Andrzej5101 23.01.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) DrogbaPrzejście z eko-groszku na ogrzewanie pompą PC - to spadek kosztów ogrzewania o ok.50 % .Zobacz ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340850-Pomoc-w-wyborze-powietrznej-pompy-ciep%C5%82a-Buderus-WPL-11AR-czy-Kita-L32-Split&p=7527024#post7527024 Korzystnie jest zrobić ;- profesjonalne OZC oraz - poczytać tematy w mojej stopce. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.01.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedzi. Mam 100 % podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.01.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Drogba Przejście z eko-groszku na ogrzewanie pompą PC - to spadek kosztów ogrzewania o ok.50 % . . o dźwiganiu worków nie wspominając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.01.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Przed dwoma laty pod Toruniem (20km) modernizowałem w dwóch takich samych domach tej wielkości od dewelopera kotłownię z węgla na pompy ciepła, w jednym powietrzna w drugim gruntowa, właściciel powietrznej ostatnio mówił że zużywa rocznie prądu do pompy za około 1000zł, a jego sąsiad obok narzeka na hałas od sąsiada zwłaszcza w mroźne dni... Mieszkam 20 km od Torunia. Zajmujesz się jeszcze modernizacją z ekogroszku na pompy ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 23.01.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Panowie ponawiam pytanie: A użytkuje ktoś z was klimakonwektory w sypialniach na poddaszu ???? Bo cały czas zastanawiam się nad klimakonwektorami jako dodatek do ogrzewania podłogowego i klima w lecie albo zamiast podłogowki w każdym pokoju sypialnianym tylko klimakonwektor. Możesz dołożyć do podłogówki, możesz dać zamiast niej. To jest właśnie główny plus pc PW, że w trybie chłodzenia w połączeniu z klimakonwektorami masz sklimatyzowany dom. Latem, jak słońce oprze się na połaci dachu i oknach, robi się piekarnik Oczywiście zawsze możesz czekać na pochmurne i zimne lato Sprawdzone rozwiązanie. Dołożenie np. 3 klimakonwektorów bedzie znacznie tańsze i prostsze niż niezależna klimatyzacja 3 pomieszczeń. Takie instalacje mieszane z PC PW wykonujemy od 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.01.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Przed dwoma laty pod Toruniem (20km) modernizowałem w dwóch takich samych domach tej wielkości od dewelopera kotłownię z węgla na pompy ciepła, w jednym powietrzna w drugim gruntowa, właściciel powietrznej ostatnio mówił że zużywa rocznie prądu do pompy za około 1000zł, a jego sąsiad obok narzeka na hałas od sąsiada zwłaszcza w mroźne dni... Ciężko uwierzyć w ten tysiąc złotych za rok pracy (co+cwu), ale niech będzie. Bardziej zastanawia mnie hałas. Czyżby bliźniak? Bo jak to wolnostojące domy to nie wiem czemu sąsiad narzeka. U mnie faktycznie przy idealnej ciszy słychać buczenie jednostki zewnętrznej w jednym pokoju, ale jednostka stoi pod oknem. W pozostalych pokojach nie słychać. Nie sądzę by sąsiad otwierał zimą okna... Chyba ze to jakaś naprawdę głośna jednostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 23.01.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Hej Clarnet mam pytanie odnoście klimakonwektora (widziałem używki za kilka stówek). W kotłowni mam pompę T-cap 9kW ze sprzęgłem ocieplonym. Czy mogę w to sprzęgło ładować zimną wodę i ze sprzęgła dać na klimakonwektor ? Mam wszędzie podłogówkę ale jeszcze jest szansa by pociągnąć pex'a do wody lodowej do dwóch sypialni. I czy pex się nadaje ? Dać rozdzielacz na dwa pokoje czy ztrójnikować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 23.01.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Hej Clarnet mam pytanie odnoście klimakonwektora (widziałem używki za kilka stówek). W kotłowni mam pompę T-cap 9kW ze sprzęgłem ocieplonym. Czy mogę w to sprzęgło ładować zimną wodę i ze sprzęgła dać na klimakonwektor ? Mam wszędzie podłogówkę ale jeszcze jest szansa by pociągnąć pex'a do wody lodowej do dwóch sypialni. I czy pex się nadaje ? Dać rozdzielacz na dwa pokoje czy ztrójnikować ? Instalacja od PC do odbiornika musi być w izolacji paroszczelnej. Jeśli tak jest, czyli pc-sprzęgło, samo sprzęgło i sprzęgło-klimakonwektor - to śmiało można podłączyć klimakonwektor. Rodzaj rury nie ma w zasadzie znaczenia. Byle średnica zapewniła wymagany przepływ dla klimakonwektora. Przy dwóch klimakonwektorach nie trzeba szafki, wystarczy to zrobić na trójniku. Natomiast co do używki - jeśli ktoś sprzedaje takiego fancoila, to raczej nie był to nietrafiony prezent, tylko po prostu jednostka jest wyeksploatowana. Do sypialni raczej dobre, ciche urządzenia. Ale zawsze jest coś za coś - kwestia wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 23.01.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Zostało mi trochę PEX'a 16x2 z podłogówki. Czy jak go puszczę pomiędzy dwiema warstwami wełny będzie się do czegoś nadawał ? Dać go dodatkowo w jakiejś otulinie, napisz coś więcej o tej izolacji paroszczelnej. Nie mam teraz kasy na kompletną instalację z nowym klima-konwerterem ale zasilanie w prąd i wodę wykonałbym z tego co mi zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 23.01.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 16-ka jest za małaRury nie mogą być w wełnie, tylko w oddzielnej izolacji kauczukowej, która zapewnia paroizolację, luba nawet takiej z podłogówki czy cwu, ale z zachowaniem ciągłości, czyli zamknięciem dostępu powietrza do rury. Inaczej bedzie się z nich lała woda z kondensacji pary wodnej.Musisz też zweryfikować przepływy po stronie pierwotnej i wtórnej sprzęgła oraz moce fancoili, by sprawdzić czy na tych dwóch fancoilach „zawiesisz całą pompę”.To trochę tak, jakby kocioł zasilał 2 grzejniki. Może pójdzie, może nie. Zależy od mocy kotła i wielkości grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.01.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) W kotłowni mam pompę T-cap 9 kW ze sprzęgłem, ocieplonym. Czy mogę w to sprzęgło ładować zimną wodę i ze sprzęgła dać na klimakonwektor ? Mam wszędzie podłogówkę ale jeszcze jest szansa by pociągnąć pex'a do wody lodowej do dwóch sypialni. I czy pex się nadaje ? Dać rozdzielacz na dwa pokoje czy ztrójnikować ? Kolego, przy tak mocnej pompie, podłogówce po całości, to po co Tobie sprzęgło ? Instalator przed montażem sprzęgła, powinien założyć przepływomierz i pomierzyć czy przepływy są OK wg.instrukcji. Uzyskując przepływy nominalne bez sprzęgła, to go nie potrzebujesz Kolega map78 ma zamontowany zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora,sprzęgła ( PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; ( podłogówka i KK ) dzięki temu może puścić 10 st na KK a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st. Rozwiązanie proste i skuteczne przy chłodzeniu. Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie, oraz zastosowano tzw sterowanie kombinowane http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page87 Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 23.01.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 No takie rozwiązanie zaproponował instalator znany zresztą na forum (w zasadzie rozpoznawany przez to rozwiązanie ) A ja, że pracuje sam na budowie to też nie miałem czasu aby zweryfikować czy to jest najlepsza opcja. A na tamte czasy oddzielne sterowanie parter/piętro wydawało się sensowne i proste (rozdzielacze bez siłowników) i tak zostało. Ale wracając do tematu. Czyli lepiej kupić pex 20, dać go w otuline kauczukową i puścić powyżej ocieplenia tj. po strychu ? Jeszcze zasilanie oraz odprowadzenie skroplin. Co o tym sądzicie ? Da rady to wykorzystać w przyszłości czy sobie odpuścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 23.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Tak odnośnie modernizacji domu z węgla na pompę ciepła z grzejnikami. Dom 150m2 z lat 70 docieplony 10styro, do tego jeszcze piwnica nie grzana. Wcześniej był kocioł bez podajnika na wszystko. Teraz pompa ciepła Panasonic T-CAP 12kW 3F + sprzęgło 100L + CWU 300L. Zużycie wygląda tak: Styczeń 2018 do 23.01 - 932kWh COP 2,8 Koszt około 223zł + 165zł = 388zł Grudzień 2017 - 993kWh COP 3,2 Koszt około 238zł + 176zł = 414zł Listopad 2017 - 758kWh COP 3,6 Koszt około 209zł + 80zł - 289zł Październik 2017 - 508kWh COP 3,9 Koszt około 162zł Wrzesień 2017 - 358kWh COP 4,0 Koszt około 114zł Sierpień 2017 - 45kWh COP 3,6 Koszt około 14zł Lipiec 2017 - 63kWh COP 3,8 Koszt około 20zł Krzywa grzewcza -15st.C 45st.C w kaloryfery, +15st.C 35st.C w kaloryfery Taryfa G12w w dzień 71gr, w nocy 32gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 23.01.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (...) Wcześniej był kocioł bez podajnika na wszystko. (...) Ile ton węgla spalano w nim (średnio) w ciągu roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 23.01.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Ile ton węgla spalano w nim (średnio) w ciągu roku? piec żarł wszystko więc nie wiadomo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Ciężko uwierzyć w ten tysiąc złotych za rok pracy (co+cwu), ale niech będzie. Bardziej zastanawia mnie hałas. Czyżby bliźniak? Bo jak to wolnostojące domy to nie wiem czemu sąsiad narzeka. U mnie faktycznie przy idealnej ciszy słychać buczenie jednostki zewnętrznej w jednym pokoju, ale jednostka stoi pod oknem. W pozostalych pokojach nie słychać. Nie sądzę by sąsiad otwierał zimą okna... Chyba ze to jakaś naprawdę głośna jednostka. Takie informacje mam od klienta po 2 sezonach, nie wiem czy miał jakikolwiek interes żeby mi ściemniać. Przekazuję co usłyszałem. Wiem natomiast na 100% że za dom ~250m2 przy gruntowej pompie ludzie płacą 1500-1700zł rocznie za CO+CWU. Większość tania taryfa. Więc czemu 1000zł przy domeczku 110m2 miałoby być nierealne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 23.01.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 No takie rozwiązanie zaproponował instalator znany zresztą na forum (w zasadzie rozpoznawany przez to rozwiązanie ) A ja, że pracuje sam na budowie to też nie miałem czasu aby zweryfikować czy to jest najlepsza opcja. A na tamte czasy oddzielne sterowanie parter/piętro wydawało się sensowne i proste (rozdzielacze bez siłowników) i tak zostało. Ale wracając do tematu. Czyli lepiej kupić pex 20, dać go w otuline kauczukową i puścić powyżej ocieplenia tj. po strychu ? Jeszcze zasilanie oraz odprowadzenie skroplin. Co o tym sądzicie ? Da rady to wykorzystać w przyszłości czy sobie odpuścić ? Witam 20 mm PEX to za mało. Klimakomwektory mają zazwyczaj b,. duze opory przepływu. U siebie rury do KK dałem miedziane - 28 mm. Dość duzy klimakonwektor tłumi "sam przez się" przepływ nominalny z 1,5 m3/h dla podłogówki, do ok.0, 7,- blisko o połowę. Zatem na rurach nie żałuj. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 24.01.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pratchawiec, dzięki za info. Wolałbym jednak z PEX wykonać. Czy ktoś z instalatorów może pomóc? Chodzi o obniżenie temperatury na poddaszu w dwóch sypialniach po około 16m^2 (zbicie powiedzmy z 28 na 21*C) . Jakiej mocy klimakowertery oraz czy instalacja z PEX32 w otulinie kauczukowej (jakiej grubości ?) na strychu będzie wystarczająca ? Może dla uproszczenia skończy się na jednej sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.02.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Mieszkam 20 km od Torunia. Zajmujesz się jeszcze modernizacją z ekogroszku na pompy ciepła ? Witam, Jeżeli jest Pan zainteresowany modernizacją kotłowni z kotła na pellet na pompę ciepła, zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasz instalator pomoże w doborze odpowiedniej wielkości i typu pompy ciepła oraz wykona montaż wraz z pierwszym uruchomieniem. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.10.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Na panasonic PRO Club jest kalkulator hałasu. To jest dostępne dla wszystkich czy tylko dla instalatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts