samotnik 16.01.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Inspektorat nie zaprotestował, jadę po zwrot dokumentów, dom "odebrany". Tylko że do banku, zakładu energetycznego i wodociągów potrzebuję jakiś papier, który ten fakt potwierdzi. Czy oni mi wydadzą takie coś? Czy jest jakiś stypizowany wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.01.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Powinieneś otrzymać "kwit" jednostronne A4 - zezwolenie na zamieszkanie domu wydany przez inspektorat - to typowa regułka - gdzieś w dokumentach takie coś mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.01.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na wniosku o odbiór przystawiają pieczątkę. Wniosek oddają wraz ze złożonymi oryginałami dokumentów i dziennikiem budowy. ps. A po co energetyce, wodociągom itp dokument odbioru budynku ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.01.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 ps. A po co energetyce, wodociągom itp dokument odbioru budynku ?! Zapewne w celu rozpoczęcia naliczania rozliczenia za zużycie , a energetyce na zmianę taryfy :(niekiedy nie da się tego zrobić bez odbioru budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 16.01.2018 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 No i sprawdziłem - mój inspektorat (powiat bielski) nie daje nic. Nawet pieczątki na zgłoszeniu. Oddali mi dziennik budowy i twierdzą, że to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.01.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 No i sprawdziłem - mój inspektorat (powiat bielski) nie daje nic. Nawet pieczątki na zgłoszeniu. Oddali mi dziennik budowy i twierdzą, że to tyle. Faktycznie w aktualnym stanie prawnym stosowana jest zasada milczącej akceptacji przy braku sprzeciwu. Jednakże moje starostwo przystawiło pieczęć na złożonym wniosku i mam niejako dokument formalny. Nie jest to działanie wymagane prawem i dlatego nie wszystkie starostwa stosują. Zapewne w celu rozpoczęcia naliczania rozliczenia za zużycie , a energetyce na zmianę taryfy :(niekiedy nie da się tego zrobić bez odbioru budynku. Prądu to jeszcze tak, ale wodociągi, też zmieniają taryfę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 17.01.2018 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Prądu to jeszcze tak, ale wodociągi, też zmieniają taryfę ? Ano... 8,76 vs 6,34 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.01.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ano... 8,76 vs 6,34 zł/m3.co kraj to obyczaj. ja płaciłem tyle samo za wodę jak nie miałem licznika i teraz płace tak samo. budynek w trakcie budowy, wodę mam docelową, nikogo nie interesuje czy już wybudowałem czy nie. Jak nie miałem licznika to miałem "wode budowlaną" czyli ryczałt miesięczny za 6m3 (jakies 24zł/m-c), teraz mam licznik i za wodę płace tyle samo za m3 + opłata abonamentowa 3zł netto. Za wodę 3,60 netto/m3. Sama woda, bez kanalizacji. kanalizacje dolicza mi jak się podłącze(zamontuje pompę-kanalizacja ciśnieniowa). Moge to zrobic w kazdej chwili i nikt nie bedzie ode mnie wymagał odbioru budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.01.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wydaje mi się, że jest możliwość uzyskania papieru, ale w nieco inny sposób: Art. 59. 1. Organ nadzoru budowlanego wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. (...) Art. 59a. 1. Organ nadzoru budowlanego przeprowadza, na wezwanie inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej zgodnie z ustaleniami i warunkami określonymi w pozwoleniu na budowę. W przypadku banku zacząłbym od dopytania się co inni klienci przynoszą, co akceptuje bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 17.01.2018 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wydaje mi się, że jest możliwość uzyskania papieru, ale w nieco inny sposób: Eksperyment z kontrolą jest, delikatnie mówiąc, ryzykowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.01.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czy oni mi wydadzą takie coś? Czy jest jakiś stypizowany wniosek? Aby nie być gołosłownym Taki mam dokument w 2 egz.sorki że trochę wyskubany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts