codix 25.11.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Mam dwa manometry jeden przed drugi za pompką na DZ i dwa dokładne termometry ( zasilanie i powrót DZ). Z wykresu pompki odczytuje przepływ i obliczam moc DZ. Po zsumowaniu tej mocy z mocą pobieraną przez PC ( podlicznik) otrzymuję moc GZ i obliczam COP. No to tak jak myslalem to na PW cop=7 nieraz nawet pod 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 25.11.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No to tak jak myslalem to na PW cop=7 nieraz nawet pod 15 Nie zgodzę się z tym , przy dokładnych obliczeniach musi wyjść dobrze. A ciepłomierz to nie ma błędu? COP się zgadza z tym co podaje producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.11.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie zgodzę się z tym , przy dokładnych obliczeniach musi wyjść dobrze. A ciepłomierz to nie ma błędu? COP się zgadza z tym co podaje producent. Doooobre Dokładnych obliczeniach Będą tak dokładne jak dane wejściowe. A te masz z czapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 25.11.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Doooobre Dokładnych obliczeniach Będą tak dokładne jak dane wejściowe. A te masz z czapy. Możesz wytłumaczyć które dane mają duży błąd, jedyne co może być to wykres wydajności pompy podany przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.11.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Właśnie - przepływ!! Pomiar temp. jest najłatwiejszy do wykonania i w miarę dokładny, ale wszystko zależy od tego, do czego i jak przyczepiłeś czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.11.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ale nawet nie ma co szczepic jezyka nawarstwiajace sie niedokladnosci na kazdym mozliwym elemencie moga dac tak wielkie rozbieznosci ze rownie dobrze mozna sobie okreslac cop na odglos pracujacej sprezarki 1.Kalibracja czujników temperatury wystarczy ze jeden bedzie mial różnice do drugiego o 0,25st 2.Sposób ich montazu 3.bazowanie na wykresach producenta pompy to jakies nieporozumienie(niedokladnosc w obliczeniu obrotów pompy przy danym napieciu,niedokladnosc w przeplywie przy danych obrotach,zniany przeplywów w zaleznosci od cisnienia itd itp.) 4.czestotliwosc odczytów I cala masa innych A na koniec dane z copami od producenta pompy Masz dokladne dane cop przy danej temp.zewn i temp.zasilania powrotu przy danym przeplywie i dla pelnego zakresu pracy sprezarki zaluzmy od 19hz do 120hz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 26.11.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 1, Czujniki są względem siebie skalibrowane i błąd nie przekracza 0.1-0,2 C czyli możliwy błąd około 3%. Przecież jak chodzi pompka obiegowa pokazują takie same wartości. Błąd w ciepłomierzu pewnie 0,01% .2. Zamontowane przylgowo ale jest pasta termoprzew. i gruba warstwa izolacji. Przecież wpływ temperatury zewnętrznej nie wpływa znacząco na różnicę temperatur między nimi. Ciepłomierz ma oczywiście idealne połączenie termiczne.3. Jaką krzywą narysował producent to już nie do sprawdzenia. To samo można powiedzieć o przepływomierzu.4. Nie rozumiem. Robię odczyt i obliczam. Pompa on/off więc ma stabilną moc przy stabilnych innych parametrach. Przepływ DZ i GZ stały ( niewielkie zmiany nie wpływaja znacząco na wydajność). COP podany przez producenta to 4,45 dla 0/35 , przeważnie nigdy temperatura z gruntu nie schodzi po niżej 0 a przeważnie jest 5-10 st. C wyższa więc i COP dużo wyższy. Rozumiem, że ciepłomierz jest lepszym rozwiązaniem ale musi mieć mały opór wewnętrzny (przepływ 4-10m3 /h ) a nie jak niektórzy zamontują 1,5 lub 2,5 m3/h i cieszą się, że mają dokładny pomiar a tracą bardzo dużo na COP. Ciekaw jestem na czym Wy bazujecie, czyżby na tej elektronice w PC która oblicza nawet bez podstawowych pomiarów.A gdy bym założył zwykły licznik wody na DZ to dalej te przeliczenia nie miały by sensu? Ciepłomierz przecież liczy tak samo.Może się wypowiedzą inni użytkownicy PC gruntowych jaki maja COP, myślę, że podobny.Gdy by nawet błąd COP-u wyniósł 0,2 to i tak co to jest w stosunku do PC PW gdzie wynosi 2-3 no może 3,5 jak jest na zewnątrz ciepło i nie trzeba grzać. Edytowane 26 Listopada 2019 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Dobra tkwij w tym swoim przekonaniu ze masz dokladny pomiar bazujac na wykresie przeplywu obiegowki podanym przez jej producenta . Poco ludzie zakladaja certyfikowane cieplomierze to ja niewiem paranoja jakaś Co do np.panasa to cieplomierz w nim zamontowany napewno jest dokladniejszym urzadzeniem niz Twoje ustrojstwo. Urzytkownicy pomp PW majacy podlogowke spokojnie wyrobia srednioroczny Cop=4 Nikt tu nie neguje wyzszosci copów przy gruntówce tylko metody Twoich pomiarów a Ty z nerwów zaczynasz najezdzac na pompy PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.11.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Urzytkownicy pomp PW majacy podlogowke spokojnie wyrobia srednioroczny Cop=4 Zwykłym czepialstwem byłoby wypominanie Ci braku polskich znaków diakrytycznych, podobnie jak ortografia, ale myślę, że z tym COP trochę przesadziłeś. Jest on oczywiście do osiągnięcia dla podłogówki, samego CO, zimach jak przez ostatnie kilka lat i w okolicach Wrocławia/Opola. Zmień choćby jedno z powyższych i wynik będzie inny. Jednym z najbardziej przeze mnie cenionym "sprawozdawcą" z własnej instalacji jest kolega Pratchawiec. U niego SCOP (liczony z CWU za zeszły rok. był 3,39, a za obecny - liczy jakoś tak do 28.09 - 3,49. I mówimy o opamiarowanej instalacji oraz okolicach Opola, gdzie najniższa temp. zeszłą zimą spadła do raptem - 11C... A tak BTW to jaka jest (bez ciepłomierza) sensowna/uproszczona metoda liczenia COPu? Jeżeli producent mojej PC podaje, że ma ona moc 11,1 kW przy 5C na wejściu glikolu, a z gniazdka pobiera (wraz z pompami obiegowymi) 2,1 kW, to jaki jest COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Bedziesz mial taki cop jakie masz zaufanie do producenta Twojej pompy i do tego co podaje a nie realny zmierzony.Dlatego możesz sobie gadac co chcesz jak ktos nie ma opomiarowanej pompy cieplomierzem i zewnetrznym podlicznikiem to wszelkie dywagacje na temat copu mozna sobie wsadzić.Dla mnie rownie dobrze moze miec cop=2 a blednie go wyliczac na 4 i sie podniecac ze akurat zgadza sie z tabelkami. Co do Scop to sie go chyba nie wylicza razem z cwu (popraw mnie jesli sie myle) dla zastosowania niskotemperaturowego czyli tak jak sa zasilane prawidlowo wykonane podlogowki spokojnie jest do osiagniecia cop=4 w całej Polsce.A cwu to mozesz sobie to zbic nawet do 2 jak se bedziesz grzal wode do 60st i ustawisz delte na 2stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.11.2019 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Pozostań w pokoju ze swoim COP = 4. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7854253&viewfull=1#post7854253https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7793120&viewfull=1#post7793120 Nie akceptuję tego Twojego napastliwego tonu. Choć sam temat wyznaczania COPu bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Pozostań w pokoju ze swoim COP = 4. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7854253&viewfull=1#post7854253 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7793120&viewfull=1#post7793120 Nie akceptuję tego Twojego napastliwego tonu. Choć sam temat wyznaczania COPu bardzo ciekawy. No najbardziej mi sie podoba takie stwierdzenie w tych pomiarach "minus szacunkowe zuzycie energii"przez inne urzadzenia podpiete pod ten sam podlicznik I dlaczego zakladasz ze uzytkownik tej pompy ma dobrze dobrana jej wielkosc,prawidlowo wykonana instalacje i optymalnie ustawiona prace pompy aby osiagnac dobry cop Edytowane 26 Listopada 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.11.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 cangi80 Rozumiem, że ciepłomierz jest lepszym rozwiązaniem ale musi mieć mały opór wewnętrzny (przepływ 4-10m3 /h ) a nie jak niektórzy zamontują 1,5 lub 2,5 m3/h Widać że nie do końca rozumiesz , jedynym wiarygodnym pomiarem COP jest zamontowany legalizowany ciepłomierz i pod licznik energii . Ciepłomierz nominalny przepływ do pc 7 kw spokojnie można założyć i uzyska się przepływ taki jak należy w pc do 7Kw , nie pogorszy COP -U . Twój sposób mierzenia COP , taka szacunkowa zabawa , miałem już takich klientów, którzy po zainstalowaniu legalizowanego ciepłomierz , przeżyli rozczarowanie , jaka różnica była z ich szcowanym/liczonym cop lub z cop z wyświetlacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.11.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 W T-capie H można kalibrować czujniki Tzasil i T powrotu PC.Dla zabawy przekłamałem Tpowr o 1.5K i na grzejnikach miałem wzrost COP z 3 do 4.5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.11.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 No tak można robić różne rzeczy w samej pc , niemniej w legalizowanym ciepłomierzu niczego się nie skalibruje , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 26.11.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) cangi80 Widać że nie do końca rozumiesz , jedynym wiarygodnym pomiarem COP jest zamontowany legalizowany ciepłomierz i pod licznik energii . Ciepłomierz nominalny przepływ do pc 7 kw spokojnie można założyć i uzyska się przepływ taki jak należy w pc do 7Kw , nie pogorszy COP -U . Twój sposób mierzenia COP , taka szacunkowa zabawa , miałem już takich klientów, którzy po zainstalowaniu legalizowanego ciepłomierz , przeżyli rozczarowanie , jaka różnica była z ich szcowanym/liczonym cop lub z cop z wyświetlacza Przy przepływie nominalnym ciepłomierze stawiają przeważnie opór 20 do 25 kPa a to jest już bardzo dużo. 1/2 nominalnego było by już wporządku. Edytowane 26 Listopada 2019 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.11.2019 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Nieważne jaki co opór stawia w całej instalacji hydraulicznej , ważne jest żeby przepływ przez GZ był taki jak wymaga się dla danej mocy pc . W ciepłomierzu masz pomiar przepływu ( nie szacunkowy tylko rzeczywisty ) jeszcze nigdy nie miałem problemu z uzyskaniem właściwego przepływu dla danej mocy pc . Żadne cop nie spadnie , fakt może pompka obiegowa pobierze 5-10 watt więcej , ale te watty są uwzględnione w wyliczeniu COP .Aby PC działała na ,,pełnym" cop , tak jak fabryka mówi , musisz zachować odpowiedni przepływ , jaki on jest rzeczywisty , ciepłomierz pokaże , kropka . Może zrób doświadczenie , zamontuj legalizowany ciepłomierz , te 500 pln nie zbawi Ciebie , a później pochwal się wynikiem z ciepłomierza i swoim szacunkowym , po co bezproduktywnie bić pianę na forum ? Edytowane 27 Listopada 2019 przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 27.11.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Nieważne jaki co opór stawia w całej instalacji hydraulicznej , ważne jest żeby przepływ przez GZ był taki jak wymaga się dla danej mocy pc . W ciepłomierzu masz pomiar przepływu ( nie szacunkowy tylko rzeczywisty ) jeszcze nigdy nie miałem problemu z uzyskaniem właściwego przepływu dla danej mocy pc . Żadne cop nie spadnie , fakt może pompka obiegowa pobierze 5-10 watt więcej , ale te watty są uwzględnione w wyliczeniu COP .Aby PC działała na ,,pełnym" cop , tak jak fabryka mówi , musisz zachować odpowiedni przepływ , jaki on jest rzeczywisty , ciepłomierz pokaże , kropka . Może zrób doświadczenie , zamontuj legalizowany ciepłomierz , te 500 pln nie zbawi Ciebie , a później pochwal się wynikiem z ciepłomierza i swoim szacunkowym , po co bezproduktywnie bić pianę na forum ? A mógł byś napisać jaki jest optymalny przepływ Twojego ciepłomierza i jaki jest fizyczny przepływ przez niego ( myślę, że pewnie niższy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.11.2019 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Wiesz co skupiasz się nie na tym co trzeba . Guzik mnie obchodzi jaki opór ma ciepłomierz . Mam pc 5,2 kw i nominalny przepływ wody w GZ to 0,9 m3/h , mam w GZ pompkę 45 watt energooszczędną i bez trudu osiągam 1,1 m3/h , ale zdławiłem pompke obiegową , bo nie jest potrzebny taki przepływ , zwłaszcza że pc jest inwerterowa i 80% czasu pracuje mi teraz na mocy 2,4-3,2 kw . Nominalny przepływ przez ciepłomierz który mam to 2,5M3/H , maksymalny 5 M3/H . Takie same ciepłomierze montuję w pc 7 kw ( też inwerter ) , tyle że tam są dwie pompki obiegowe i też bez problemu osiągam 1,3 m3/h co jest aż nadto dla takiej pc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 27.11.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Dzięki za informację, U Ciebie wszystko się zgadza . U mnie jest PC on-off , moc wyjściowa przy takich warunkach jak teraz 15kW a pompka ma przepływ 2,2 m3/h ( elektr. 54W ) a delta na GZ 7 C . Czyli ciepłomierz u mnie to min. 2,5 m3/h chociaż lepiej większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts