DrAko 16.01.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Cześć Czy ktoś z was użytkuje kominek ROMOTOP HEAT 2g S 60.44.33.13 (lub podobny) i może mi powiedzieć jaką ma temperaturę przy wylocie z kratek? Pytam bo ostatnio zmierzyłem u siebie i maks co udało mi się zmierzyć to 135C a słyszałem od kilku osób, że powinno być ponad 200. Przy wylotach DGP grawitacyjnego było 90-110C. Obudowa kominka 100x70x250 wykonana (osobiście) z płyt krzemianowych. Paliwo - dąb i buk 2-letni. Generalnie mimo tego, że wkład jest mały i ma tylko 8kW to czuć w domu że dość sprawnie podnosi temperaturę tylko się trochę martwię czy przy instalacji wkładu i robieniu zabudowy nie zrobiłem jakiegoś błędu i dlatego ta temperatura jest tak "niska" Pozdrawiam DrAco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 16.01.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Skoro powietrze rozchodzi się także na układ DGP, to nie ma w tym nic dziwnego. Ponadto pytanie jakie masz kratki/lufty wentylacyjne - pole czynne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 16.01.2018 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na wylocie jest ok 600 cm2 - bez DGP a na wlocie ponad 1000 ( część zostanie jeszcze zabudowana) więc raczej sporo. Zamykałem większość kratek ale i tak temperatura wzrastała zaledwie o kilkanaście stopni. Generalnie mi to nie przeszkadza tylko zastanawiam się czy spalanie przebiega w optymalnych warunkach i czy nie wysyłam zbyt wiele ciepła ze spalinami w atmosferę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na wylocie jest ok 600 cm2 - bez DGP a na wlocie ponad 1000 ( część zostanie jeszcze zabudowana) więc raczej sporo. Zamykałem większość kratek ale i tak temperatura wzrastała zaledwie o kilkanaście stopni. Generalnie mi to nie przeszkadza tylko zastanawiam się czy spalanie przebiega w optymalnych warunkach i czy nie wysyłam zbyt wiele ciepła ze spalinami w atmosferę.200 stopni!!? Jajecznice chcesz tam robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 17.01.2018 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Rozumiem Panie Piotrze, że tak jak jest teraz jest ok, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Rozumiem Panie Piotrze, że tak jak jest teraz jest ok, tak?Im niższa temperatura powietrza, tym lepiej. 200 stopni pali wszystko po drodze: kurz, farby, przegrzewa izolacje...nadmiernie wysusza powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts