maka_35 17.01.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Dzień dobry, dużo napisano na ten temat, ale dla mnie jest wciąż niejasne i mam nadzieję, że jakaś dobra dusza wyłoży mi kawę na ławę.Mam poddasze użytkowe ( dom 10 lat) po kolei jest dachówka ceramiczna, deski 23 mm, wełna mineralna 15 cm, folia jakaśtam, płyta g-k.W pomieszczeniach jest piekielnie zimno, z roku na rok zimniej, z dachu pięknie spływa śnieg, czyli moja izolacja wzięła w łeb.Pytanie - jak docieplić to poddasze żeby dało się tam żyć? czy muszę zdjąć wszystkie płyty g-k i położyć jeszcze jedną warstwę wełny, czy jest jakiś inny sposób, żeby nie rujnować całego domu?Rozważałam naklejenie od środka na sufity i ściany korka, ewentualnie styropianu, ostatecznie nawet położenie boazerii, ale boję się o to, żeby nie wprowadzić do domu wilgoci, jednocześnie nie wyobrażam sobie z finansowego punktu widzenia operacji prucia wszystkiego.Czy ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć mi, jak mogę uratować swój dom przed zimnem??Serdecznie z góry dziękuję za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 17.01.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Okreś co jest pomiedzy deskami a dachówka? Papa, membrana, łaty kontrłaty itp....Po opisie mniemam, że jest pełne deskowanie....Jeżeli jest papa, czy jest szczelina wentylacyjna pomiedzy deskami a wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka_35 17.01.2018 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Okreś co jest pomiedzy deskami a dachówka? Papa, membrana, łaty kontrłaty itp.... Po opisie mniemam, że jest pełne deskowanie.... Jeżeli jest papa, czy jest szczelina wentylacyjna pomiedzy deskami a wełną? Jest pełne deskowanie na tym leży papa, na papę były nabite deseczki ( łaty?) Przepraszam, nie znam się na tym . Natomiast miedzy deskami, a wełną nie ma szczeliny, wata jest włożona pomiędzy grube belki do których przybite są deski, przytrzymana sznurkiem i na to od wewnętrznej strony jest przybita dodatkowo folia. Taka szczelina jest bardziej od strony płyty k-g, ale też na pewno nie jest szeroka. Ma nadzieję, że coś z tego pokrętnego opisu jest zrozumiałe, bo to naprawdę zupełnie nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 18.01.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Według mnie z powodu braku szczeliny wentylacyjnej pomiędzy deskami a wełna doszło do zawilgocenia wełny. Aby była poprawna wentylacja dachu takiego jaki posiadasz powietrze musi przechodzić pomiedzy wełna a deskami w celu osuszania skroplin które się zbierają na deskach. Raczej nie obejdzie się bez ściągnięcia całości i zrobienia tego od nowa, gdyz może już dochodzić do degradacji deskowania. Niech się wypowiedzą specjaliści w tym. Jeszcze jedna uwaga, 15cm wełny to raczej za mało na poddasze użytkowe. Ja u siebie mam akurat membrane i obecnie montuje 18cm pomiędzy krokwie do tego dojdzie 10cm nad krowie pomiędzy stelarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka_35 18.01.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dziękuję Ci za odpowiedź, obawiam się, że czeka mnie pracowite lato, no cóż tak to jest kiedy człowiek wierzy na słowo fachowcom.Szkoda, bo przy budowie naprawdę nie oszczędzałam na materiałach i bardzo mi zależało na porządnym ociepleniu, a wyszło jak wyszło.Może przy okazji ten post posłuży jako ostrzeżenie dla innych....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 18.01.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Szkoda, bo przy budowie naprawdę nie oszczędzałam na materiałach i bardzo mi zależało na porządnym ociepleniu wybacz, ale 15 cm wełny to jest bardzo słabo nawet na normy sprzed 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts