lauerhill 17.01.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czołem! Planuje w tym roku postawić na terenie ROD parterową altanę 34m2, teoretycznie całoroczną w technologi kanadyjskiej. Jako, że każdą budowę należy zaczynać od fundamentów tu rodzi się moje pytanie, chciałbym wykorzystać proste w wykonaniu słupy fundamentowe osadzone na głębokości ok.1,4 metra. Poniżej warstwy przemarzania. Tu jednak pojawia się mój problem. Działka znajduje się na terenie podmokłym, mam 20 metrów do jeziora. Po obfitych opadach deszczu w ubiegłym roku woda pojawiała się już po dwóch sztychach szpadla. Sąsiad zlecał badania geotechniczne i na jego działce do calca jest aż 6 metrów. Czy pozadowienie altany na takim fundamencie ma sens? Czy są jakieś lepsze rozwiązania? Dodam, że pale niestety odpadają - za wysokie koszta, zwłaszcza, że chodzi tylko o budynek na terenie ROD. Dodam tylko, że mam zamiar wkopać kręgi, by chociaż częściowo odwodnić teren wokół altany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobietapracującażadn 28.01.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Na terenach podmokłych robi się fundamenty w postaci słupów lub na kręgach do robienia studni. Na terenach zwykłych tzn. Nie podmokłych to altankę możesz zrobić na wylewce albo nawet zwyczajnie na bloczkach betonowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts