Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna i drzwi hst , proszę o opinie .

Recommended Posts

Możecie mi podpowiedzieć co wybrać

Okna :

1 . Ooknoplast WINERGETIC Oszklenie 1,2: 4TF/18/3/16/3TF 4Xglass U=0,5

2. Justa Softline 82 Pakiet szklenia 4T/18SS/4/18SS/4T u=0,5

3. Vetrex V76 Szyby:4-18-4-18-4 U=0.5 EN673 Pakiet: 4-18-4-18-4

I drzwi HST :

1.Oknoplast HST VekaSlide 2-skrzydłowe Sch. A

2.Justa HST VEKA SLIDE 82

3.Vertex VETREX SLIDE 70

Ceny dość podobne ale przed ostateczną decyzją chciałbym posłuchać mądrzejszych :)

To tak jak u mnie, wszystkie okna typu Winergetic czyli mające dodatkowa trzecia uszczelke środkowa nie mają możliwości montażu nawiewnikow. Taka informacje dostałem z Oknoplast.

Uniemożliwia to właśnie ta uszczelka bo blokuje dostęp powietrza.

taka odpowiedz dostałem :

"Proponuję zastosowanie mikro wentylacji do drzwi HST czyli opcji rozszczelnienia drzwi za pomocą klamki lub zastosowanie nawiewników ściennych "

Nie twierdzę, że jest lekiem na całe zło...

Po prostu montowanie super szczelnych okien i budowanie ogólnie szczelnego domu z nastawianiem się na WG jest o tyle bezsensu, że skąd WG ma pobierać powietrze, skoro wszystko jest szczelne? Więc albo zrobisz nawiewniki naścienne, albo "dziurawisz" drogie i szczelne okna.

Jak ktoś upiera się przy WG to niech kupi okna, w których można zamontować nawiewniki. Mimo wszystko takiego podejścia nie rozumiem.

Nie twierdzę, że jest lekiem na całe zło...

Po prostu montowanie super szczelnych okien i budowanie ogólnie szczelnego domu z nastawianiem się na WG jest o tyle bezsensu, że skąd WG ma pobierać powietrze, skoro wszystko jest szczelne? Więc albo zrobisz nawiewniki naścienne, albo "dziurawisz" drogie i szczelne okna.

Jak ktoś upiera się przy WG to niech kupi okna, w których można zamontować nawiewniki. Mimo wszystko takiego podejścia nie rozumiem.

Człowiek wielu rzeczy nie rozumie...

Ja np nie rozumiem montażu WM z rekuperatorem aby oszczędzac na ogrzewaniu - aby nie wywiewało ciepła.

Zakup dobrego zestawu to tak z min. 15 000 do tego dochodzi serwis, zużyty prąd więc po ilu latach taki człowiek wyjdzie na zero, żeby dopiero zacząć oszczędzać ( nie wnikam w inne aspekty WM bo często słyszę tylko o montażu WM dla oszczędności na ogrzewaniu)? Po 7,10 latach - czyli dopiero po tym okresie ewentualne ubytki ciepła jakby była WG zbilansują się z kosztem montażu wentylacji. Więc czy warto ?

NIe wspomnę, że po jakimś okresie w takiej wentylacji na pewno coś będzie do naprawienia.

WM montuję się raczej dla komfortu, oszczędność nawet jeśli występuje to jest tak jak mówisz - marginalna.

Natomiast odchodzi problem dziurawienia ścian i okien, więc ewentualnie o tyle "zwiększa" się oszczędność, że można bez obaw montować lepsze okna i poprawiać ich sposób montażu. W kwestii komfortu - możesz założyć lepsze filtry, co ma znaczenie dla alergików; bieżący napływ świeżego i ogrzanego powietrza (otwarcie okna zimą nie da tego samego efektu); stały poziom wilgotności i możliwość jej sterowania; brak zaparowanych szyb w oknach i skraplającej się po nich wody; większa sterowalność WM względem WG.

To jest rozwiązanie, które zwraca się po niemałym okresie - raczej nikt temu nie zaprzeczy.

Zalety WM znam i wcale ich nie neguję bo WM pod tym względem jest super rozwiązaniem - szkoda tylko, że trzeba trochę na to wyłożyć.

Mi ile razy nie rozmawiałem z kimś to każdy poleca WM z rekuperatorem aby oszczędzać na ogrzewaniu a jak sam zauważyłeś zwrot inwestycji jest po długim okresie i raczej dla samych oszczęności nie jest opłacalny.

No chyba, że ktoś pierwszy milion ukradł i nie liczy tych pieniędzy jako wyłożonych z własnej kieszeni ;)

Policz dokładniej koszty wentylacji grawitacyjnej + koszt wykonania komina/nów

Nie musisz mieć od razu reku

WM możesz sterować i samemu decydować o krotnosci wymiany powietrza

Grawitacyjna trudniej skompensowac

Czas zwrotu...genialne określenie w zestawieniu z sama budowa ktora nigdy się nie zwróci

Świeże powietrze bezcenne

A jak jeszcze WM polaczysz z GWC to przede wszystkim docenisz latem

Ale co tam...ja znam się tylko na oknach :)

Zwycięża przede wszystkim stałą i ciągła wymianą powietrza

WG nie funkcjonuje gdy nie ma nawiewu świeżego powietrza przez nawiewniki okienne czy ścienne

Przy braku nawiewu może wystąpić zjawisko przeciągania się kanałów wentylacyjnych gdzie jeden z nich zaczyna pełnić funkcję nawiewu

Zjawisko tym łatwiej występujące gdy jest nadmiar kanałów wentylacyjnych w stosunku do ogólnie przejętej zasady umieszczenia ich w pomieszczeniach tzw. brudnych

Wentylacja mechaniczna nie jest lekiem na wszystko

Jak ktoś zamontuje WM a nie będzie cyklicznie wymieniał filtrów itd to będzie to rozwiązanie jeszcze gorsze od wentylacji grawitacyjnej...

W kwestii filtrów: myślę że łatwiej je wymienić niż płuca..