Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokwie 14x22

Recommended Posts

Własnie przywieźli mi krokwie.. wedlug projektu. ale czery glowne krokwie (dach kopertowy) maja przekroj 14x22... podklady kolejowe. Dach jest niby projektowany pod dachówkę, ale czy te krokwie nie są aby przesadzone. Proszę o radę.

Dach kopertowy

Kat nachylenia 35st

bez deskowania

pokrycie na jakie 30lat Blacha pozniej mam nadzieję dachówka ceramiczna ale dopiero za 30 lat :smile:

To trochę wiecej informacji. Te grube krokwie to krokwie narożne, czyli formujące dach. reszta krokwii 7x14 albo 8x18. Tylko te cztery podkłady trudno mi na dachu sobie wyobrazic, no i cieśle trochę mówią, że są przesadzone. Ale sam już nie wiem, bo z obliczeń wynika, że belka taka waży 200kg i obciąża mór jakimiś 50 kg pionowo, bez pokrycia. Ale zamieszałem, ale proszę o info, jakie macie krokwie

Krokwie narożne mają najczęściej taką samą wysokość jak pozostałe, a grubość dwa razy większą niż kulawki(krokwie opierające się na narożnej). Kiedy krokiew narożna będzie obrabiana na trójkąt, wtedy zwykle jest kilka centymetrów wyższa, ale dziś prawie nikt już tego nie praktykuje.

Tak więc, jeśli pozostałe krokwie mają przekrój 7x20-22, to narożna 14x22 jak najbardziej do nich pasuje.

P.S. Widzę po uszczegółowieniu informacji, że jednak jest inaczej. W takim razie bez obliczeń i oceny klasy drewna nie radziłbym zmniejszać przekroju narożnej.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Pacul dnia 2002-07-31 11:52 ]

On 2002-07-31 11:42, Anonymous wrote:

Alanta, od kiedy to dach kopertowy ma kalenice ???

Nie wiem jak u Alanty, ale u mnie od zawsze. Popularne określenie dach kopertowy może oznaczać zarówno dach czterospadowy, w którym krokwie narożne spotykają się w jednym punkcie, jak też z częściową kalenicą.

Dzięki. Zaczynam uważać, że jednak te krokwiaki nie są złe. Co do reszty krokwi dobitych do tych t mają one wielkość 7x14, ale proszę jescze o jakies uwagi... TU SIE WAŻĄ LOSY MOJEGO DACHU !!! :smile: Pod blache wiem, że są przesadzone, ale pod dachówkę ceramiczną .. jakie są standarowe wymiary. Dodam jescze, że dach jest spory 220m2

On 2002-07-31 12:05, Alanta wrote:

Jak zwał, tak zwał, ważne, żeby wytłumaczyć o co chodzi komuś, kto nie zna nazewnictwa budowlanego, no nie :smile: ?

I mozna mowic strop majac na mysli sciane dzialowa, wazne zeby wytlumaczyc.

Anonimowy, podobasz mi się. W przyczynkarstwie, wątkach pobocznych oraz rozwijaniu tematu wpływu czystości języka na nośność ram statycznie niewyznaczalnych (ze szczególnym uwzglednieniem wpływu szkód górniczych) jesteś świetny. Ja na przykład bym się tak otwarcie do Alanty nie odezwał :"Ty dyletancie"... Zaimponowałeś mi.

no to chłopie (dziewczyno ?) źle trafiłeś bo tak się składa, że to jest forum osób budujących lub chcących budować, którzy dzielą się swoimi praktycznymi doświadczeniami a nie forum architektów, wykonawców i projektantów. nikt tu od nikogo nie wymaga fachowej terminologi sorry.

BTW a która z Twoich wypowiedzi cokolwiek wniosła do sprawy ? Bo jakoś nie mogę żadnej takiej znaleźć

Jezu chłopie masz okres czy co ? Wypowiedź Alanty nie była w żadnym wypadku niedorzeczna a jej jedyna wina to to że krokwie narożne (czy jak je tam zwać) nazwała kalenicowym. A dla każdego osobnika ze średnim IQ jest oczywiste, że chodziło jej o te krokwie, które sa na rogach dachu.

Alanta sugeruję abyś w ramach zadośćuczynienia nie jadła nic przez tydzień i dwa razy dziennie się batożyła oraz napisała 1000 razy sprayem na scianach swojego domu KROKWIA NAROŻNA

amen