrkulacja powietrza i wilgoć nie będzie się skraplała?

Izolacja pozioma i pionowa powinna być wykonana prawidłowo. Jak zmiana wentylacji nic nie da to będę rozważał jej odkopanie.

https://forum.murator.pl/topic/235249-wilgo%C4%87-w-piwniczce-pod-schodami-jak-zrobi%C4%87-wentylacj%C4%99/