Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt prostego domu - czy to możliwe?

apiro

Recommended Posts

Zbudowałem tak mały budynek biurowy (90m2). Ściany zewnętrzne gazobeton, betonowy zbrojony wieniec i na to jednospadowy dach z płyty warstwowej Blacha-styropian-blacha. Był plan, aby położyć na całej powierzchni gres polerowany, a następnie budować ścianki pomieszczeń z KG. Jesienne chłody i zawalony termin wysypywacza miksokretem betonu na posadzkę niestety je pokrzyżował. Ścianki z KG chciałem kleić do gresu taśmą butylową bez wiercenia i kołkowania, aby przy większym remoncie można było zmodyfikować układ pomieszczeń.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243282-Dach-z-p%C5%82yty-warstwowej&highlight=dach+p%C5%82yty+warstwowej

Pozdrawiam

Cezary

Czy można zaprojektować dom mieszkalny, który jest pusty, pozbawiony ścian działowych? Tylko cztery ściany, dach, okna, kominy itp. Chodzi o to, że ściany działowe chciałbym wykonać z gk i mieć w przyszłości możliwości na przebudowe wnętrza.

- nikt nie broni, aby ściany wewnętrzne były z g.k.

- przebudować wnętrze zawsze można o ile nie przeszkadzają ściany nośne, istniejące instalacje wody, kanalizacji, elektryki, ogrzewania i same " otworowanie " elewacji ( okna / drzwi ) ponieważ ( przykładowo ) ściną nie " wstrzelisz się " w środek okna, czy też grzejnika. Tym samym mozesz przekombinować tym tokiem myślenia, natomiast na etapie samego projektu można tak zorganizować przestrzeń, aby np. w przyszłości z jednego dużego pomieszczenia zrobić np. dwa mniejsze, ale już ich doświetlenie, czy instalacje powinny być dostosowane do takiej przebudowy.

a czy instalacje muszą być zawarte w projekcie? Najlepiej to by dla mnie było, żeby tylko odebrać budowę, którą jest pusty dom, bez ścian działowych, bez instalacji, ogrzewania itp. tylko same 4 nośne ściany, okna, dach, ewentualnie kominy (mowa o parterówce 60m2), później chciałbym zrobić resztę po swojemu. Jest to możliwe (przepisy na to pozwalają?)? Czy jednak projekt budynku mieszkalnego musi posiadać instalacje, ściany działowe itd. żeby zostało to odebrane?

apiro

- weźmy chociaż taką ( przykładowo ) kanalizację sanitarną. Aby ją dobrze zlokalizować / umiejscowić w projektowanym budynku musisz wiedzieć, gdzie będzie łazienka, toaleta, kuchnia, ... inne pomieszczenia "mokre". Doświetlenie pomieszczeń : każde pomieszczenie powinno mieć ( po minimach ) 1/8 powierzchni przeszklenia, do powierzchni podłogi. Nie wiedząc gdzie będą pomieszczenia i jakie będą miały podziały nie dobierzesz prawidłowo okien, drzwi, ...

- dalej wydaje mi się pomysł bez sensu, tym bardziej, że DOM funkcjonuje jako całość techniczno użytkowa ( wraz z instalacjami ) inaczej masz "samochód" bez kół i silnika. Nawet jeśli chciałbyś w przyszłości pojechać nim, to i tak powinieneś przewidzieć miejsce na silnik i montaż kół ;)

- Projekt budynku musi spełniać wymagania zawarte w przepisach budowlanych ( od tego nie ma ucieczki, chyba że chcesz altankę na ogródkach działkowych ), a sam projekt budowlany i jego ZAKRES musi być zgodny z Rozporządzeniem w sprawie zakresu i formy projektu budowlanego, gdzie projekty instalacji stanowią jego część.

a czy instalacje muszą być zawarte w projekcie? Najlepiej to by dla mnie było, żeby tylko odebrać budowę, którą jest pusty dom, bez ścian działowych, bez instalacji, ogrzewania itp. tylko same 4 nośne ściany, okna, dach, ewentualnie kominy (mowa o parterówce 60m2), później chciałbym zrobić resztę po swojemu. Jest to możliwe (przepisy na to pozwalają?)? Czy jednak projekt budynku mieszkalnego musi posiadać instalacje, ściany działowe itd. żeby zostało to odebrane?

W projekcie muszą być instalacje aby wydający pozwolenie wiedział, ze wykonane będą zgodnie z prawem.

A nad wykonaniem tego zgodnie ze sztuką ma czuwać kierownik budowy.

Ścian działowych nie musisz mieć w projekcie ważne by projekt był przeliczony i narysowany i jeżęli projektantowi ściany nie są potrzebne do podtrzymania konstrukcji to nie musi ich na siłę wprowadzać.

A skoro chcesz zrobić wszystko po swojemu to robisz projekt indywidualny i nie odstawiasz fuszerki...

Edytowane przez przemty

Właśnie o to chodzi, że to ma być projekt indywidualny. Są gotowe projekty które można teoretycznie przerobić ale w praktyce modyfikacje były by bardzo czasochłonne. Dlatego wolałbym żeby to był projekt indywidualny, myślę że powstał by szybciej niż przerobienie gotowego, tym bardziej że to miałby być prosty projekt, bo jak powszechnie wiadomo - czas to pieniądz. I to właśnie jest argument skąd ten pomysł. Po za tym było by to dla mnie komfortowo, bo jakby się okazało że któraś ścian mogła by byc kawałek dalej to zmieniam sobie jej położenie jak chce. Jeśli chodzi o kichnie, łazienkę to wiem gdzie bym chciał je mieć lecz może się okazać że chciałbym jednak trochę przenieść którąś że scian. I to jest kolejny argument. Czyli rozumiem że jest to możliwe?

Właśnie o to chodzi, że to ma być projekt indywidualny. Są gotowe projekty które można teoretycznie przerobić ale w praktyce modyfikacje były by bardzo czasochłonne. Dlatego wolałbym żeby to był projekt indywidualny, myślę że powstał by szybciej niż przerobienie gotowego, tym bardziej że to miałby być prosty projekt, bo jak powszechnie wiadomo - czas to pieniądz. I to właśnie jest argument skąd ten pomysł. Po za tym było by to dla mnie komfortowo, bo jakby się okazało że któraś ścian mogła by byc kawałek dalej to zmieniam sobie jej położenie jak chce. Jeśli chodzi o kichnie, łazienkę to wiem gdzie bym chciał je mieć lecz może się okazać że chciałbym jednak trochę przenieść którąś że scian. I to jest kolejny argument. Czyli rozumiem że jest to możliwe?

Przesuniecie ścian o 20-50 cm działowych możesz wykonywać zawsze, działówek nie musisz stawiać. Przestawianie ścian jest łatw na etapie stanu durowego potem już tak łatwo nie jest- wbrew temu co niektórzy myślą. Na etapie stanu surowego trzeba potrafić "zobaczyć" wielkość pomieszczeń - wrażenia pomieszczeń surowych często sporo wyższych niż wykończonych potrafią zmylić. Poświeć czas na projektowanie dokładne wszystkich pomieszczeń zyskasz an czasie i kasie, nawet jak dołożysz do projektu tysiąc czy dwa to warto. Dużo pokazuja dobrze wykonane wizualizacje pomieszczeń -dobrze tzn wrysowane właściwe wymiary a nie kolory i kwiatki w oknie

apiro

tu masz napisane czarno na białym, co ten " prosty projekt " ( Budowlany ) powinien posiadać :

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20120000462/O/D20120462.pdf

poza oczywiście Projektem Koncepcyjnym, który jest podstawą w Projekcie Indywidualnym.

I wierz mi, że nie ma czasowo jakiejś zasadniczej różnicy, czy projektuje się ( przykładowo ) więźbę dachu nad budynkiem, który ma np. 6x6m, czy też 6x10m. Jedna i druga przykładowa więźba wymaga takiego samego ( lub mocno zbliżonego ) nakładu pracy projektowej, bez względu na formę budynku.