Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Logatherm WPLS.2 Buderus

Brysia8

Recommended Posts

Nie mam zapisanego zużycia za pierwsze1,5 miesiąca- wtedy było wygrzewanie posadzek.

Kolejne miesiące prozentuja się tak:

utrzymywana temp. to 18-20stC

lis 2016--562.88 kWh

gru 2016--592.29 kWh

sty 2017--785.38 kWh

lut 2017--394.92 kWh

mar 2017--220.4 kWh

kwi 2017--178.41 kWh

maj 2017--95.26 kWh

cze 2017--20.53 kWh

01.07 się wprowadziliśmy, utrzymywana temp to 23,5-24st C

lip 2017--28.22 kWh

sie 2017--22.3 kWh

wrz 17--118.51 kWh

paz 17--244.8 kWh

lis 2017--362.5 kWh

gru 2017--580.08 kWh

Styczeń do tej pory to:

240.53 kWh

Dzięki :) Też jestem zadowolona, mam 2 taryfy, w taniej mam wymuszoną wodę, ogrzewanie bez ograniczeń.

Kubatura.. w sumie to nie liczyłam...użytkowego mam 122m, wysokość pomieszczeń to 2,7na gotowo (wszędzie sufit powieszany), wychodzi mi jakieś 330m3.

Na logikę, kubaturę powinnam liczyć od p. użytkowej, ale czasem spotykam się z liczoną od powierzchni całkowitej, czyli 151x3,1(do stropu) - 468m3

• 2 weeks później...

Witaj Brysia8.

Mam tą pompę od dwóch miesięcy. Model WPLS8.2 RE. Pech chciał, że trafiłem na totalnie niekompetentnego instalatora i po dwóch miesiącach walki z wiatrakami postanowiłem skonfigurować sobie to urządzenie samodzielnie (instalator nie zrobił tego w sposób optymalny, w zasadzie nic nie trzymało się kupy)....Udało się - jak będą wyglądać rachunki? Dowiem się niebawem :) Póki co, pompa zjadła mi 1200kWh przez miesiąc wygrzewania jastrychu temperaturą zasilania (48 stopni). Kubatura domu jest spora - 760m2, wiec rachunek mnie nie zdziwił.

Mam do Ciebie jedno zasadnicze pytanie - o ile Twój instalator zainstalował pompę c.o. do podłogówki. Czy zauważyłaś może jak zachowuje się pompa c.o. już po przełączeniu zaworu na grzanie c.w.u? Czy następuje cykliczne wyłączanie i włączanie w/w przez okres 10-20 sec? Nie wiem czy przypadkiem nie mam walniętego modułu sterującego, w moim przypadku przekaźnik pstryka kilkanaście razy włączając i wyłączając pompę obiegu c.o. bez sensownej przyczyny....zastanawia mnie to. Czy to normalne zachowanie?

Edytowane przez Fafkulce

Witaj Brysia8.

Mam do Ciebie jedno zasadnicze pytanie - o ile Twój instalator zainstalował pompę c.o. do podłogówki. Czy zauważyłaś może jak zachowuje się pompa c.o. już po przełączeniu zaworu na grzanie c.w.u? Czy następuje cykliczne wyłączanie i włączanie w/w przez okres 10-20 sec? Nie wiem czy przypadkiem nie mam walniętego modułu sterującego, w moim przypadku przekaźnik pstryka kilkanaście razy włączając i wyłączając pompę obiegu c.o. bez sensownej przyczyny....zastanawia mnie to. Czy to normalne zachowanie?

Nie mam pojęcia, nie przysłuchuję się jej, wodę grzeję tylko w określonych godzinach -

od 1 do 5 nad ranem, nie słyszę wtedy nic, można to gdzieś odczytać na sterowniku?

Edytowane przez Brysia8

@fachman19

tak, to na pewno pompa obiegu c.o. do podlogowki. Zawor mieszajacy jest juz w pozycji podającej wodę do zasobnika. Zawor sie przestawia a nastepnie kilkanascie razy klika mi przekaznik włączajac pompe c.o. i wylaczajac ....Pompa ma wyswietlacz wiec widze, ze sie bezsensownie wlacza i wylacza. Co ciekawe, w zaawansowanych ustawieniach sterownika HMC300 (tego w pompie ciepla) jest opcja pozostawienia wlaczonej pompy c.o. w momencie podgrzewania c.w.u. - w moim przypadku funkcja ta jest WYŁĄCZONA poniewaz przygotowanie 400 litrow wody przy zasobniku z wezownica dedykowana do solarów trwa tylko kilkanascie minut, podlogowka w tym czasie nie ucierpi.

Nie mam pojęcia, nie przysłuchuję się jej, wodę grzeję tylko w określonych godzinach -

od 1 do 5 nad ranem, nie słyszę wtedy nic, można to gdzieś odczytać na sterowniku?

No wlasnie nie :) Nie mozna tego odczytac z HMC300, jedynie wymuszenie przygotowania dodatkowej wody lub zmiana progu zalączania c.w.u. jest w stanie sytuacje zasymulowac.

Brysia8 przy okazji zadam pytanie z innej beczki. Jak masz ustawione przygotowanie c.w.u? Jaki jest prog temperaturowy zalaczania i wylaczania ? Bardziej interesuje mnie prog wylaczania, gdyz to tak na prawde jest temperatura zasilania wężownicy - I w zwiazku z tymi ustawieniami jaką otrzymujesz temperature w punkcie poboru wody...?

Edytowane przez Fafkulce

@fachmann

masz na mysli temperature zasilania, tak? Owszem, zauwazylem ze pompa przy temperaturze ponizej 25 stopni na zasilaniu c.o. przy grzaniu wody wlacza sobie na kilka sekund dogrzewacz ale to nie powinno wplywac na "próbkowanie" pompy c.o. Pompa wewnętrzna obiegu pierwotnego pracuje bez zarzutu. No chyba, ze Buderus w ten sposob dopompowuje sobie cieplejsza wode "w podłoge"...ale dlaczego w kilkunastu odstepach trwajacych po 0,2 - 0,5 sekundy? W taki sposob przekaznik bede miec do wymiany po roku.....Zadzwonie do serwisu w poniedzialek, bo wydaje mi sie to irracjonalne....albo cos mam powaznie skopane w ustawieniach :(

Edytowane przez Fafkulce

Zastanawiam się jak się ma ten model Buderusa do LG Therma V 9kW. W sumie są w podobnej cenie i troszkę się waham pomiędzy nimi.

Zorientuj się ile będzie Cie kosztować coroczny (wymagany przez producenta) przegląd tego LG. Miałem do wyboru urządzenia Daikin, Nibe i Buderus. Cena przegladu rocznego w Buderusie jest bardzo przystępna, czego nie mozna powiedziec o Nibe i Daikin. Klasa urządzeń moim zdaniem identyczna. LG nie brałem pod uwagę, ponieważ moim celem był wybór urządzeń tylko wiodących producentów.

A co Ciebie dziwi?

Mnie dziwi ,że nie zauważyłeś tabliczki znamionowej LG.

To jest jednostka LG

Nie mam tej pompy - osobiście mam LG 9kw, dziwią mnie natomiast dywagacje innych użytkowników którzy nie biorą pod uwagi LG np Fafkulce że buderus niby renomowany i nie brał LG pod uwagę - a tu taki zonk ma LG tylko że droższą

Edytowane przez finch_pl