Brysia8 15.01.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Na forum chyba nikt jeszcze nie zakładał tematu o tej pompie...to zacznę, będzie można się wymienić spostrzeżeniami. Czy ktoś z was ma może ten model pompy? U nas została zamontowana końcem września 2016 roku, moc 8kw. Nie narzekam, działa, spełnia swe zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 15.01.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Jakie było zużycie kwh za grudzień w Twoim domu ? i ile masz do tej pory za styczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 16.01.2018 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nie mam zapisanego zużycia za pierwsze1,5 miesiąca- wtedy było wygrzewanie posadzek.Kolejne miesiące prozentuja się tak:utrzymywana temp. to 18-20stClis 2016--562.88 kWhgru 2016--592.29 kWhsty 2017--785.38 kWhlut 2017--394.92 kWhmar 2017--220.4 kWhkwi 2017--178.41 kWhmaj 2017--95.26 kWhcze 2017--20.53 kWh 01.07 się wprowadziliśmy, utrzymywana temp to 23,5-24st Clip 2017--28.22 kWhsie 2017--22.3 kWhwrz 17--118.51 kWhpaz 17--244.8 kWhlis 2017--362.5 kWhgru 2017--580.08 kWh Styczeń do tej pory to:240.53 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 16.01.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 To fajne zużycie masz chociaż domek też nie duży , jaka kubatura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 16.01.2018 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dzięki Też jestem zadowolona, mam 2 taryfy, w taniej mam wymuszoną wodę, ogrzewanie bez ograniczeń. Kubatura.. w sumie to nie liczyłam...użytkowego mam 122m, wysokość pomieszczeń to 2,7na gotowo (wszędzie sufit powieszany), wychodzi mi jakieś 330m3. Na logikę, kubaturę powinnam liczyć od p. użytkowej, ale czasem spotykam się z liczoną od powierzchni całkowitej, czyli 151x3,1(do stropu) - 468m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 17.01.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 No raczej od użytkowej poniżej ocieplenia czyli to co grzejemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafkulce 25.01.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Witaj Brysia8. Mam tą pompę od dwóch miesięcy. Model WPLS8.2 RE. Pech chciał, że trafiłem na totalnie niekompetentnego instalatora i po dwóch miesiącach walki z wiatrakami postanowiłem skonfigurować sobie to urządzenie samodzielnie (instalator nie zrobił tego w sposób optymalny, w zasadzie nic nie trzymało się kupy)....Udało się - jak będą wyglądać rachunki? Dowiem się niebawem Póki co, pompa zjadła mi 1200kWh przez miesiąc wygrzewania jastrychu temperaturą zasilania (48 stopni). Kubatura domu jest spora - 760m2, wiec rachunek mnie nie zdziwił. Mam do Ciebie jedno zasadnicze pytanie - o ile Twój instalator zainstalował pompę c.o. do podłogówki. Czy zauważyłaś może jak zachowuje się pompa c.o. już po przełączeniu zaworu na grzanie c.w.u? Czy następuje cykliczne wyłączanie i włączanie w/w przez okres 10-20 sec? Nie wiem czy przypadkiem nie mam walniętego modułu sterującego, w moim przypadku przekaźnik pstryka kilkanaście razy włączając i wyłączając pompę obiegu c.o. bez sensownej przyczyny....zastanawia mnie to. Czy to normalne zachowanie? Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Fafkulce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 FAjna solidna pompka. Nie ma wielu instalatorów znajacych dokładnie te pompy , bo zamontowano ich stosunkowo mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 27.01.2018 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Dziś pierwszy raz czyściałam filtr cząsteczek, łatwa czynność Ile tam było brudu- o matko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 27.01.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Witaj Brysia8. Mam do Ciebie jedno zasadnicze pytanie - o ile Twój instalator zainstalował pompę c.o. do podłogówki. Czy zauważyłaś może jak zachowuje się pompa c.o. już po przełączeniu zaworu na grzanie c.w.u? Czy następuje cykliczne wyłączanie i włączanie w/w przez okres 10-20 sec? Nie wiem czy przypadkiem nie mam walniętego modułu sterującego, w moim przypadku przekaźnik pstryka kilkanaście razy włączając i wyłączając pompę obiegu c.o. bez sensownej przyczyny....zastanawia mnie to. Czy to normalne zachowanie? Nie mam pojęcia, nie przysłuchuję się jej, wodę grzeję tylko w określonych godzinach - od 1 do 5 nad ranem, nie słyszę wtedy nic, można to gdzieś odczytać na sterowniku? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Brysia8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Witaj Brysia8. . Czy zauważyłaś może jak zachowuje się pompa c.o. już po przełączeniu zaworu na grzanie c.w.u? Czy następuje cykliczne wyłączanie i włączanie w/w przez okres 10-20 sec? ? zy to na pewno pompa ? może starowanie zaworu mieszajacego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafkulce 27.01.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 @fachman19 tak, to na pewno pompa obiegu c.o. do podlogowki. Zawor mieszajacy jest juz w pozycji podającej wodę do zasobnika. Zawor sie przestawia a nastepnie kilkanascie razy klika mi przekaznik włączajac pompe c.o. i wylaczajac ....Pompa ma wyswietlacz wiec widze, ze sie bezsensownie wlacza i wylacza. Co ciekawe, w zaawansowanych ustawieniach sterownika HMC300 (tego w pompie ciepla) jest opcja pozostawienia wlaczonej pompy c.o. w momencie podgrzewania c.w.u. - w moim przypadku funkcja ta jest WYŁĄCZONA poniewaz przygotowanie 400 litrow wody przy zasobniku z wezownica dedykowana do solarów trwa tylko kilkanascie minut, podlogowka w tym czasie nie ucierpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafkulce 27.01.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Nie mam pojęcia, nie przysłuchuję się jej, wodę grzeję tylko w określonych godzinach - od 1 do 5 nad ranem, nie słyszę wtedy nic, można to gdzieś odczytać na sterowniku? No wlasnie nie Nie mozna tego odczytac z HMC300, jedynie wymuszenie przygotowania dodatkowej wody lub zmiana progu zalączania c.w.u. jest w stanie sytuacje zasymulowac. Brysia8 przy okazji zadam pytanie z innej beczki. Jak masz ustawione przygotowanie c.w.u? Jaki jest prog temperaturowy zalaczania i wylaczania ? Bardziej interesuje mnie prog wylaczania, gdyz to tak na prawde jest temperatura zasilania wężownicy - I w zwiazku z tymi ustawieniami jaką otrzymujesz temperature w punkcie poboru wody...? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Fafkulce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 nie jestem pewien czy tu też tak jest , ale sa pompy które starają się utrzymać temperaturę wymiennika powyzej tem 25 C. Jak jest za niska to dołączaja grzałki albo wyłaczaja pompkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafkulce 27.01.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) @fachmann masz na mysli temperature zasilania, tak? Owszem, zauwazylem ze pompa przy temperaturze ponizej 25 stopni na zasilaniu c.o. przy grzaniu wody wlacza sobie na kilka sekund dogrzewacz ale to nie powinno wplywac na "próbkowanie" pompy c.o. Pompa wewnętrzna obiegu pierwotnego pracuje bez zarzutu. No chyba, ze Buderus w ten sposob dopompowuje sobie cieplejsza wode "w podłoge"...ale dlaczego w kilkunastu odstepach trwajacych po 0,2 - 0,5 sekundy? W taki sposob przekaznik bede miec do wymiany po roku.....Zadzwonie do serwisu w poniedzialek, bo wydaje mi sie to irracjonalne....albo cos mam powaznie skopane w ustawieniach Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Fafkulce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 01.02.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Zastanawiam się jak się ma ten model Buderusa do LG Therma V 9kW. W sumie są w podobnej cenie i troszkę się waham pomiędzy nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafkulce 04.02.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Zastanawiam się jak się ma ten model Buderusa do LG Therma V 9kW. W sumie są w podobnej cenie i troszkę się waham pomiędzy nimi. Zorientuj się ile będzie Cie kosztować coroczny (wymagany przez producenta) przegląd tego LG. Miałem do wyboru urządzenia Daikin, Nibe i Buderus. Cena przegladu rocznego w Buderusie jest bardzo przystępna, czego nie mozna powiedziec o Nibe i Daikin. Klasa urządzeń moim zdaniem identyczna. LG nie brałem pod uwagę, ponieważ moim celem był wybór urządzeń tylko wiodących producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 04.02.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 tak przyglądam się jednostce zewnętrznej Buderusa i LG Therma i mam nieodparte wrażenie że to są te same urządzenia (rozkład mocowań, układ śrub itp) Porównywałem moc 8 do 9kw LG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 tak przyglądam się jednostce zewnętrznej Buderusa i LG Therma i mam nieodparte wrażenie że to są te same urządzenia (rozkład mocowań, układ śrub itp) Porównywałem moc 8 do 9kw LG A co Ciebie dziwi? Mnie dziwi ,że nie zauważyłeś tabliczki znamionowej LG. To jest jednostka LG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 04.02.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) A co Ciebie dziwi? Mnie dziwi ,że nie zauważyłeś tabliczki znamionowej LG. To jest jednostka LG Nie mam tej pompy - osobiście mam LG 9kw, dziwią mnie natomiast dywagacje innych użytkowników którzy nie biorą pod uwagi LG np Fafkulce że buderus niby renomowany i nie brał LG pod uwagę - a tu taki zonk ma LG tylko że droższą Edytowane 4 Lutego 2018 przez finch_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts