StaszekL 16.01.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Możecie mi podpowiedzieć co wybrać Okna : 1 . Ooknoplast WINERGETIC Oszklenie 1,2: 4TF/18/3/16/3TF 4Xglass U=0,5 2. Justa Softline 82 Pakiet szklenia 4T/18SS/4/18SS/4T u=0,5 3. Vetrex V76 Szyby:4-18-4-18-4 U=0.5 EN673 Pakiet: 4-18-4-18-4 I drzwi HST : 1.Oknoplast HST VekaSlide 2-skrzydłowe Sch. A 2.Justa HST VEKA SLIDE 82 3.Vertex VETREX SLIDE 70 Ceny dość podobne ale przed ostateczną decyzją chciałbym posłuchać mądrzejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 16.01.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Odpowiednikiem Winergetic premium z Vetrex-a jest raczej min. V82 a już na pewno V90+.Masz wentylację mechaniczną?Jeżeli grawitacyjną to będziesz robił nawiewniki w oknach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 16.01.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Odpowiednikiem Winergetic premium z Vetrex-a jest raczej min. V82 a już na pewno V90+. Masz wentylację mechaniczną? Jeżeli grawitacyjną to będziesz robił nawiewniki w oknach ? Wentylacja grawitacyjna , nawiewniki w oknie . edit. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez StaszekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 16.01.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ke? Po co Ci nawiewniki jak robisz WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 16.01.2018 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ke? Po co Ci nawiewniki jak robisz WM? już poprawiłem , wentylacja jest grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.01.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To tak jak u mnie, wszystkie okna typu Winergetic czyli mające dodatkowa trzecia uszczelke środkowa nie mają możliwości montażu nawiewnikow. Taka informacje dostałem z Oknoplast.Uniemożliwia to właśnie ta uszczelka bo blokuje dostęp powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 17.01.2018 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To tak jak u mnie, wszystkie okna typu Winergetic czyli mające dodatkowa trzecia uszczelke środkowa nie mają możliwości montażu nawiewnikow. Taka informacje dostałem z Oknoplast. Uniemożliwia to właśnie ta uszczelka bo blokuje dostęp powietrza. taka odpowiedz dostałem : "Proponuję zastosowanie mikro wentylacji do drzwi HST czyli opcji rozszczelnienia drzwi za pomocą klamki lub zastosowanie nawiewników ściennych " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.01.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czyli kichaCzłowiek chce kupić porządne okna to nie może bo wymusza to na nim inne dość drogie rozwiązania...Ja miałem brać właśnie Winergetic-a ale po takiej odpowiedzi z Oknoplastu zrezygnowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.01.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Kupowanie drogich i dobrych okien bez wentylacji mechanicznej to dopiero bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.01.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wentylacja mechaniczna nie jest lekiem na wszystkoJak ktoś zamontuje WM a nie będzie cyklicznie wymieniał filtrów itd to będzie to rozwiązanie jeszcze gorsze od wentylacji grawitacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.01.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nie twierdzę, że jest lekiem na całe zło...Po prostu montowanie super szczelnych okien i budowanie ogólnie szczelnego domu z nastawianiem się na WG jest o tyle bezsensu, że skąd WG ma pobierać powietrze, skoro wszystko jest szczelne? Więc albo zrobisz nawiewniki naścienne, albo "dziurawisz" drogie i szczelne okna.Jak ktoś upiera się przy WG to niech kupi okna, w których można zamontować nawiewniki. Mimo wszystko takiego podejścia nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 17.01.2018 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 część domku składa się : salon z aneksem ( drzwi HST) , łazienka poddasze : dwie sypialnie ( okna) . Z nad aneksu i łazienki idą wentylatory , sypialnia i salon grawitacja . Parter ma jakieś 70 m2 poddasze ponad 50 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.01.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nie twierdzę, że jest lekiem na całe zło... Po prostu montowanie super szczelnych okien i budowanie ogólnie szczelnego domu z nastawianiem się na WG jest o tyle bezsensu, że skąd WG ma pobierać powietrze, skoro wszystko jest szczelne? Więc albo zrobisz nawiewniki naścienne, albo "dziurawisz" drogie i szczelne okna. Jak ktoś upiera się przy WG to niech kupi okna, w których można zamontować nawiewniki. Mimo wszystko takiego podejścia nie rozumiem. Człowiek wielu rzeczy nie rozumie... Ja np nie rozumiem montażu WM z rekuperatorem aby oszczędzac na ogrzewaniu - aby nie wywiewało ciepła. Zakup dobrego zestawu to tak z min. 15 000 do tego dochodzi serwis, zużyty prąd więc po ilu latach taki człowiek wyjdzie na zero, żeby dopiero zacząć oszczędzać ( nie wnikam w inne aspekty WM bo często słyszę tylko o montażu WM dla oszczędności na ogrzewaniu)? Po 7,10 latach - czyli dopiero po tym okresie ewentualne ubytki ciepła jakby była WG zbilansują się z kosztem montażu wentylacji. Więc czy warto ? NIe wspomnę, że po jakimś okresie w takiej wentylacji na pewno coś będzie do naprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.01.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 WM montuję się raczej dla komfortu, oszczędność nawet jeśli występuje to jest tak jak mówisz - marginalna.Natomiast odchodzi problem dziurawienia ścian i okien, więc ewentualnie o tyle "zwiększa" się oszczędność, że można bez obaw montować lepsze okna i poprawiać ich sposób montażu. W kwestii komfortu - możesz założyć lepsze filtry, co ma znaczenie dla alergików; bieżący napływ świeżego i ogrzanego powietrza (otwarcie okna zimą nie da tego samego efektu); stały poziom wilgotności i możliwość jej sterowania; brak zaparowanych szyb w oknach i skraplającej się po nich wody; większa sterowalność WM względem WG. To jest rozwiązanie, które zwraca się po niemałym okresie - raczej nikt temu nie zaprzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.01.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Zalety WM znam i wcale ich nie neguję bo WM pod tym względem jest super rozwiązaniem - szkoda tylko, że trzeba trochę na to wyłożyć. Mi ile razy nie rozmawiałem z kimś to każdy poleca WM z rekuperatorem aby oszczędzać na ogrzewaniu a jak sam zauważyłeś zwrot inwestycji jest po długim okresie i raczej dla samych oszczęności nie jest opłacalny. No chyba, że ktoś pierwszy milion ukradł i nie liczy tych pieniędzy jako wyłożonych z własnej kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Policz dokładniej koszty wentylacji grawitacyjnej + koszt wykonania komina/nów Nie musisz mieć od razu reku WM możesz sterować i samemu decydować o krotnosci wymiany powietrza Grawitacyjna trudniej skompensowac Czas zwrotu...genialne określenie w zestawieniu z sama budowa ktora nigdy się nie zwróci Świeże powietrze bezcenne A jak jeszcze WM polaczysz z GWC to przede wszystkim docenisz latem Ale co tam...ja znam się tylko na oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Jak dla mnie to koszt kominów to jakieś 1/3 kosztu wentylacji mechanicznej więc pod względem ekonomicznym dalej zwycięża WG. Ale tak jak piszesz, ten typ wentylacji jest jak najmniej przewidywalny i sterowalny więc tu zwycięża WM. Więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 17.01.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Zwycięża przede wszystkim stałą i ciągła wymianą powietrzaWG nie funkcjonuje gdy nie ma nawiewu świeżego powietrza przez nawiewniki okienne czy ściennePrzy braku nawiewu może wystąpić zjawisko przeciągania się kanałów wentylacyjnych gdzie jeden z nich zaczyna pełnić funkcję nawiewu Zjawisko tym łatwiej występujące gdy jest nadmiar kanałów wentylacyjnych w stosunku do ogólnie przejętej zasady umieszczenia ich w pomieszczeniach tzw. brudnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.01.2018 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wentylacja mechaniczna nie jest lekiem na wszystko Jak ktoś zamontuje WM a nie będzie cyklicznie wymieniał filtrów itd to będzie to rozwiązanie jeszcze gorsze od wentylacji grawitacyjnej... W kwestii filtrów: myślę że łatwiej je wymienić niż płuca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 18.01.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 W kwestii filtrów: myślę że łatwiej je wymienić niż płuca.. Mi tego nie musisz mówić, ludzie w kwestii pseudo oszczędności odstawiają nie takie numery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts