tofek 16.01.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dzień dobry, Mam do Was pytanie, czy przy nw. temperaturach, ocieplenie domu jest zasadne ?Pomiary temperatur ścian w domu kamera termowizyjną.1. temperatura otoczenia (- 7st.C)2. temperatura w domu 22,5st.C3. temperatura ścian wewnątrz pomieszczeń 20st na wysokości ok 1,5 m.4 w narożnikach pomieszczeń 17 st.CDom wykonany z cegły ceramicznej MAX, grubość muru 0,5m z pustka powietrzną.Temperatura w domu spada bez ogrzewania np. przez noc o ok. 2-3 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.01.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) To już twoja decyzja, ocieplenie przeciętnej chałupy biorąc ekipę to okolo 20tyś zł, robiąc sam pewnie z 10-14tyś. No chyba że wezmiesz najtanszy tynk mineralny i 10cm styropianu białego. Wtedy bedzie pare % taniej ale na pewno nie warto. Patrząc na przykładzie rodziców który palą kopciuchem i najzwyklejszym węglem kamiennym. Przed ociepleniem ścianschodziło 5.5T, teraz schodzi 4.5T (porownywalne zimy) więc oszczednosc przy obecnych cenach okolo 800zł na rok. Inwestycja zwróci się za okolo 20lat. Ładną elewacje masz gratis. Jak masz dobre okna i dobrze ocieplony dach to zysk bedziesz miał sporo wiekszy. Rodzice mają 15letnie stare okna PCV przez ktore dmucha i bardzo słabo ocieplony dach. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Sąsiad ocieplał w 2016r. swój budynek (podobny gabarytowo do mojego) i na elewację wydal 40 tys (robocizna+materiał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.01.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Macie dwa piętra czy co ? Centrum Warszawy?Ocieplałem piętrowy budynek w zeszlym roku, miałem dość droga ekipe, ponad 50zł/m2 i 220m2 scian do ocieplenia i wyszło ok 22tyś. Sam zrobiłem tylko balkon bo potrzebowałem to skonczyć wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Budynek 10mx10m wysokość ok. 9m. Ogrzewane 2 poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.01.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Czyli nieogrzewana, wysoka, nieocieplona piwnica. No to koszt ocieplenia elewacji wyjdzie cie spokojnie 35tyś. Czas zwrotu na pewno kolo 30lat przy piecu węglowym. Decyzja należy do ciebie. Ekonomicznie to nie ma sensu, ale ekologicznie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 16.01.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Ja jestem jeszcze przed ociepleniem ale już sporo materiału zakupiłem.Budynek kostka 280m2 powierzchni ścian. 1. Robocizna 17.000zł ( 60zł/m2 w tym parapety, obróbki blacharskie attyki, skucie tynku gdzie trzeba, dodatkowo zaizolowanie maskownicy attyki itp. Wykonawca fachowiec-mógłbym go nazwać perfekcjonistą w wykonywanej pracy. ) 2. Materiały: 20.000zł ( w tym parapety i blacha na obróbki attyki )Czuję, że jeszcze do tego może coś dojść.Styropian w tym za 140m3 ( z tego co pamiętam )Teraz dobry styropian grafitowy 160-220zł/m3 Razem wychodzi ok. 130zł/m2Styropian grafit, tynk silikonowy Caparol, klej Caparol.W tym także parapety, obróbki i robocizna.Jednak ja mam stary budynek i przez to doprowadzenie go do stanu aby mozna było ocieplić prawidłowo swoje musi kosztować. Myślę, że przedział robocizna+materiały zaczyna się od 100zł/m2 a najczęściej ok. 120zł/m3 z przyzwoitymi materiałami. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Podaje wysokości pomieszczeń:1. Piwnica - 2,20m2. Parter - 3 m3. Piętro - 2,7m,4. sklepienia ok 0,3m,Poniżej link z parametrami mojego budynku.http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ipz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 16.01.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ja dorzucę swoje trzy grosze. Od razu zaznaczam, jestem laikiem, ale trochę już poczytałem i mam w tym względzie opinie. Uważam, że w Twoim przypadku warto ocieplić dom.Wiem, że pewnie okres zwrotu to będzie około 30 lat tak jak koledzy wyliczyli. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka innych aspektów na które dużo osób nie zwraca uwagi. Po pierwsze, poniesiony koszt Ci się zwróci, zakładając, że masz 30-40 lat to dopiero pod koniec życia, ale jednak, a poza tym ktoś kto odziedziczy po Tobie dom np. Dzieci będą na tym dalej korzystały. Po drugie, co jeśli za 10-15 lat wyjdzie zakaz palenia węglem i jego pochodnymi (w tym kierunku to wszystko zmierza) i będzie trzeba ogrzewać alternatywnym źródłem energii? Wtedy będziesz dopiero tracił mając nieocieplony dom. Pewnie więcej niż koszt tony węgla jak przy ogrzewaniu piecem. A właśnie, ile spalasz węgla na sezon i czy w ogóle masz piec na węgiel. Po trzecie, ocieplenie niesie za sobą kolejny plus, jak chociażby to, że latem nie będzie Ci się tak szybko dom nagrzewal i w ciepłe dni będziesz miał większy komfort. Tego na pieniądze nie przeliczymy, jakość i wygoda dużo większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Tak, obecnie pale weglem, spalam 5-6 ton wegla rosyjskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 16.01.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 A w jakiej cenie go kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Obecnie kosztuje 770zl/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.01.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dzień dobry, Mam do Was pytanie, czy przy nw. temperaturach, ocieplenie domu jest zasadne ? Pomiary temperatur ścian w domu kamera termowizyjną. 1. temperatura otoczenia (- 7st.C) 2. temperatura w domu 22,5st.C 3. temperatura ścian wewnątrz pomieszczeń 20st na wysokości ok 1,5 m. 4 w narożnikach pomieszczeń 17 st.C Dom wykonany z cegły ceramicznej MAX, grubość muru 0,5m z pustka powietrzną. Temperatura w domu spada bez ogrzewania np. przez noc o ok. 2-3 st. C. Pytanie czy dom ma zrobioną elewację? Jak ma i nie będziesz jej upiększał to bym się wstrzymał, ale sprawdził czy nie nasz punktów o temperaturze kondensacji pary wodnej, mostków zimna. Przy 22* w domu i wilgotności 50% punkt rosy występuje przy 11* . To że spadek temperatury jest mały świadczy o dużej akumulacji ciepła przez masę budynku i nie zawsze odzwierciedla jego izolację. Ocieplenie domu daje komfort cieplny, nie ciągnie od ścian, mniej czujesz ruch powietrza ochładzającego się o ściany, likwidujesz mostki zimna. Ważne jest dobre ocieplenie ostatniego stropu. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Budynek posiada elewacje cementowo-wapiena (baranek). Na strychu mam 30 cm welny. Strop piwnicy ocieplony styropianem 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.01.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 A okna dobrej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulaiv 16.01.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 xxxxxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 5 komorowe, 2 szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.01.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Myślę, że wszystkie porady zostały Ci już przedstawione. Teraz musisz podjąć decyzję. Może odkładać trochę groszy na zaś i ocieplić w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 16.01.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dziękuję Wam wszystkim za poświęcony czas, zobaczymy może z czasem będą dofinansowania na termomodernizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 21.01.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Kompleksowa modernizacja jest opłacalna nie tylko dla kieszeni i komfortu mieszkania, ale także dla środowiska. MNIEJ SMOGU W POWIETRZU.Dokładne wyliczenia na naszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts