creative_21 17.03.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 jak to mówią EKO jest drogie styropian w górę i jak tu ma nie być smogu jak mało kogo stać żeby sobie chatę ocieplić przy takich cenach styropianu... ( piszę o starych domach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.03.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Do starych drewnanych domów to wełna która też podrożała oraz bardzo ciężko ją kupić, także wszedzie kłody pod nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 21.03.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) A'propos cen styro i jego jakosci - co z jego sezonowaniem? Ile w sumie musi odstac, zeby sie juz na elewacji nie kurczyl? Producenci sprzedaja na pniu cala produkcje a jako czesc procesu musi on lezakowac i nie ma sie co martwic ? Jak wogole sprawdzic kiedy byl dokladnie wyprodukowany ? (po jakichs kodach na paczce? ) Najgorsze chyba co moze byc to wydac z ponad 200pln/m3 a pozniej i tak miec szczeliny na elewacji:(Czy frez zabezpiecza przed tym ? https://www.fotosik.pl/zdjecie/5a97817017c772f5 i czy sa rozne rodzaje frezow czy tylko taki jak na fotce ? Edytowane 21 Marca 2018 przez dpo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.03.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 A'propos cen styro i jego jakosci - co z jego sezonowaniem? Ile w sumie musi odstac, zeby sie juz na elewacji nie kurczyl? Producenci sprzedaja na pniu cala produkcje a jako czesc procesu musi on lezakowac i nie ma sie co martwic ? Jak wogole sprawdzic kiedy byl dokladnie wyprodukowany ? (po jakichs kodach na paczce? ) Najgorsze chyba co moze byc to wydac z ponad 200pln/m3 a pozniej i tak miec szczeliny na elewacji:( Czy frez zabezpiecza przed tym ? https://www.fotosik.pl/zdjecie/5a97817017c772f5 i czy sa rozne rodzaje frezow czy tylko taki jak na fotce ? Jedyna metoda zeby styropian byl prosty, bez szczelin: Knauf Etixx koniec rozwiazan. co do pozostalych: Sezonowanie - sens oczywiscie ma tylko sezonowanie w bloku czyli u producenta przed pocieciem., Na paczce masz oznaczenie, ale jest to data ciecia z bloku a nie spienienia bloku. teoretycznie lepszy styropian mozesz kupic zima, zanim jeszcze nie ruszy ostro sezon, wtedy sa najwieksze szanse na prosty, rowny styropian. ale i tak jest to loteria. Frez tylko pogarsza sprawe, bo nie dosc ze generuje wiecej odpadow, to jeszcze tym bardziej sie nie sklada ze soba, wiec ten kto wymyslil frez w styropianach powinien do konca swoich dni siedziec zamkniety w piwnicy o chlebie i wodzie. to tak z mojej opinii. to co pokazales to najpopularniejszy frez "na zakladke" czyli w krawedzi L. Z tego co pamietam Austrotherm ma P+W czyli pioro-wpust ale to chyba jeszcze gorzej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 21.03.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Jedyna metoda zeby styropian byl prosty, bez szczelin: Knauf Etixx .......Frez tylko pogarsza sprawe, bo nie dosc ze generuje wiecej odpadow, to jeszcze tym bardziej sie nie sklada ze soba... No to mnie zdziwiles - bylem pewien ze frez to taki "merc" wsrod styro .......i ze to panaceum na te szczeliny i mostki. Odnosnie Etixx to on przez to ze jest inaczej ciety to jest prostszy, tak ? Ale to i tak nie rozwiazuje sprawy kurczenia sie jak zbyt swiezy , prawda ? Czyli lezakowanie i tak powinno byc nawet w jego przypadku? Widze, ze mocno w temaciie jestes i rowniez realizujesz ocieplenia to mam pytanko. Ludzie, ktorzy buduja pasywne lub bardzo energooszczedne kleja styro zaprawa na calej powierzchni (grzebieniem, a nie obwodowo z plackami). Oprocz tego daja na krawedzie piane zygakowo przed przylejeniem, badz wciskaja pistolet miedzy krawedzie plyt juz przyklejonych (jak juz klej zwiaze po paru godzinach) zeby doszczelnic polaczenia. Polepsza to ciiaglosc izolacji co widac na ich zdjeciach termicznych. Ktora wg Ciebie wersja pianowania spelni bardziej swoja role ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.03.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Etixx nie wymaga sezonowania, a dokladniej wymaga, ale tylko tyle zeby wysechl, wlasnie ze wzgledu na to ze nie jest ciety z wielkiego bloku. wyskakuje mokra plyta z prasy i juz.. wysycha i w paczki i jest stabilna wymiarowo od poczatku do konca. co do pian na polaczeniach: pianowanie po obwodzie po przyklejeniu, przed mi sie nie podoba bo pomimo tego ze piany sa niskoprezne to i tak "cos tam prezne" i moze po prostu o te mm odepchnac plyte na swiezym kleju. poza tym o wiele bardziej pracochlonne a wcale imo nie lepsze rozwiazanie. w skrocie bo tu nie ma co wywazac otwartych drzwi: kleimy etixx, a za dzien/dwa piana w polaczenia o ile uda sie wlozyc koncowke pistoletu, bo to wcale nie jest takie oczywiste przy tym styro wlasnie ze wzgledu na to, ze praktycznie idealnie przylega plyta do plyty. - to tak najlepiej juz troche gorzej - kleimy inny eps i po zwiazaniu kleju lecimy z piana niskoprezna dookola kazdej plyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 22.03.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Dzieki za wyjasnienie. Mam jeszcze 2 pytanka. Z uwagi na to ze nie wiem kiedy bede ocieplal, a wiem ze trzeba grafitowy styro przed sloncem chronic, to czy uwazasz, ze LAMBDA WHITE Swissporu ma sens - tzn czy daje cos ta biala wstawka 6cm na powierzchni ? Wiesz jak ona jest laczona z grafitowym ?https://lambda.swisspor.pl/pl/article/11/lambda-white-rozwiazuje-najwiekszy-problem-zwiazany-z-szarym-styropianem I druga kwestia - pisza tam o jakichs naprezeniach wewnetrznych w plytach i ponoc aby ich uniknac wymyslili naciecia przeciwprezne, cyt: "Oprócz omówionych powyżej, najbardziej niebezpiecznych naprężeń termicznych, w szarych styropianach występują stosunkowo silne, tak zwane naprężenia wewnętrzne. W rezultacie, zwykły szary styropian nawet jeżeli jest zabezpieczony przed słońcem ma tendencję do skurczów i odkształceń. W LAMBDA WHITE® naprężenia wewnętrzne są kompensowane przez fabrycznie wykonane nacięcia przeciwprężne." Myslisz ze powyzsze dwie kwestie maja realne podstawy czy proprostu marketing ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.03.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 nie dalej jak wczoraj rozmawialem z moim PH Swisspora a nie dalej jak dzisiaj rozmawialem z moim PH Knaufa Swisspor popatrzyl popatrzyl, podumal, zrobil zdjecie , zapytal czy mu paczke etixxa sprzedam zeby sobie zabral do testow Knauf stwierdzil, ze wszyscy od "bialych powlok" teraz przez etixx-a maja problem. ale wracajac: w lambdzie white swisspora masz doklejona cienka warstwe bialego eps, z tego co mi wiadomo jest to klejone klejem PU i podobno (plotka z rynku, ale jak wiemy w kazdej plotce jest czesc prawdy) zdarzaly sie rozwarstwienia tego materialu a to malo fajne. gdyby zabezpieczony styropian przed sloncem (czyuli po siatce z klejem, gruntem i tynkiem) faktycznie mial takie naprezenia a moze inaczej - gdyby zostaly one przeniesione na zewnetrzne warstwy mielibysmy tysiace reklamacji na kazdej realizacji. Grafitowe styro jednak juz kilka lat na rynku sa, gdyby tak sie mialo zadziac i bylo to standardem - w tej chwili nikt nie uzywalby juz grafitowego styro. Teraz znowu wracamy do meritum sprawy... Etixx jest najlepszym czym mozesz znalezc na rynku, jest taki jasnoszary - bo nie ciemnieje od ciecia, zatem nie potrzebna mu powloka antyrefleksyjna, czy to doklejana (jak w swisspor) czy tez natryskiwana (jak w Austrotherm). cenowo lambda white i etixx kosztuyja praktycznie tyle samo w tej chwili - ok 200netto/m3 wiec po raz kolejny - po co wywazac otwarte drzwi i szukac czegos w tych samych pieniadzach, a niekoniecznie lepszego.. etixx ma jedna wade - 15/20/30cm poki co. koniec wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Wiadomo coś o 25cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.03.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 pod koniec roku cos bylo wspominane o formie do 18cm jako uzupelnienie i 12cm na 2018r ale nic oficljalnie.... tak bez sensu imo bo wlasnie najbardziej 25cm brakuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 23.03.2018 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Witam. Jeszcze pytanie, jaki klej polecacie do wklejenia siatki na styro? jeden warunek, musi być miały, druga sprawa jaką siatkę polecacie? fajnie jak by była biała, ale nie jest to wymóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 A po co biały klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 23.03.2018 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 A po co biały klej? Bo będe sobie sam robił styro z siatka i klejem, a tynk bede dawał może za 2 moze za 5 lat dopiero, a finalnie ma być biały tynk, więc już teraz chcę zeby to jakoś wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 To i tak musisz zagruntować żeby wody nie piło. Czyli 190 szara plus siatka Caparol i zagruntuj białym putzgrunt610. Lepiej, taniej i tak jak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 23.03.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Fighter, skoro Ci tak dobrze idzie i jesteś w temacie to może wiesz jaki grafit nadaje się na podłogę na gruncie?Przeglądałem różne pozycję i niby nadaje się ale jak się człowiek wczyta to okazuje się, że można na podłogę ale... trzeba jakieś stelaże albo konstrukcję budować a mnie chodzi o taki typowy na chudziaka co by go jastrychem przykryć.No i znalazłem jedynie Yetico Passive Premium Podłoga tylko ta cena.http://yetico.com/produkt/passive-premium-podloga Znasz coś co się równie nadaje?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 jezeli nie wystepuje problem stalego obciazenia woda, a zakladamy ze w takim miejscu nie wystepuje to eps odpowiedniej wytrzymalosci na sciskanie, imo min. 80kPa a najlepiej 100kPa no i sporo tego jestswisspor 0,030 np eps100swispor 0,031 eps 80termoorganika, austrotherm, no jest tego troche. kosztuje ile kosztuje ale jak chcesz grafitowy podlogowy to tak musi kosztowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 23.03.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 To i tak musisz zagruntować żeby wody nie piło. Czyli 190 szara plus siatka Caparol i zagruntuj białym putzgrunt610. Lepiej, taniej i tak jak ma być za tą radę to ci normalnie musże litra wódki kupić. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 za tą radę to ci normalnie musże litra wódki kupić. Dzięki e tam, szkoda watroby lepiej sobie zamow to u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 23.03.2018 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 widzę że nie masz szarej siatki, tylko pomarańczowe. Chętnie u Ciebie kupie to, bo pomagasz ludziom:) Mam poziom zero 30 cm nad poziomem terenu, myślałem żeby zrobić cokolik 30 cm wysoki carbonitem. Tylko nie wiem jak polączyć to z i styro z piwnicy, zaraz zrobie rysunek, aby to pokazać jak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 23.03.2018 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 A więc chce zrobić tak, przykleić pas folii mdm czy jak to się tam nazywa na wysokość 30 cm na sciane nośna a styropian i wywinąć ją między grunt a folie kubełkową. Na taka samą wysokość przykleić pasek siatki zatopionej w carbonit. wyżej już normalny klej do siatki. Zaznaczam że nie ma wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts