Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł EKOCENTR UKS-G 24 kW

kumii

Recommended Posts

Witam wszystkich kotłowych.

Posiadam otóż ten kociołek EKOCENTR UKS-G 24 kW z dmuchawą i sterownikiem TECH ST-22.

Zainstalowana jest pompka CO która podaje na bojler 170L i na kaloryfery. Szyber regulowany blachą. Nie posiadam zaworów 3d i 4d.

Dom 180m2 nie ocieplony.

Jaki mam problem?

Pale od góry,ładuje piec 48kg ORZECH II z MYSŁOWIC temperatura jak jest nastawiona na piecu(sterowniku) 60st.,Histeraza 2st. przedmuchy co 17min. praca 25s. Pompka CO załącza sie przy 55st. dzisiaj zmieniłem przedtem załączała się przy 30 st. Dmuchawa ustawiona jest na 30% obrotów ,przysłonięta jest na 50%, szyber otwarty na połowę.

I co się dzieje....

Gdy temperatura na piecu dojdzie do 60st. dmuchawa sie wyłącza, 5st. dojdzie mi jeszcze do góry, po czym nie minie pare minut i temperatura spada do 58st. i załącza się dmuchawa i tak cały czas aż się nie wypali w piecu.

Do tego zdarza się dość często że dym mi cofa do kotłowni drzwiczkami od popielnika i z tym mam największy problem.

Najgorzej jest jak palę miałem i jak mieszam z ORZECHEM II godzina dwie po rozpaleniu(nawet w trakcie rozpalania) czuć dym w domu..

Kocioł nie posiada w drzwiczkach klapek na powietrze pierwotne i wtórne.

Możecie mi powiedzieć co robię źle?