Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pellet vs. ekogroszek

kurtz

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
To że pelet zaczyna niebezpiecznie drożeć co dotyczy też zresztą groszku , pelletu trzeba też więcej no i wada że za długo tego składować nie idzie bo musi mieć dobre warunki a groszek może i w gnoju leżeć latami

• 6 months później...
przestańcie siać ferment , pellet nie drożeje rok do roku przynajmniej od 2011r . (są podwyżki sezonowe , ot i tyle , nawet po 200-250zł) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220541-Ogrzewanie-pellet&p=7584388&viewfull=1#post7584388

Chyba wkońcu drożeje https://forum.muratordom.pl/showthread.php?220541-Ogrzewanie-pellet&p=7692436&viewfull=1#post7692436

A ktoś wie po ile wungiel teraz ? Wczoraj jedynie słyszałem , że na potęgę ściągamy z Rosji bo nasz kosmicznie drogi

Edytowane przez cuuube

A ktoś wie po ile wungiel teraz ? Wczoraj jedynie słyszałem , że na potęgę ściągamy z Rosji bo nasz kosmicznie drogi

U mnie z lokalnego składu znajomy zawsze zamawia tzw groszko-miał 25MJ, z wyglądu jest jak ekogroszek, bardzo mało drobnej frakcji

Jak jest ciepła jesien sam też tym palę w zakładzie producyjnym, w porównaniu do ekogroszku od niego są delikatnie większe spieki, kocioł się brudzi i jest więcej popiołu, ale ilościowo na dobę schodzą podobne ilości.

W ubiegłym roku o tej porze tona kosztowała jakieś 630-650zł

W tym roku znajomy mówi,że wołają 800zł.

U mnie z kolei dobry pellet od lokalnego dostawcy kosztuje 850 do 880zł/tona aktualnie (taki, co sie nie rozlatuje, glutów nie robi na palniku..), tyle,że to 17-18MJ

• 4 months później...
To że pelet zaczyna niebezpiecznie drożeć co dotyczy też zresztą groszku , pelletu trzeba też więcej no i wada że za długo tego składować nie idzie bo musi mieć dobre warunki a groszek może i w gnoju leżeć latami

Bzdura kilka krotnie rozmawiałem z producentem pelletu i sam mówi że jak pali pelletem to może leżeć latami byle było pod dachem w blaszaku i w miare przykryty jakąś folią i nic mu sie nie dzieje