Andrzej5101 22.01.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Zmniejszyć hałas można ;- przez odpowiednie podkładki antywibracyjne pod jednostką zewnętrzną , - wszystkie blachy jednostki zewnętrznej obłożyć matą wygłuszającą , - założyć izolację na sprężarkę i wszystkie dochodzące do niej rurki, - przez dodatkową izolacje komory sprężarki; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198228-Pompa-ciep%C5%82a-dlaczego-nie-grzejnikom/page7 Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.01.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Podkładki antywibracyjne czyli po prostu gumowe chyba dają wszyscy instalatorzy w standardzie. W praktyce niewiele to daje. U mnie dalej jest głośno. Chętnie bym sprobował obłozyć matami akustycznymi komore sprężąrki ale boje się że strace gwarancje i coś się przegrzeje w samej sprężace - przecież ona też potrzebuje chłodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.01.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 No przecież każde urządzenie mechaniczne jest zaprojektowane do pracy w określonych temperaturach. Jeśli podniesiemy temperature to nieuchronnie spowoduje to skrócenie żywotności urządzenia. Zwłaszcza takiego jak sprężarka gdzie jest delikatne uzwojenie silnika a także tłoki które mogą sie skrzywić czy pęknąć (zmęczenie materiału). Według mnie jakby można było tak dowolnie izolować te sprężarki to producenci by to robili bo w końcu obecnie trwa wyścig w produkcji najcichszego urządzenia a nie tylko na najwyższy COP. Mata bitumiczka nie jest droga, świetnie izoluje akustycznie mimo że jest stosunkowo cieńka. No ale jak coś izoluje akustycznie to także termicznie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.01.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Sprężarki możesz DOWOLNIE izolować, nie wpłynie to na żywotność, one są chłodzone parą czynnika chłodniczego. Zresztą zaizolowane i tak są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.01.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Ta para chlodzi tą sprężarkę od wewnątrz? Jakos mi sobie trudno wyobrazić czynnik wewnątrz. Tutaj np podają przykłady jak może spreżarka sie uszkodzić jesli sie przegrzeje http://instalreporter.pl/ogolna/sprezarki-w-pompach-ciepla-do-c-w-u/ Edytowane 22 Stycznia 2018 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 22.01.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Na jakiej podstawie sąsiad wygrał taką sprawę ? Podasz podstawe prawną? ...czyli jak nie przekraczamy 50dB to jestesmy bezpieczni i sąsiad może sie jedynie na nas obrazić. . Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 1 października 2012 (Dz. U. Nr 2012 nr 0, poz. 1109, 2012.10.23). "tereny zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej i zamieszkania zbiorowego, tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z usługami rzemieślniczymi, tereny zabudowy zagrodowej: w dzień 50 dB(A) w nocy 40 dB(A) " wiecej tutaj : https://www.teraz-srodowisko.pl/media/pdf/aktualnosci/1406-Wytyczne-ograniczanie-halasu-instalacji-pompy-ciepla.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.01.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Masz rację to nie zaprzeczalne, ale wydaje mi się że: 1. gruntowa tak nie hałasuje 2. dolne źródło można wykorzystać do chłodzenia pasywnego 3. gruntowa wytrzyma dłużej niż powietrzna 4. jak nawet kiedyś padnie to przy wymianie na nową dolne źródło powinno nadal być OK mam trochę inne zdanie o pkt. 2. w naszym klimacie chłodzenie to mega żadkość, a wydajność pasywnego jest minimalna 3. to tylko domysły, nie ma danych na ten temat 4. za 10lat wszystko będzie na CO2, już teraz jest na R32 powoli więc za 10 lat jak pompy będą miały COP nawet 7 przy CO2 to kto będzie bawił się w grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.01.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Na panasonic PRO Club jest kalkulator hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 22.01.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 mam trochę inne zdanie o pkt. 2. w naszym klimacie chłodzenie to mega żadkość, a wydajność pasywnego jest minimalna 3. to tylko domysły, nie ma danych na ten temat 4. za 10lat wszystko będzie na CO2, już teraz jest na R32 powoli więc za 10 lat jak pompy będą miały COP nawet 7 przy CO2 to kto będzie bawił się w grunt. Akurat , piętnaście lat minęło a copy za dużo nie podskoczyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 22.01.2018 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 A użytkuje ktoś z was klimakonwektory w sypialniach na poddaszu ???? Bo cały czas zastanawiam się nad klimakonwektorami jako dodatek do ogrzewania podłogowego i klima w lecie albo zamiast podłogowki w każdym pokoju sypialnianym tylko klimakonwektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.01.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Akurat , piętnaście lat minęło a copy za dużo nie podskoczyły a proszę bardzo tu jest COP i moc pompy mitsubishi Q-TON przy temp zasilania 90st.C!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 22.01.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 [b ...Tylko pytanie czy się coś nie zmieni do 2025 jak wycofają R-410 i czy nie zaostrzą zaś dla R32. To poszukaj pomp na R290, jest ich kilka na rynku. Tego czynnika jest nadzieja że nie wycofają, chyba że ze względów pożarowych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.01.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 To poszukaj pomp na R290, jest ich kilka na rynku. Tego czynnika jest nadzieja że nie wycofają, chyba że ze względów pożarowych;) Panasonic w lutym 2017 wypuścił pierwsze agregaty na CO2, na razie na rynku japońskim, ale jeszcze trochę. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 22.01.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) taaa...gruntowe to już przeżytek a on/offy to w muzeum już powinny stać - nic nie chciało się w nich popsuć - to nie na nasze czasy! Jak można robić coś co się nie psuje! Nie będzie roboty, muszę zacząć wciskać ludziom invertery powietrzne, a pompy na CO2 jaki to ma super COP! A o wadach zapominam, liczy się biznes! a tu porównanie wad i zalet tego cudownego CO2 Edytowane 22 Stycznia 2018 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 22.01.2018 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Panowie ponawiam pytanie: A użytkuje ktoś z was klimakonwektory w sypialniach na poddaszu ???? Bo cały czas zastanawiam się nad klimakonwektorami jako dodatek do ogrzewania podłogowego i klima w lecie albo zamiast podłogowki w każdym pokoju sypialnianym tylko klimakonwektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.01.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witajcie ponownie.Pobudowałem dom, który teraz ma cztery lata. Pow do wyliczenia OZC powierzchnia podłóg 112,3 m2 zapotrzrebowanie 7315 kwh rok do tego CWU 4 osoby.Zagospodarowałem poddasze i doszło kolejne 40 m2. OZc tego nie obejmuje.Jestem zainteresowany pompą ciepła powietrze woda. Na razie mam ekogroszek. W tym roku nie miałem możliwości kupić w lecie no i teraz się męcze paląc mokrym. 40 kg wór starcza mi na 1,5 dnia. Wcześniejsze sezony to spalanie w okolicach 2,5 ton-3 ton. Czy aby wyliczyć przyblizone koszty ogrzewania pompą ciepła powietrze woda moge to obliczyć w ten sposób? - ekogroszek 3000 kg x 7,2 kw/kg = 21 600 kwh sezon x sprawność kotła 70 % = 15120 kwh - pompa ciepła 15120 kwh / średni COP 2,6 = 5815,39 kwh x 0,64 PLN prąd = 3721,85 PLN sezon Czy można się opierać na takich wyliczeniach?Może ktoś z Was ma pompę a miał wcześniej ekogroszek. Jeżeli nie trafiłem z pytaniem przenieście mnie do innego tematu.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Czy aby wyliczyć przyblizone koszty ogrzewania pompą ciepła powietrze woda moge to obliczyć w ten sposób? - ekogroszek 3000 kg x 7,2 kw/kg = 21 600 kwh sezon x sprawność kotła 70 % = 15120 kwh - pompa ciepła 15120 kwh / średni COP 2,6 = 5815,39 kwh x 0,64 PLN prąd = 3721,85 PLN sezon Czy można się opierać na takich wyliczeniach? Może ktoś z Was ma pompę a miał wcześniej ekogroszek. Jeżeli nie trafiłem z pytaniem przenieście mnie do innego tematu. Dzięki Przed dwoma laty pod Toruniem (20km) modernizowałem w dwóch takich samych domach tej wielkości od dewelopera kotłownię z węgla na pompy ciepła, w jednym powietrzna w drugim gruntowa, właściciel powietrznej ostatnio mówił że zużywa rocznie prądu do pompy za około 1000zł, a jego sąsiad obok narzeka na hałas od sąsiada zwłaszcza w mroźne dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 23.01.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witajcie ponownie. Pobudowałem dom, który teraz ma cztery lata. Pow do wyliczenia OZC powierzchnia podłóg 112,3 m2 zapotrzrebowanie 7315 kwh rok do tego CWU 4 osoby. Zagospodarowałem poddasze i doszło kolejne 40 m2. OZc tego nie obejmuje. Jestem zainteresowany pompą ciepła powietrze woda. Na razie mam ekogroszek. W tym roku nie miałem możliwości kupić w lecie no i teraz się męcze paląc mokrym. 40 kg wór starcza mi na 1,5 dnia. Wcześniejsze sezony to spalanie w okolicach 2,5 ton-3 ton. Czy aby wyliczyć przyblizone koszty ogrzewania pompą ciepła powietrze woda moge to obliczyć w ten sposób? - ekogroszek 3000 kg x 7,2 kw/kg = 21 600 kwh sezon x sprawność kotła 70 % = 15120 kwh - pompa ciepła 15120 kwh / średni COP 2,6 = 5815,39 kwh x 0,64 PLN prąd = 3721,85 PLN sezon Czy można się opierać na takich wyliczeniach? Może ktoś z Was ma pompę a miał wcześniej ekogroszek. Jeżeli nie trafiłem z pytaniem przenieście mnie do innego tematu. Dzięki Masz grzejniki czy podloglowka? _jak podloglowka to cop będziesz miał pewnie Koło 3.5 albo lepiej ja mam grzejniki i jak narazie tej zimy mam cop 3.2 razem cwu. Ja spalalem 3t węgla i teraz pierwsza zima z pc i jak narazie myślę że nie przekroczy kosztu wegla a nawet taniej. Koszt prądu też masz jakiś drogi bo ja place w g11 52gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judek 23.01.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witam liczbe KW które wytworzył kocioł CO musisz podzielić przez średnie COP i otrzymasz ilość KWh potrzebnych do ogrzania domu. Mam podobny wielkością dom 116 m zamieszkały przez 3 osoby i przez rok powietrzna pompa ciepła wytworzyła 9050 kw średnie COP prawie 3 to jest CO ì CWU . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.01.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 A użytkuje ktoś z was klimakonwektory w sypialniach na poddaszu ???? Jeżeli masz możliwość zamontować wszędzie podłogówkę to nie ma co się bawić w klimakonwektory. Okres wysokich temperatur w Polsce to margines . One są zakładane zamiast grzejników - zobacz przykład kolegi map78 ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page143 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts