Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka temperatura w obudowie kominka (Romotop)

DrAko

Recommended Posts

Cześć

Czy ktoś z was użytkuje kominek ROMOTOP HEAT 2g S 60.44.33.13 (lub podobny) i może mi powiedzieć jaką ma temperaturę przy wylocie z kratek? Pytam bo ostatnio zmierzyłem u siebie i maks co udało mi się zmierzyć to 135C a słyszałem od kilku osób, że powinno być ponad 200.

Przy wylotach DGP grawitacyjnego było 90-110C. Obudowa kominka 100x70x250 wykonana (osobiście) z płyt krzemianowych.

Paliwo - dąb i buk 2-letni.

Generalnie mimo tego, że wkład jest mały i ma tylko 8kW to czuć w domu że dość sprawnie podnosi temperaturę tylko się trochę martwię czy przy instalacji wkładu i robieniu zabudowy nie zrobiłem jakiegoś błędu i dlatego ta temperatura jest tak "niska"

Pozdrawiam

DrAco

Na wylocie jest ok 600 cm2 - bez DGP a na wlocie ponad 1000 ( część zostanie jeszcze zabudowana) więc raczej sporo. Zamykałem większość kratek ale i tak temperatura wzrastała zaledwie o kilkanaście stopni. Generalnie mi to nie przeszkadza tylko zastanawiam się czy spalanie przebiega w optymalnych warunkach i czy nie wysyłam zbyt wiele ciepła ze spalinami w atmosferę.

Na wylocie jest ok 600 cm2 - bez DGP a na wlocie ponad 1000 ( część zostanie jeszcze zabudowana) więc raczej sporo. Zamykałem większość kratek ale i tak temperatura wzrastała zaledwie o kilkanaście stopni. Generalnie mi to nie przeszkadza tylko zastanawiam się czy spalanie przebiega w optymalnych warunkach i czy nie wysyłam zbyt wiele ciepła ze spalinami w atmosferę.
200 stopni!!? Jajecznice chcesz tam robić?