Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łuszcząca się i pękająca, tworząca kratery farba

Recommended Posts

Posiadam dom parterowy, nie podpiwniczony wybudowany ok 1990-2000 roku.

Zamieszkały cały rok. Ogrzewanie gazowe piec dwufunkcyjny Junkers i grzejniki na ścianach.

Zauważyłem, że farba w kilku miejscach na ścianach pionowych łuszczy się i odspaja... tworzy jakby kratery. Ściany były malowane 1 rok temu jednokrotnie przez kompletnego amatora :) Pod nią widać równiutką ścianę, białą bez oznak jakiś grzybów i innych warstw farby. Kryształków z wilgoci brak.

Usunąłęm szpachelką niespójne fragmenty, nałożyłem gips protetyczny, wyrównałem, a na drugi dzień przy malowaniu nałożony gips odpada, ale nie we wszystkich miejscach... :( Uzupełniałem już nie raz takim gipsem niewielkie ubytki i trzymają się ładnych kilka lat.

Wilgoć raczej w normie, może nieznaczne wykwity w narożach, ale dlatego, że były zastawione meblami a wewnątrz w sezonie grzewczym suszono dość często dużą powierzchniowo ilość obrusów itp.

Co może być przyczyną ?

1 Czy gips może się zestarzeć ?

2 Tym samym gipsem uzupełniałem niewieki otwór nad kaloryferem w innym budynku i po kilku dniach podobnie kruszy się jak piasek, niedając się pomalować... wskazywałoby to na wadliwy produkt

3 Mogę ewentualnie użyć typową gładź szpachlową, którą już mam pod ręką cekol C-45 ? będzie się nadawać ? trzeba gruntować pod taką gładź ?

4 Gładź się też gruntuje przed malowaniem ?

W tym samym budynku pojawił się również inny problem, ale to już w drugim temacie dla przejrzystości:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?343753-podniesiona-odspojona-terakota

Dziękuje z góry za pomoc i sugestie !

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

gips, który Pan zastosował mógł być już niezdatny do użycia. Kluczowe jest również przygotowanie podłoża – powinno być ono stabilne, oczyszczone i zagruntowane. Dzięki temu, nałożone wyroby będą się dobrze trzymać. Proponuję dokładnie oczyścić powierzchnię. Fragmenty ściany zainfekowane przez wykwity należy osuszyć, oczyścić i zabezpieczyć Preparatem Grzybo i Glonobójczym FOVEO TECH RG 10. Do zagruntowania pozostałych fragmentów ściany rekomenduję użycie gruntu ACRYL-PUTZ® GU40, a do wyrównania ubytków można wykorzystać gładź ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Gładź, po przeszlifowaniu i odpyleniu, polecam pokryć jeszcze cienką warstwą gruntu. Warto też pamiętać o odpowiednim ogrzewaniu i wentylacji pomieszczenia.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka