Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka - sterownik nie może osiągnąć zadanej temperatury

ironman2018

Recommended Posts

Jestem tu nowy więc na początku chciałem się się przywitać.

A to mój problem od ok. tygodnia mam problem z ogrzewaniem. Wygląda to tak, kocioł DeDietrich jednofunkcyjny. Ustawiona temperatura wody 40 st. ustawienie ogrzewania na kotle 40st. Ustawiam na głównym sterowniku w domu temperaturę np. 22 st. reszta sterowników w całym domu zadana temperatura 21.2. Informacja jest, że cały czas piec chodzi i tak jest. Niestety, podłoga chłodna, na głównym sterowniku temperatura nie wzrasta, max to 21.2 i ...koniec. Na innych temperatura spada do 19 - 20.4 st.

Rozmawiałem z hydraulikiem który robił całą instalację i zasugerował żeby wyczyścić filtr skośny przy piecu co też uczyniłem. Rzeczywiście był brudny. Niestety, nie pomogło. Dziś po konsultacji ponownej z hydraulikiem (nie może podjechać) zasugerował, że kocioł potrzebuje zadania wyższej temperatury czyli ustawić go na 50st. tak też zrobiłem jakoś ok. 17.00, niestety temperatura na sterowniku nie reaguje i podłoga nadal chłodna:bash:

Piec regularnie przechodzi przeglądy, ma 3 lata. Ostatni przegląd w grudniu 2017 roku. Nadmieniam, że od początku wszystko grało i idealnie chodziło.

Jeżeli ktoś ma jakąś koncepcję co może być proszę bardzo o radę!!!

A co pan robił na przeglądzie. Czy demontował wymiennik i czyścił go w środku myjką ciśnieniową z dodatkiem środków chemicznych a na końcu przedmuchiwał sprężonym powietrzem? Może tylko popatrzył i zainkasował kasę. Jak długo to robił. Powinno mu zejść ze dwie godziny jak zabrał się za to sumiennie.

Sugeruję zatkany wymiennik, nie część wodna ale spalinowa.

nie, nie czyścił myjką ciśnieniową i nic nie przedmuchiwał. Wymył pod bieżącą wodą. To nie moja branża także nie znam całych procedur. Tak szczerze to rozebrał piec (nie tylko obudowę) i wszystko było oki.Zajęło mu to ok. godziny.

Sugestia? ściągać go z powrotem czy hydraulika który robił cała instalacje?

czy jestem w stanie coś sam zrobić?

Edytowane przez ironman2018
pytanie

nie, nie czyścił myjką ciśnieniową i nic nie przedmuchiwał. Wymył pod bieżącą wodą. To nie moja branża także nie znam całych procedur. Tak szczerze to rozebrał piec (nie tylko obudowę) i wszystko było oki.Zajęło mu to ok. godziny.

Sugestia? ściągać go z powrotem czy hydraulika który robił cała instalacje?