Garażowiec1719514970 27.11.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) No widzisz nie bardzo u Ciebie się zgadza . Jeśli masz przepływ 2,2 m3 i deltę 7* to z tego wynika 2,2X7X 1,16=17,864 kw . Więc albo deltą źle zmierzona ( obstawiam że raczej dobrze ) ,albo przepływ żłe założenia , albo moc pc teraz nie 15 KW .Faktem jest że jak teraz masz deltę 7* , to nie jest dramat , faktem że jak założysz ciepłomierz to delta Tobie wzrośnie ( chyba że zastosujesz pompkę obiegową 25/88) faktem jest że zimą temperatura DZ spadnie , moc pc spadnie i delta na GZ powinna się zmniejszyć .Oczywiście że możesz ( powinieneś ) założyć ciepłomierz o większym przepływie nominalnym , ale tutaj też i większa cena . Możesz też jednak ząłozyć pompkę np taką https://www.centralne.co/ibo-magi-2580-80-elektroniczna-pompa-obiegowa-id-8436 i do tego ciepłomierz 2,5 m3 , możesz też zainstalować go na bajpasie . Edytowane 27 Listopada 2019 przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 27.11.2019 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) Ze tak zapytam skad w pompie 8kw moc 17kw? Pisiadacz apica 8kw pisal że ma grzejniki i zasila teraz na 45st to owy apic ma moc dla zasilania45st i DZ -4st 6,5kw DZ 0st 7,5kwDZ +4st 8,5kwDalej nie mam danych ale powinno byc dlaDZ +8st 9,5kw wiec skad 17kw? Prosze o dorobienie teori Edytowane 27 Listopada 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.11.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Odpowiedź banalnie prosta -PRZEPŁYW- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 27.11.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 No widzisz nie bardzo u Ciebie się zgadza . Jeśli masz przepływ 2,2 m3 i deltę 7* to z tego wynika 2,2X7X 1,16=17,864 kw . Więc albo deltą źle zmierzona ( obstawiam że raczej dobrze ) ,albo przepływ żłe założenia , albo moc pc teraz nie 15 KW . Faktem jest że jak teraz masz deltę 7* , to nie jest dramat , faktem że jak założysz ciepłomierz to delta Tobie wzrośnie ( chyba że zastosujesz pompkę obiegową 25/88) faktem jest że zimą temperatura DZ spadnie , moc pc spadnie i delta na GZ powinna się zmniejszyć . Oczywiście że możesz ( powinieneś ) założyć ciepłomierz o większym przepływie nominalnym , ale tutaj też i większa cena . Możesz też jednak ząłozyć pompkę np taką https://www.centralne.co/ibo-magi-2580-80-elektroniczna-pompa-obiegowa-id-8436 i do tego ciepłomierz 2,5 m3 , możesz też zainstalować go na bajpasie . Ta delta to tak mniej więcej napisałem gdyż odczyt temperatur mam tylko w PC i tylko całe stopnie więc mogło akurat być nieco ponad 6. Ta pompka IBO jest nawet wydajna tylko nie wiadomo jak z trwałością. U mnie pracuje na DZ i GZ Leszno 25/40-70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 27.11.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Ze tak zapytam skad w pompie 8kw moc 17kw? Pisiadacz apica 8kw pisal że ma grzejniki i zasila teraz na 45st to owy apic ma moc dla zasilania45st i DZ -4st 6,5kw DZ 0st 7,5kw DZ +4st 8,5kw Dalej nie mam danych ale powinno byc dla DZ +8st 9,5kw wiec skad 17kw? Prosze o dorobienie teori Od samego kupna moja PC ma większą moc. Może jest zamontowana mocniejsza sprężarka albo podmieniona tabliczka z danymi. Według producenta moc jaką powinna pobierać to 1,8kW przy parametrach 0/35 a moja pobiera 2,7kW. Przy temperaturze zasilania 55 *C pobiera ponad 4kW Z moich obliczeń ( dla Was nic nie warte ) wychodzi moc PC dla 0/35 13kW a przy 19/30 aż 20kW. Może kiedyś zdecyduję się na ciepłomierz to wtedy sprawdzę czy ta moc jest taka faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 28.11.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Ta delta to tak mniej więcej napisałem gdyż odczyt temperatur mam tylko w PC i tylko całe stopnie więc mogło akurat być nieco ponad 6. Równie dobrze rzeczywista delta może być 5* Ta pompka IBO Zamontowałem takich pompek IBO ponad 30 szt przez ostatnie dwa lata ,żadna jeszcze nie zawiodła . Zamontowałem w tym roku również 15 szt pomp głębinowych , żadna jeszcze nie zawiodła . Jeśli pc tak dużo pobiera energii , to może być też spowodowane jakąś usterką ukł chłodniczego , lub układu hydraulicznego , kup jak najszybciej ciepłomierz , bo możesz się doczekać szybkiego zgonu pc . Apic podmienił tabliczki - nie kompromituj siebie i Apica . Sprawdź w takim razie tabliczkę znamionową sprężarki , i coś będziemy mieli jasność na temat Twojej PC .I do Twojej pc 8 kw wystarczy ciepłomierz 2,5 m3 nominał przepływ , będziesz miał pomiar temperatur co do 0,01*C i będziesz miał rzeczywisty przepływ w GZ i będziesz miał chwilowy pomiar energii cieplnej w kwh i będziesz miał całkowity pomiar wyprodukowanej energii w skali sezonu Gj . Swoją drogą trzeba ostrzec wszystkich forumowiczów którzy zastanawiają się na pc firmy APIC , wygląda na firmę mocno niewiarygodną , podmienia tabliczki znamionowe , oszukując klienta który chce kupić pc mniejszej mocy a dostaje pc większej mocy Od samego kupna moja PC ma większą moc. Ale tego nie wiesz jaka ma moc Twoja PC , jak sam przyznałeś nie wiesz czy delta 7 czy 6 , ja obstawiam ze 5 . Jeden stopień różnicy w pc to już bardzo duża niedokładność , a dwa to już kosmos . Nie wiesz jaki masz rzeczywisty przepływ , być może ( wielce prawdopodobne 1 z haczykiem m/3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.11.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 W cenie tanszej daje 2xwieksza sprężarke bo akurat braklo malych Wlasciciel apica raz pisze ze ma dwa bardzo dokladne termometry skalibrowane co 0,1st a teraz ze odczytuje z pompy co 1st co moze dac 2st nizsza delte wiec jak to jest? No i na koniec obiegowka odczytywany przeplyw z wykresu dla danego poboru watow przez pompke Jakis szpecem nie jestem a czy nie bedzie tak ze glikol czy cos tam w dolnym zrodle pod wplywem zmian temperatur nie robi sie gestszy nie zmienia sie jego cisnienie co powoduje wzrost oporow na pompce a tym samym inny przeplyw przy tych samych watach . Mega to wszystko dokladne. I ciekawe jeszcze co pod podlicznik jest podpiete a co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.11.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 1 . Odczyt ze sprężarki jest niemożliwy , cała jest ładnie obklejona gąbką 2cm i musiał bym to wszystko rozdzierać. 2 . Według moich obliczeń to wiem jaki mam przepływ . A czy jak kupię przepływomierz i zamontuję to też według was będzie zły odczyt.3 . codix - czytaj dokładnie, cały czas opisuję, że na DZ mam kalibrowane 0.1 C a na GZ odczyt z PC 1 C.4. Nigdzie nie pisałem, że odczytuje przepływ z poboru mocy ( nie wiem czy są takie wykresy ) odczytuję z wykresu wydajności w zależności od różnicy ciśnienia przed i za pompką.5. Pod podlicznik jest podpięte wszystko to co związane z PC : PC, pompa DZ , pompa GZ , pompa CWU. Już jestem chyba zdecydowany na kupno licznika wody ( ciepłomierz trochę drogi ) i sprawdzę jaki błąd był w moich obliczeniach. Pompa ma na pewno większą moc . Przed robieniem DZ deltę obliczałem na około 3 *C dla 6 kW a mam ok. 5 * C ( oczywiście zły przepływ ).Grzanie CWU przy wężownicy 1,5 m2 powierzchni i pompce 25/60 nagrzewam tylko do 37 *C i PC się wyłącza bo na zasilaniu jest maksimum 55 *C z deltą 5 *C.Przy grzaniu CO 110 żeberek głównie aluminiowe tylko dwa grzejniki żeliwne , wody w instalacji ok. 200l ( stara instalacja rury 1 1/2, 5/4, 1 cal ) po 1,5 godzinie grzania na zasilaniu dobija do 55 *C i się wyłącza. 8 kW by tego nie dało rady zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 28.11.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Od samego kupna moja PC ma większą moc. Może jest zamontowana mocniejsza sprężarka albo podmieniona tabliczka z danymi. Według producenta moc jaką powinna pobierać to 1,8kW przy parametrach 0/35 a moja pobiera 2,7kW. Przy temperaturze zasilania 55 *C pobiera ponad 4kW (...) Zakładając w miarę poprawny pomiar pobieranej, to chyba kupiłeś Apic 11 CGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.11.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 No wodomierz juz bardziej do mnie przemawia blad pomiaru przeplywu powinien sie zmiescic do 2% wiec przy takich przeplywach jak w PC bedzie to mialo wplyw na COP max 0,1 Ale jak Ty rejestrujesz zmiany delty w czasie?Rozumiem zmierzenie copu chwilowego jak sie praca ustabilizuje i np.w ciagu 5minut nie zmieni sie delta i obliczyc cop z tych 5min.Ale od momentu startu sprezarki kiedy delta jesta najwieksza i chyba sie zmniejsza w miare nagrzewania sie domu to trzeba by bylo rejestrowac wszystkie czasy,przeplywy pomiedzy zmianami delty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.11.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 No wodomierz juz bardziej do mnie przemawia blad pomiaru przeplywu powinien sie zmiescic do 2% wiec przy takich przeplywach jak w PC bedzie to mialo wplyw na COP max 0,1 Ale jak Ty rejestrujesz zmiany delty w czasie? Rozumiem zmierzenie copu chwilowego jak sie praca ustabilizuje i np.w ciagu 5minut nie zmieni sie delta i obliczyc cop z tych 5min. Ale od momentu startu sprezarki kiedy delta jesta najwieksza i chyba sie zmniejsza w miare nagrzewania sie domu to trzeba by bylo rejestrowac wszystkie czasy,przeplywy pomiedzy zmianami delty Odczytywałem w następujący sposób: Po starcie PC czekałem kiedy woda na zasilaniu uzyska np 35 *C i wtym czasie odczytałem temperatury DZ i moc pobieraną przez PC i tak odczytywałem dla kolejnych temperatur GZ ( 40, 45, 50 , 55 *C). Przepływ jest stały więc nie muszę go ciągle odczytywac ( obliczać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.11.2019 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 No widzisz a od startu sprezarki do uzyskania tych 35st pompa ma fatalny cop i Ty tego nie uwzgledniasz.Np u mnie pierwsze wyprodukowane 0,6kwh jest z copem 2 a nastepne 5kwh z copem 4 i co z tego jak ogolny z tego okresu wyjdzie 3,6 a uwzgledniajac jeszcze prad ponrany do kolejnego odpalenia pompy wyjdzie 3,4.Naprawde te Twoje pomiary nie maja sensu zadnej dokladnosci powtarzalnosci itp.ani tymi pomiarami sobie nie pomożesz w jakis ustawieniach pompy ani nic.Mozesz tylko raz na rok sobie sprawdzic czy pompa nie traci na copie na wskutek jakiegos ubytku gazu itp.Ciesz sie dobrodziejstwami PC i nic nie zmieniaj a jak jednak jestes drobiazgowy i koniecznie chcesz znac SCop to blagam zainwestuj w cieplomierz bo inaczej to nie ma sensu.Napewno gruntowka bedzie miala lepsze copy od PW ale pod warunkiem dobrze wykonanej instalacji i dobrych ustawien bo z tym to juz bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.11.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 codix U ciebie jest inaczej na starcie bo masz pc inwertorową , u cangi80 jest on of i w temperaturze poniżej 35* będzie miał większy cop niż przy 35* , oczywiście dane parametrów ,,pomiarowych " cangi80 można i należy w buty wsadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.11.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 codix U ciebie jest inaczej na starcie bo masz pc inwertorową , u cangi80 jest on of i w temperaturze poniżej 35* będzie miał większy cop niż przy 35* , oczywiście dane parametrów ,,pomiarowych " cangi80 można i należy w buty wsadzić Powiedz mi jeszcze jak jest z tymi on off jak ona ma z 15kw ona zawsze na maksa chodzi. Rozumiem ze sie nie moduluje ale nie moze startowac i chodzic na jakiejs obnizonych mocach w zaleznosci od temp zewnetrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 29.11.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Źadna pc nie ma zawsze stałej mocy . ON/OF zawsze pracuje na maksa , z tym że jak zaczyna pracować i w GZ jest 30* to ma większa moc cieplną i większy COP , wraz ze wzrostem temperatury GZ spada moc cieplna i COP . Moc cieplna i cop spada również jak spada temperatura DZ . Dlatego jedyna logiczną metodą zmierzenia osiągów PC jest ciepłomierz , on ,,zareaguje" jednocześnie na zmianę temperatur DZ i GZ . I teraz jak pc on/of jest 8 kw to w punkcie B0/W35 . jeśli teraz dz jest ( przynajmniej u mnie ) +8*C to i moc cieplna bedzie większa w on/of pewnie ok 10KW , jak będzie mniejsza temp GZ to znowy przyrost mocy cieplnej ale i większy COP , który jest zależny od różnicy temperatur DZ/GZ A te 15 kw u cangi80 to tylko jego ,,szacunki " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 29.11.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Od samego kupna moja PC ma większą moc. Może jest zamontowana mocniejsza sprężarka albo podmieniona tabliczka z danymi. Według producenta moc jaką powinna pobierać to 1,8kW przy parametrach 0/35 a moja pobiera 2,7kW. Przy temperaturze zasilania 55 *C pobiera ponad 4kW Z moich obliczeń ( dla Was nic nie warte ) wychodzi moc PC dla 0/35 13kW a przy 19/30 aż 20kW. Może kiedyś zdecyduję się na ciepłomierz to wtedy sprawdzę czy ta moc jest taka faktycznie. Jak mierzysz moc pobieraną przez pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.11.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Zliczam impulsy w czasie 30s lub 1 min. i obliczam. No tak wyszło, że lubię obliczać a nie odczytywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 29.11.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Jak już tak lubisz liczenie to weź zmierz choć ilość zużytej energii gdy pompa pracuje powiedzmy 0.5h, i wylicz moc. Takie partyzanckie liczenie w krótkim okresie również powoduje błędy. Zgubienie 1 impulsu na 10 to już 10% błędu. Masz chociaż osobny licznik do pompy?i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 29.11.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Odpowiedź banalnie prosta -PRZEPŁYW- Święte słowa. Patrzenie na przepływ z charakterystyki pompy to wróżenie z wizji producenta Trzeba pamiętać jak duże opory mają same zawory zwrotne i filtry - szczególnie brudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.11.2019 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Przecież o to właśnie chodzi aby wyliczyć moc w danej chwili. Liczenie za pewien okres to żaden problem. Odczytuję z licznika zużycie i z PC czas pracy. Impulsów w ciągu minuty jest 62-104 więc jest to 1% błędu.Już wcześniej pisałem, że mam osobny licznik dwutaryfowy tylko do PC z pompkami obiegowymi. Zapisywałem sobie wszystkie pomiary dla temperatur DZ 2,5 - 19 *C i temperatur GZ od 30 - 55 *C więc mogę sobie wyrysować wykresy jakie mnie tylko interesują.Tak na marginesie jeszcze dodam , że dorobiłem już 24 m2 podłogówki i PC znacznie lepiej już pracuje.Po starcie PC grzeją tylko grzejniki a gdy temperatura osiągnie ustawioną na termostacie wartość np 45*C załącza się pompka podłogówki i temperatura dalej już nie wzrasta poprawiając znacznie COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts