Mariusz19029 17.01.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Mam zagwozdkę. Pod koniec tego roku chciałem wykonać ocieplenie poddasza wełną oraz zrobić podwieszany sufit. Jednak nie będę miał tam ogrzewania i zastanawiam się czy przez zimę nie wchłonie za dużo wilgoci. I karton gips i wełna.Myślałem zrobić to w okolicach października. 1. Czy mogę zrobić samą konstrukcję, położyć folię paroizolacyjna i wełnę. Czy lepiej wstrzymac się do kolejnej wiosny?2. Jeżeli nie ma przeciwwskazań do powyższego to czy również można dokrecic płyty karton gips, a poczekać jedynie z ich gipsowaniem do wiosny? Czy w ogóle z przykrecaniem się wstrzymać? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Przypominam, poddasze nie będzie ogrzewane w czasie ewentualnych prac jak i przez resztę zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 18.01.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 W zimie raczej w powietrzu nie ma duzo wilgoci, więc wełnie raczej nie powinno się nic stać. Osobiście sam teraz montuje wełne pomiedzy krokwie i bede robił podwieszany sufit jednak bez szpachlowania, na to poczekam do lata. Pytanie czy u Ciebie w domu nie jest dużo wilgoci, czy wszystkie prace mokre, tynki wylewki są już zrobione i dobrze wyschnięte. Czy nie będziesz robił mokrych prac po założeniu wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 18.01.2018 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Wszystkie prace mokre będą zrobione na wiosnę. W sumie to tylko wylewka, bo później będę kładł karton gips na ściany zamiast tynkow więc to już nie jest chyba liczone do prac mokrych. Generalnie co do wilgoci to ciężko powiedzieć, to jest dobudowane piętro, na dole będzie ogrzewane, ale na mojej podłodze będzie około 10-12 cm perlitu więc nie powinno aż tak dużo ciepłego powietrza przechodzić więc generalnie będzie zimno. Ściany będą ocieplone styropianem. Na dachu jest membrana dachowa.Czyli uważacie, że spokojnie mogę położyć wełnę, folię paroizolacyjna i karton gips jedynie bez szpachlowania? Nie zawilgotnieje mi wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.01.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Wszystkie prace mokre będą zrobione na wiosnę. W sumie to tylko wylewka, czyli kilka m3 wody. najpierw zrób wylewkę i pozwól jej trochę przeschnąć. Zobacz jak wygląda sufit na drugi dzień po wylewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 18.01.2018 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 No faktycznie zdjęcie robi wrażenie, ale chyba zostałem źle zrozumiany. Wylewkę będę robił powiedzmy w kwietniu, a ewentualne ocieplenie i podwieszany sufit dopiero w październiku/listopadzie więc akurat przez lato na pewno przeschnie.Jednak mimo tego czytałem różne opinie o ocieplaniu wełną w czasie zimy i sam nie wiem, robić, czy czekać do kolejnej wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 18.01.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jak wylewkę zrobisz w kwietniu to spokojnie w październiku podwieszany sufit. Kumpel już drugi rok tak ma i nic naradzie się nie dzieje. Ma stan deweloperski brakuje mu jeszcze 100k na wykonczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.01.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 No to faktycznie źle zrozumiałem Jak ma być tak jak piszesz, to spokojnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 18.01.2018 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Czyli nie muszę się obawiać i robić śmiało podwieszany sufit wraz z ociepleniem. Co ze szpachlowaniem łączen? Bo akurat tutaj z tego co wiem lepiej unikać niskich temperatur więc może z tym poczekać do wiosny? I jeszcze pytanie, mam membrane dachowa, ale czy oprócz tego zrobić w ścianach szczytowych kratki wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts