Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potwierdzenie "odbioru" domu

samotnik

Recommended Posts

No i sprawdziłem - mój inspektorat (powiat bielski) nie daje nic. Nawet pieczątki na zgłoszeniu. Oddali mi dziennik budowy i twierdzą, że to tyle.

Faktycznie w aktualnym stanie prawnym stosowana jest zasada milczącej akceptacji przy braku sprzeciwu. Jednakże moje starostwo przystawiło pieczęć na złożonym wniosku i mam niejako dokument formalny. Nie jest to działanie wymagane prawem i dlatego nie wszystkie starostwa stosują.

Zapewne w celu rozpoczęcia naliczania rozliczenia za zużycie , a energetyce na zmianę taryfy :(niekiedy nie da się tego zrobić bez odbioru budynku.

Prądu to jeszcze tak, ale wodociągi, też zmieniają taryfę ?

Ano... 8,76 vs 6,34 zł/m3.
co kraj to obyczaj.

ja płaciłem tyle samo za wodę jak nie miałem licznika i teraz płace tak samo. budynek w trakcie budowy, wodę mam docelową, nikogo nie interesuje czy już wybudowałem czy nie.

Jak nie miałem licznika to miałem "wode budowlaną" czyli ryczałt miesięczny za 6m3 (jakies 24zł/m-c), teraz mam licznik i za wodę płace tyle samo za m3 + opłata abonamentowa 3zł netto. Za wodę 3,60 netto/m3.

Sama woda, bez kanalizacji.

kanalizacje dolicza mi jak się podłącze(zamontuje pompę-kanalizacja ciśnieniowa). Moge to zrobic w kazdej chwili i nikt nie bedzie ode mnie wymagał odbioru budynku.

Wydaje mi się, że jest możliwość uzyskania papieru, ale w nieco inny sposób:

Art. 59. 1. Organ nadzoru budowlanego wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a.

(...)

Art. 59a. 1. Organ nadzoru budowlanego przeprowadza, na wezwanie inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej zgodnie z ustaleniami i warunkami określonymi w pozwoleniu na budowę.

W przypadku banku zacząłbym od dopytania się co inni klienci przynoszą, co akceptuje bank.