Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LUKSFERY a mo?e .....?

Recommended Posts

mam w projekcie przeszklenie z luksferów (wynika to z małej odległości do sąsiada).

Wykonawca proponuje wstawienie okna z szybą nieprzezroczystą, twierdzi również że zabudowane luksfery z czasem będą pękać!!

Architekt stwierdził że nie można zastosować okna z przeszkleniem nieprzezroczystym bo to już coś innego i nie pozwala na to Prawo Budowlane. Luksfery - to ściana, a okno nią nie jest.

Pomóżci proszę.

czy rzeczywiscie zamiana luksferów na okno jest niezgodne z prawem??

prawdę mówiąc okno jest zapewne cieplejsze - być może byłby to dobry pomysł??

jeżeli jenak nie to podajcie mi sprawdzony sposób osadzenia luksferów - żeby wykonawca czegoś nie sp.....

Ja też , ze wzgledu na odległość od sąsiada mam luksfery na klatce 1,20 szer 2 m wys. Razem z tesciem murowaliśmy zwykłe czeskie z Castoramy ze zbrojeniem, podłużnym 6 i poprzecznym 2 x 4mm.. Trzeba pamiętac o dylatacji międzu sciana a luksferami 2-3 cm styropianu dalismy i myślę,że to wystarczy. Podczas murowania ( zaprawa szara SKAŁY) używaliśmy krzyżyków dystansowych na 10 mm też z Castoramy. Jest ok.

Tom, dobrze ze masz dobry kontakt z wykonawcą i projektantem i cale szczescie ze konsultujesz z nim proponowane przez wykonawce zmiany -

a uwaga moja byla ogolna - niestety zmiany jakie chcą czasem wprowadzać wykonawcy po prostu są niezgodne z prawem...

w twoim wypadku zmiana prawnie bylaby ok, jesli sciana jest 4m od granicy.

ale nieprzezroczyste okno??? tak sobie to bedzie wygladac

pozdrawiam

• 1 year później...
Przeczytałam już wszystko co tu jest o luksferach w ścianie zewnętrznej, moje zdanie jest takie że lepiej mieć okno ale nie mogę bo magiczne 3,..m i musi być luksfer czyli zimno i mokro. Szlak mnie trafia bo sąsiad od tej strony ma domek ruderkę w granicy i z wielkim oknem i co z pozwoleniem i odbiorem ha ha ha. Rozmawiałam właśnie z czlowiekiem ktory prowadzi mi nadzór budowlany i wymyślił żeby od środka zrobić okno czy tam samą szybę a na zewnątrz luksfery. Sama nie wiem co o tym myśleć czy to jakaś herezja czy droższe rozwiązanie problemu, ja sie z tym prześpię a może ktoś coś podpowie co to za patent. :-?

A dlaczego nie chcesz mieć luksferów?

Przy odrobinie pracy da się je tak wkomponować w ścianę, że osiągnie się niezwykle ciekawy efekt dekoracyjny w pomieszczeniu!

A co do pekania - raczej nie ma obaw! Zobacz, że widuje się jeszcze luksfery (wprawdzie obrzydliwe) wstawiane głównie w klatkach schodowych 30 lat temu i stoją do dziś. Choć z drugiej strony - każdą robotę można spartolić...

Luksfery uważam za zimne okno ma lepsze parametry cieplne, i to parowanie i woda na luksferach mało ciekawa perspektywa. Estetycznie podobaja mi się owszem ale w środku a nie jako element w ścianie zewnętrznej doświetlający główny hol na parterze i na poddaszu. SIeń czy ganek nie ogrzewany może tak ale hol no nie wiem

U mnie niestety też jest ściana za blisko granicy (3m). Dodatkowo mam pomieszczenia których nie mogę inaczej doświetlić niż przez otwór w tej ścianie. Dom rozbudowywany tak więc odsunięcie od granicy też nie wchodzi w grę. Zdecydowałem się na rozwiązanie może i drogie ale wydaje mi się jedyne rozsądne. Od środka okna, na zewnątrz luksfery (przynajmniej na czas odbioru budynku).

Jeszcze pytanie.

Kiedy zgłasza się zakończenie budowy/rozbudowy?

Czy robimy to kiedy dom jest wykończony na tip-top? Czy można to zrobić kiedy np. mamy: wykończone wnętrze bez podłóg, brak ocieplenia na zewnątrz tak aby można po odbiorze bez problemu usunąć luksfery?

Ja również będę miał jedno okno zastąpione luksferami. I również obawiam się wypuszczania ciepła z domu przez nie.

Uzgodniłem więc z Dyr. do Spraw Estetycznych (żona :D ) że kupimy podwójną ilość luksferów i wstawimy je podwójnie. Z jednej strony będą te "ładne", a z drugiej jakieś przezroczyste - najtańsze dostępne. Liczę, że dzięki temu będzie trochę cieplej i niewiele ciemniej.[/url]

Ja mam 2 podłóżne pasy o szerokości 2-ch luksferów po obu stronach drzwi wejściowych. Łączą się bezpośrednio z futryną drzwi. Nie mam wiatrołapu tylko od razu jest przedpokój. Lusfery - nie parują, nie zamarzają (nawet w czasie ostatnich mrozów) i nie wychładzają pomieszczenia przedpokoju bardziej niż drzwi. Są rewelacyjne. A efekt świetlny w nocy i wieczorem z zewnątrz jest super - kiedy mam światło włączone w przedpokoju. Polecam

Ja też zmuszony byłem doświetlić klatkę schodową luksferami. Z racji trójwarstwowej ściany wstawiłem jednak od wewnątrz okno.

Myślę, ze jest wporzo. Ale jak wszystko to kwestia gustu i kasy.