Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w takim otworze da się zamontować ościeżnicę z drzwiami?

Recommended Posts

Witam

Wykonawca zostawił mi taki o to kwiatek:

drzwi.jpg

Jak widać otwór jest pozostawiony w narożniku, brak jakichkolwiek węgarków. Czy w takim otworze da się zamontować drzwi?

Narożników raczej nie da się dociąć gdyż na właśnie tych wystających opiera się nadprorze.

Jeśli ktoś ma coś podobnego proszę o zdjęcię już zamontowanych drzwi.

Wszystko zależy, jakie są wymiary otworu i jakie tam mają być drzwi (rozmiar). Nie jest to typowe rozwiązanie, ale da się zrobić.

Dokładnie.Czasem się udaje idealnie (bo w takiej sytuacji całej zakrycie dziury jest sukcesem) Potrzebny jest wymiar węższy i szerszy oraz drzwi: model ościeżnicy i strona otwierania) a wtedy można myśleć, co i jak dopasować, bo raczej trzeba będzie coś zrobić. Może minimalnie podciąć narożniki, ale racze na pewno dołożyć po stronie szerszej.

Ogólnie to ja bym ścigał za to wykonawcę. Chyba że taki otwór to życzenie inwestora nie przewidziane w projekcie...

ps. mam zrobione przynajmniej dwa takie przypadki w ostatnim czasie: oba na zdjęciu wyglądają normalnie, ale były skrajnie różne w wykonaniu i przygotowaniu otworu.

Da się montować, tylko zależy co. Ościeżnicy regulowanej ja bym tam nie robił, chyba że szerokość otworu na to pozwala i wtedy i tak trzeba byłoby dorobić węgarki. Skoro piszesz, że ich nie masz i ściąć nie możesz narożników to wnioskuję, że szerokość otworu nie jest duża. Wtedy jak sugeruje Finlandia szedłbym w kierunku dorobienia ściany od szerszej strony.

Daj przede wszystkim wymiary i to co być chciał zamontować tam. Wtedy coś podpowiemy, bo tak to takie wróżenie z fusów. Może jeszcze jakieś zdjęcie poglądowe.