Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi od pokoju dźwiękoszczelne

Recommended Posts

Potrzebuję drzwi do pokoju, dźwiękoszczelne, chciałbym w miarę możliwości wytłumić hałas w moim pokoju dobiegający z drugiego pokoju.

Mieszkam z rodziną, z którą nie da się dogadać, nie mam też w najbliższym czasie możliwości przeprowadzki. A halas to głośne rozmowy albo np. gdy ktoś wydzwania 30 razy na dzień; jak mam nocną zmianę w pracy to nie da się tak funkcjonować gdy rodzina obok nie potrafi się zachować, a niestety nie mam na nich wpływu, więc przynajmniej w drzwi chciałbym się zaopatrzyć. Mieszkanie niewielkie, mój pokój do którego chcę wstawić drzwi ma około 20m2

Mam nadzieję, że drzwi wyciszające pomogą, w razie czego zawsze można ściany jeszcze wyciszyć.

Problem w tym, że nie wiem jak to się za to zabrać. Chciałbym wiedzieć jakie mniej więcej pieniądze muszę mieć przygotowane (czy to będzie np. 500 zł czy 1500), jakie drzwi np. kupić. Czy na te drzwi jeszcze może jakąś matę wygłuszającą przykleić? Co ze szczelinami przy drzwiach?

Bo kogoś do montażu to sobie poszukam. Stoję tylko przed wyborem drzwi teraz i nie wiem czego szukać, poprosiłbym o pomoc, podpowiedzi.

Edytowane przez hehe94

Hałas rozchodzi się głównie szczelinami (pod i wokół drzwi) więc jeśli nie myślisz wymienić całości (pewnie trzeba szykować ok 2 tys za realne drzwi z klasą Rw), to może spróbuj udoskonalić obecne, o ile się nadają.

A można:

- dołożyć uszczelkę samoprzylepną po obwodzie

- dołożyć próg opadający

- nie mam przekonania, że obicie coś poprawi (no chyba że obecne są papierowe... )

Aktualnie drzwi nie mam w ogóle, więc jakoś całość będzie trzeba porządnie zrobić.

A przyklejenie maty lub innych rzeczy wygłuszających do tańszych drzwi da taki sam efekt jak zakup porządnych drzwi dźwiękoszczelnych? Bo sobie porównam koszty jakie by były, może by taniej wyszło.

Czyli uszczelnienie drzwi też jest bardzo ważne.

Samo naklejenie czegokolwiek nie da takiego efektu a już na pewno nie znajdzie potwierdzenia w wykonanych badaniach.To uszczelnienie jest bardzo ważne.

Jeśli nie ma nic to brałbym drzwi akustyczne. jeśli za drogie to pełne, pokojowe + próg opadający.

Chyba pytałeś o coś takiego na innym forum.

Rozwiązanie jest proste. Drzwi płytowe z pełnym wypełnieniem (nie plaster miodu i raczej nie płyta wiórowa otworowana), pełna płyta wiórowa, homalight, pianka, inne wypełnienie dźwiękoszczelne. Koniecznie uszczelki, uszczelka opadająca i próg do którego będzie przylegała ta uszczelka. Ościeżnica najlepiej drewniana, lub stalowa i solidny montaż z użyciem pianki. Można się zastanowić nad bezprzylgowymi. Przy dobrej regulacji mogą lepiej dociskać ościeżnicy. Dopłać do dobrej okleiny i będziesz zadowolony. Nie obliczyłem tego, bez montażu możesz zamknąć się w ok 1000 zł. Bardziej profesjonalne rozwiązanie to typowe drzwi dźwiękoszczelne. Koszt wyższy, komfort lepszy, ale typowe drzwi dźwiękoszczelne mogą nie pasować wyglądem do wnętrza pokoju. Większość to drzwi do użyteczności publicznej i jako wejściowe do mieszkania.

• 4 years później...

Cześć,

Też zastanawiam się nad drzwiami akustycznymi (wyciszającymi) do pokoju w mieszkaniu.

Jestem w stanie kupić drzwi dźwiękoszczelne, ale zastanawiam się czy nie wystarczające byłyby drzwi wewnętrzne np. z płytą homalight (która jest certyfikowana na dźwiękoszczelność).

Czyli wewnętrzne w wersji bezprzylgowej+u.opadająca+płyta.

Chcę jedynie wytłumić rozmowy dochodzące z pokoju obok i korytarza; obecnie mam "plaster miodu" (Graf Polskone) i wydaje mi się, że w/w drzwi wewnętrzne mimo braku atestów całościowych wystarczą.

Pomożecie?

Sama płyta nie wyciszy. Nie znam badań na to, co wymieniłeś. Nie znam też na zwykłą płytę otworową. W sumie one mają drugorzędne znaczenie. Liczy się całość, czyli drzwi a nie składniki.

Więc - dobry montaż (dokładny), uszczelka opadająca. Dobrze spasowany zamek i zwykłe uszczelki.

Znam katalog Asilo. Nie pamiętam by były w nim drzwi akustyczne. W odróżnieniu od innych, bardziej popularnych marek, które w podstawowym katalogu (zwykle pod koniec) pokazują ofertę przebadanych drzwi o różnych parametrach dB.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć,

dziękuję za odpowiedź theme i finlandia. Wybrałem akustyczne od classena.

I mam teraz jeszcze zadwozdkę z ościeżnicą. Mam ościeżnice pol-skone, które jak patrzyłem i rozmawiałem by pasowała do tych drzwi. Ale niestety ona nie ma miejsca na 3 zawias a drzwi wymagają 3. Rozmawiałem z 5 osobami od drzwi i usłyszałem 4 różne opinie dot. montażu tych drzwi na niej.

1. Drzwi można włożyć na 2 zawiasy

2. Można wywiercić dziurę w ościeżnicy i włożyć drzwi (nawet pracownik classena o tym wspomniał)

3. Można dodać zawias "zewnętrzny"

4. Musi być nowa ościeżnica z miejscem na nowy zawias. (co oczywiście zmienia koszt drastycznie)

Które z nich są Waszym zdaniem z sensem?

Przeczytałem jeszcze raz temat i widzę że są tam drzwi, w grę wchodzi podmiana skrzydła. Taki trochę półśrodek jak na drzwi dźwiękoszczelne, ale jeśli ma pasować, to kto broni.

Nie wiemy jaka jest ościeżnica - stała, czy regulowana - od tego zależy kwestia dołożenia w niej zawiasu.

Wszystkie 4 opinie są prawdziwe. Będzie wisiało na dwóch. Można dołożyć trzeci (tu bym zaprosił tego pracownika z Classena, niech pokaże jak to robi, to może przestanie mówić o tym jak o czymś do wykonania za pomocą śrubokrętu.

• Like 1