stefan36 19.01.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Witam, Mam pilny problem. Mianowicie dekarze robią mi akurat dach i zamontowali mi właśnie DAKEA ULTIMA - problem w tym, że od początku mówili, że będzie to okno trzyszybowe i według nich jest, tyle tylko że te 3 szyby to są dwie szyby sklejone ze sobą, więc mamy właściwie pakiet dwuszybowy, a nie trzyszybowy o jaki mi chodziło od samego początku. Porównuję sobie Dakea Ultima z Fakro FTP-V U5 i pierwsze ma współczynnik przenikania dla całego okna 1,2 Uw, a jak się zamontuje dodatkowy kołnierz to uzyskuje się współczynnik 1,1 Uw (przynajmniej według dekarzy i sprzedawcy). Dla porównania okno Fakro FTP-V U5 ma współczynnik przenikania dla całego okna 0,97 Uw (i to już na "prawdziwym" pakiecie trzyszybowym 4HT-10-4H-10-4HT). W podobnej cenie co Ultima jest Velux (niestety nie zapisałem sobie modelu) w pakiecie trzyszybowym i o dziwo parametry miałby takie same co Ultima w pakiecie dwuszybowym z tym dodatkowym kołnierzem. I teraz się zastanawiam, czy kazać im wymienić na Fakro, dopłacić różnicę w oknie (jakieś 1200,- na dwóch sztukach) czy też na takiej różnicy we współczynniku nie warto kruszyć kopi? Ponieważ sprawa pilna to bardzo proszę doświadczonych użytkowników forum o podpowiedź. Nadmienię jeszcze tylko, że w całym domu w oknach ściennych mam szybę 4/18/4/18/4 i grubość ramy okiennej na 82mm więc bardzo mi zależało na tym, aby okna były ciepłe. Pozdrawiam i proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.01.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) dali DAKEA bo firma płaci dekarzowi i handlowcowi prowizję......w sumie okna nie są złe to tania marka Veluxa.Ja masz kase to spokojnie Fakro jest bardzo dobre, albo troszkę tańszy Velux GLL z 3 szybami.Jakby chcieli wymienić na GLL to bym wymienił bez wahania. dakea ma okno Ug -0,9, Velux Ug -0,6 więc dziwne że okno dakea ma Uw -1,2. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan36 19.01.2018 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 dali DAKEA bo firma płaci dekarzowi i handlowcowi prowizję......w sumie okna nie są złe to tania marka Veluxa. Ja masz kase to spokojnie Fakro jest bardzo dobre, albo troszkę tańszy Velux GLL z 3 szybami. Jakby chcieli wymienić na GLL to bym wymienił bez wahania. dakea ma okno Ug -0,9, Velux Ug -0,6 więc dziwne że okno dakea ma Uw -1,2. Jakbyś mógł mi wyjaśnic dlaczego piszesz, że dziwne jest, że okno dakea ma Uw 1,2? Może mieć jeszcze gorszy współczynnik przenikania ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.01.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Na Uw ogromny wplyw ma szyba więc jak to możliwe że Dakea mając szybę Ug 0,9 ma takie same parametry jak Velux z szybą Ug -0,6?W Veluxie masz kołnierz do obniżonego montażu i poprawia on izolacyjność okna o ok 12% ale sam Velux nie podaje że bez kolnierza ma 1,1-a z kolnierzem ma 0,97.Nie mam nic do Dakea ale wybór ograniczył em do Fakro i Veluxa, odrzucając Roto z uwagi na cenę.Wygrał Velux ale tylko dla tego że szyba była U-0,6 i mają obniżony montaż kolnierza oraz okno w łazience ma bardzo grubą warstwę poliuretanu a Fakro farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujemy.Eu 20.03.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Polecam okna Dakea. Zajmuję się sprzedażą okien dachowych od 11 lat i tak porządnych produktów dawno nie było na naszym rynku. Zachęcam do zapoznania się z informacjami na stronie http://www.budujemy.eu pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts