ktl 16.01.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Witam ponownie stanąłem przed kolejną "wyborową" rozterką. Podpowiedzcie proszę czy moje rozumowanie ma sens i co sądzicie? Dom 91m2 Zapotrzebowanie na ogrzewanie wg obliczeń: ~ 45 kwh/m2rok Bufor ~1000 l Pierwotnie miał być kominek z PW plus awaryjnie grzałki. Z obawy o przegrzanie salonu zdecydowaliśmy się na grzanie domu prądem, grzałkami wspomagając się niedużym kominkiem konwekcyjnym (kominek być musi, to nie podlega dyskusji). W kominku myślę, że będzie grzane dużo ... na tyle na ile nie zrobimy sauny. Natomiast znowu naszło mnie żeby jednak trochę tego ciepła wykorzystać. Kominek konwekcyjny ten który zaplanowaliśmy to 12 kW (Lucy SLIM) - cała energia z niego pójdzie w salon 30m2 Kominek z PW (Aquario 8 PW) to 8 kW - teoretycznie wg producenta 5 kW poszłoby w wodę, zostaje 3 kW na pomieszczenie. Różnica w cenie 4200 - 3500 = 700 zł, do tego doszłoby trochę miedzi to powiedzmy 500 zł, naczynie przelewowe z 300 zł co daje różnicę w kosztach jakieś 1500 zł, ale różnica w kosztach obudowy (ciepłej z płyt szamotowych przy konwekcji względem płyt izolacyjnych) to szacuje na około 700 zł Więc teoretycznie koszt PW w moim przypadku byłby większy o jakieś 800 zł no powiedzmy 1000 zł. Bufor sąsiaduje przez ścianę z kominkiem. Bufor będzie miał wymiary 0,7 x 2,9 metra. Bufor mogę (i tak chyba zrobię) postawić wyżej niż wyjście z kominka (1 metr) - strop będzie drewniany i spokojnie mogę sobie wyjść z buforem na poddasze nieużytkowe (na razie) i tam go dobrze docieplić. Czy taki nieduży kominek z płaszczem, grawitacyjnie, ma szansę podgrzać (nie zagrzać) wodę w buforze, przy nakładzie inwestycyjnym ok 1000 zł ? Jak sądzicie ? Edytowane 16 Stycznia 2018 przez ktl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts