ironman2018 18.01.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jestem tu nowy więc na początku chciałem się się przywitać.A to mój problem od ok. tygodnia mam problem z ogrzewaniem. Wygląda to tak, kocioł DeDietrich jednofunkcyjny. Ustawiona temperatura wody 40 st. ustawienie ogrzewania na kotle 40st. Ustawiam na głównym sterowniku w domu temperaturę np. 22 st. reszta sterowników w całym domu zadana temperatura 21.2. Informacja jest, że cały czas piec chodzi i tak jest. Niestety, podłoga chłodna, na głównym sterowniku temperatura nie wzrasta, max to 21.2 i ...koniec. Na innych temperatura spada do 19 - 20.4 st.Rozmawiałem z hydraulikiem który robił całą instalację i zasugerował żeby wyczyścić filtr skośny przy piecu co też uczyniłem. Rzeczywiście był brudny. Niestety, nie pomogło. Dziś po konsultacji ponownej z hydraulikiem (nie może podjechać) zasugerował, że kocioł potrzebuje zadania wyższej temperatury czyli ustawić go na 50st. tak też zrobiłem jakoś ok. 17.00, niestety temperatura na sterowniku nie reaguje i podłoga nadal chłodna:bash:Piec regularnie przechodzi przeglądy, ma 3 lata. Ostatni przegląd w grudniu 2017 roku. Nadmieniam, że od początku wszystko grało i idealnie chodziło.Jeżeli ktoś ma jakąś koncepcję co może być proszę bardzo o radę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 18.01.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 A co pan robił na przeglądzie. Czy demontował wymiennik i czyścił go w środku myjką ciśnieniową z dodatkiem środków chemicznych a na końcu przedmuchiwał sprężonym powietrzem? Może tylko popatrzył i zainkasował kasę. Jak długo to robił. Powinno mu zejść ze dwie godziny jak zabrał się za to sumiennie.Sugeruję zatkany wymiennik, nie część wodna ale spalinowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironman2018 18.01.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) nie, nie czyścił myjką ciśnieniową i nic nie przedmuchiwał. Wymył pod bieżącą wodą. To nie moja branża także nie znam całych procedur. Tak szczerze to rozebrał piec (nie tylko obudowę) i wszystko było oki.Zajęło mu to ok. godziny.Sugestia? ściągać go z powrotem czy hydraulika który robił cała instalacje?czy jestem w stanie coś sam zrobić? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez ironman2018 pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironman2018 18.01.2018 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 nie, nie czyścił myjką ciśnieniową i nic nie przedmuchiwał. Wymył pod bieżącą wodą. To nie moja branża także nie znam całych procedur. Tak szczerze to rozebrał piec (nie tylko obudowę) i wszystko było oki.Zajęło mu to ok. godziny.Sugestia? ściągać go z powrotem czy hydraulika który robił cała instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.01.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Proponuję ściągnąć fachowca od kotła, niech sprawdzi jego moc maksymalną na podstawie zużycia gazu. Jest to sprawdzenie orientacyjne ale daje obraz sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironman2018 19.01.2018 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Stermaj, bardzo dziękuję za pomoc i rady.Tak zrobię a potem dam znać czy pomogło i być może komuś w przyszłości pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironman2018 24.01.2018 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 No i temat się wyjaśnił. Wystarczyło podnieść temperaturę na piecu żeby wszystko wróciło do normy. Zobaczę jak zużycie gazu będzie wyglądało. Z informacji jakie mi przekazał teraz ma być dobrze jednak jakby co czeka na mój telefon. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian- 27.01.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Mimo wszystko ja bym radził wezwać serwisanta kotła żeby go sumienie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts