cangi80 29.11.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Filtr i zawory to kropla w morzu, Mam 3 manometry jeden przed PC drugi za PC a trzeci za DZ i pokazują mi, że 2/3 spadku ciśnienia to parownik PC a 1/3 wymiennik gruntowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 30.11.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Filtr i zawory to kropla w morzu, Mam 3 manometry jeden przed PC drugi za PC a trzeci za DZ i pokazują mi, że 2/3 spadku ciśnienia to parownik PC a 1/3 wymiennik gruntowy. Rozumiem że to co tu napisałeś to wszystko na obiegu DZ? W którym miejscu masz pompę obiegową? masz filtr założony na obiegu DZ? Jaki masz przepływ na DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 (edytowane) Przecież o to właśnie chodzi aby wyliczyć moc w danej chwili. Liczenie za pewien okres to żaden problem. Odczytuję z licznika zużycie i z PC czas pracy. Impulsów w ciągu minuty jest 62-104 więc jest to 1% błędu. Już wcześniej pisałem, że mam osobny licznik dwutaryfowy tylko do PC z pompkami obiegowymi. Zapisywałem sobie wszystkie pomiary dla temperatur DZ 2,5 - 19 *C i temperatur GZ od 30 - 55 *C więc mogę sobie wyrysować wykresy jakie mnie tylko interesują. Tak na marginesie jeszcze dodam , że dorobiłem już 24 m2 podłogówki i PC znacznie lepiej już pracuje. Po starcie PC grzeją tylko grzejniki a gdy temperatura osiągnie ustawioną na termostacie wartość np 45*C załącza się pompka podłogówki i temperatura dalej już nie wzrasta poprawiając znacznie COP. Ja sie poddaję. Co Ci z chwilowego copu np.5 jak w calym okresie od startu do stopu mozesz miec 3 i bedziesz sie cieszyl ze w ktoryms punkcie sie zbieglo z danymi producenta? Cop dla pewnego okresu sie liczy. Chcesz powiedziec ze masz staly przeplyw (pomijam fakt ze niewiesz jaki masz) dla calego okresu pracy obiegowki niezaleznie od zmian cisnien ,temperatur,gestosci glikolu (czy czegos tam)? Masz stala delte na Dz co do 0,1st i nie ma wachan dla calego okresu od startu do stopu pompy? Itd itp? Kompletna bzdura zebys mial dobre obliczenia to bys musial siedziec i liczyc: Start pompy delta 8,1st przepływ 25l/m wyprodukowanej iles tam pobór 0,005kwh delta 7,8st przeplyw 24,9l wyprodukowanej iles tam pobór 0,012kwh Itd I potem zliczac do kupy ile kwh wyprodukowanej bylo z jakim copem i przeliczac z tego sredni cop Edytowane 30 Listopada 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 30.11.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 cangi80 Który sezon użytkujesz pc Apic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 30.11.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Rozumiem że to co tu napisałeś to wszystko na obiegu DZ? W którym miejscu masz pompę obiegową? masz filtr założony na obiegu DZ? Jaki masz przepływ na DZ? Oczywiście, że o dolnym źródle. Zawór i pompę mam przed parownikiem, filtr 5/4 cala i jeszcze gniazdo rozpiłowałem aby zwiększyć przepływ. Przepływ według wyliczeń to 2,2 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 30.11.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Ja sie poddaję. Co Ci z chwilowego copu np.5 jak w calym okresie od startu do stopu mozesz miec 3 i bedziesz sie cieszyl ze w ktoryms punkcie sie zbieglo z danymi producenta? Cop dla pewnego okresu sie liczy. Chcesz powiedziec ze masz staly przeplyw (pomijam fakt ze niewiesz jaki masz) dla calego okresu pracy obiegowki niezaleznie od zmian cisnien ,temperatur,gestosci glikolu (czy czegos tam)? Masz stala delte na Dz co do 0,1st i nie ma wachan dla calego okresu od startu do stopu pompy? Itd itp? Kompletna bzdura zebys mial dobre obliczenia to bys musial siedziec i liczyc: Start pompy delta 8,1st przepływ 25l/m wyprodukowanej iles tam pobór 0,005kwh delta 7,8st przeplyw 24,9l wyprodukowanej iles tam pobór 0,012kwh Itd I potem zliczac do kupy ile kwh wyprodukowanej bylo z jakim copem i przeliczac z tego sredni cop Jak chcę znać chwilowy przy jakiś temperaturach to mam chwilowy a jak od startu do stopu to też żaden problem. COP 3 na gruntówkach to tylko na CWU. U mnie przy najgorszych możliwych do osiągnięcia temperaturach przy zasil. DZ 2,6 *C i 55 * GZ COP wyniósł 3,2 Przy parametrach 2,6/35 wyszedł mi 4,9 a producent podaje dla 0/35 4,45 . Czy COP producenta jest podany z obiegówkami czy bez to tego już nie wiem. Obliczenie COP od start do stop jest trochę trudne ale mi wystarcza obliczenie w tym czasie średniego poboru mocy przez PC. Podam przykład: pracuje pompa 2 godz. średnia moc wynosi 3 kW to COP przy dzisiejszych temperaturach mam 4,9 pracuje pompa 3 godz. średnia moc wynosi 3,3 kW to COP 4,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 30.11.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 cangi80 Który sezon użytkujesz pc Apic To już lub tylko drugi sezon. Użytkuję tak w 40% . Kocioł na drewno musi na razie być. PC grzeje mi CWU przez okres poza sezonem grzewczym a w sezonie mam tylko zaprogramowaną na ranne grzanie, pracuje 1-3 godz. przed końcem tańszej taryfy i podgrzewa mi dom do 23 *C. Po południu idą drewienka na CO i CWU. Jest trochę lasu więc trzeba trochę wspomóż sąsiadów w robieniu smogu. Mam nabite dopiero 400 h i 600 startów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 01.12.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Oczywiście, że o dolnym źródle. Zawór i pompę mam przed parownikiem, filtr 5/4 cala i jeszcze gniazdo rozpiłowałem aby zwiększyć przepływ. Przepływ według wyliczeń to 2,2 m3/h Sprawdzałeś czy masz czysto w tym filtrze? Jak masz czysto to wyjmij z niego sitko i zobacz czy coś się zmieni. Tą wydajność pompy co liczysz dla odpowiednio rozcieńczonego glikolu a nie wody rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 01.12.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Sprawdzałeś czy masz czysto w tym filtrze? Jak masz czysto to wyjmij z niego sitko i zobacz czy coś się zmieni. Tą wydajność pompy co liczysz dla odpowiednio rozcieńczonego glikolu a nie wody rozumiem? Do filtra zaglądałem przed sezonem, był czysty. Filtr jest przewymiarowany więc nie ma z nim najmniejszego problemu. A ile może się zmienić wydajność dla roztworu 20% glikolu etylenowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 01.12.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Za dużo zmiennych aby tak z wyliczeń określić , ze względu na ciepło właściwe roztworu glikolu i jego lepkość ( tutaj też zależność od temperatury roztworu i średnicy rur , ilości ,,zakrętów" rur itp ) myślę że można przyjąć 10%-20%. Ale też łatwo cop wyznaczyć -LEGALIZOWANY CIEPŁOMIERZ- który też pozwala na optymalne ustawienie parametrów pracy pc . Bo tutaj różnie to bywa z tymi ,,książkowymi" deltami na GZ i DZ 5* . U mnie np największe osiągi są na delcie DZ 2*C i na GZ przy grzaniu CWU 7* a przy grzaniu CO 3*. Z tym że bez ciepłomierza nigdy bym o tym nie wiedział . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 01.12.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Do filtra zaglądałem przed sezonem, był czysty. Filtr jest przewymiarowany więc nie ma z nim najmniejszego problemu. A ile może się zmienić wydajność dla roztworu 20% glikolu etylenowego. To wywal sitko bo te oczka również dają spory opór - zobacz co będzie. w linku masz tabele gęstości wody i glikolu w zależności od temperatury http://solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/obliczenia_przeplywu_zrodla jak to przeliczyć na wydajność pompy - tu się poddaję Pewnie jeszcze lepkość trzeba by uwzględnić i nie wiadomo co jeszcze.. W sumie to policzyłeś moc szacując DZ i moc pobraną i wyszło ci że GZ ma ileśtam Sprawdź to licząc/szacując moc GZ (tak jak teraz liczysz moc DZ), masz moc co daje pompa i zobacz ile ci wyjdzie ci DZ ileśtam Takie równanie sprawdzające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 01.12.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 To wywal sitko bo te oczka również dają spory opór - zobacz co będzie. w linku masz tabele gęstości wody i glikolu w zależności od temperatury http://solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/obliczenia_przeplywu_zrodla jak to przeliczyć na wydajność pompy - tu się poddaję Pewnie jeszcze lepkość trzeba by uwzględnić i nie wiadomo co jeszcze.. W sumie to policzyłeś moc szacując DZ i moc pobraną i wyszło ci że GZ ma ileśtam Sprawdź to licząc/szacując moc GZ (tak jak teraz liczysz moc DZ), masz moc co daje pompa i zobacz ile ci wyjdzie ci DZ ileśtam Takie równanie sprawdzające Nie chce mi się szukać i liczyć ile wydajność pompki będzie mniejsza w 20 procentowym glikolu ale to będzie raczej wielkie nic. Oczywiście, że mógł bym sprawdzić też na GZ czy moc się zgadza ale nie mam dokładnych termometrów i drugiego manometru. Pompka na GZ jest taka sama chociaż może mieć nieco większą wydajność, GZ ma mniejsze opory od wymiennika gruntownego chociaż częściowo kompensuje różnicę zawór zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.12.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości , niedomówienia , szacunki itp po prostu montując ciepłomierz .Inna sprawa , obliczanie cop i mocy cieplnej pc na podstawie osiągów DZ dupsne jest , bo tutaj jest niewiadoma z jaką sprawnością tę moc z DZ ,, przerzuci " na GZ ukł. ,,freonowy" Interesuje mnie też te skalibrowane termometry na DZ , jak zskalibrowane ? , przez kogo zskalibrowane ? Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 02.12.2019 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) No tak tylko ta cena. Trochę za drogo aby tylko sprawdzić obliczenia. Po pewnym czasie nie będzie mi się chciało raz na rok zrobić odczyt. Z zainwestowanej kasy nic się nie zwróci, no może sumienie będzie spokojniejsze. A może kupię przetestuję wymontuję i sprzedam, zawsze to trochę odzyskam. Używanego to chyba nie ma sensu, może mieć duży błąd. A gdy bym tylko może taki wodomierz https://allegro.pl/oferta/wodomierz-dn-20-q3-4-0m3-h-antymagnetyczny-1-7856106077 Edytowane 2 Grudnia 2019 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.12.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 A może się okaże ,ze jednak nie taki COP jak wyliczyłeś , może się okazać że trzeba trochę inaczej ustawić pc i rachunek spadnie o np 200 pln za sezon zimowy , może trzeba trochę inaczej ustawić grzanie CWU i znowu parę pln w kieszeni zostanie ? Te używane ciepłomierze dadzą dokładniejszy wynik niż twoje obliczenia , choć nowy za 500 pln nie taka tragedia , założę się że w trzy sezony się ,,zwróci " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 02.12.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) cangi80 Z racji tego że mam pompę Apic9kw więc temat również mnie ciekawi Skoro Tobie się nie chciało ilczyć to zakasałem rękawy i założyłem licznik ciepła na GZ Ponieważ mam tylko ciepłomierz elf 1.0 o din 15 skutkiem tego jest znaczny spadek przepływu GZ Ciepłomierz pokazuje 830 l/h i delta jest 12*, a bez ciepłomierza miałem deltę 6-7* pobór pompy ok.2,7KW według licznika (po twojemu wyszło 67imp/min) licznik pokazywał moc 13kW pod koniec cyklu gdzie temp Gz miała prawie 43* pobór 2,95 kW (74imp/min) licznik pokazywał moc 13,7kW delta dz na początku 9,3/4,7 a po godzinie 8,1/4,1 Edytowane 2 Grudnia 2019 przez mpalys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2019 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Szkoda ze Ci tak ograniczylo przeplyw bo moglbys sobie teraz zwalbiac i przyspieszac pompke na gz i sprawdzac jaki ma to qplyw na osiagany cop Ale teraz z dolnym zrodlem mozesz sie pobawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 03.12.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 cangi80 Z racji tego że mam pompę Apic9kw więc temat również mnie ciekawi Skoro Tobie się nie chciało ilczyć to zakasałem rękawy i założyłem licznik ciepła na GZ Ponieważ mam tylko ciepłomierz elf 1.0 o din 15 skutkiem tego jest znaczny spadek przepływu GZ Ciepłomierz pokazuje 830 l/h i delta jest 12*, a bez ciepłomierza miałem deltę 6-7* pobór pompy ok.2,7KW według licznika (po twojemu wyszło 67imp/min) licznik pokazywał moc 13kW pod koniec cyklu gdzie temp Gz miała prawie 43* pobór 2,95 kW (74imp/min) licznik pokazywał moc 13,7kW delta dz na początku 9,3/4,7 a po godzinie 8,1/4,1 Teraz to jestem coraz bardziej utwierdzony, że moja PC ma mocniejszy agregat. Mogę sobie teraz porównać Twoje z moimi wynikami. Moc twojej PC będzie pewnie lekko zaniżona z powodu ograniczenia przepływu ale już jest to jakieś porównanie. U Ciebie przy temp. zasilania GZ 43 *C pobierała moc 2,95 kW i dała moc pewnie coś lekko powyżej 13,7 kW ( duża delta GZ ) U mnie przy temp. zas. 43 *C i podobnych parametrach DZ pobierana moc to 3,15 kW i moc wyjściowa 15,5 kW. Wychodzi na to, że te moje obliczenia nie są tak do końca złe, a sprężarkę mam na pewno mocniejszą niż 8 kW , pewnie 10-11 kW, co wynika choćby z poboru prądu przez PC. Jak pisałem wcześniej, że ciepłomierz musi mieć duży przepływ to zostałem wyśmiany . Twój przykład jest na to dowodem. Przy zastosowaniu ciepłomierza do pomiaru ciepłej wody użytkowej nie ma to większego znaczenia, tam spadek ciśnienia o 20 czy 100 kPa nie przeszkadza ale w GZ to nawet 10 kPa to za dyżo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 03.12.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Ciepłomierz jest zdecydowanie ze zbyt małym przepływem - dlatego też go wcześniej nie instalowałemwidać wo ewidentnie po zmianie delty GZZ tą mocą to jest ciekawiePo założeniu ciepłomierza delta na DZ zwiększyła się o ok 0,5 - 1*Mało tego wcześniej przy temp. GZ 41* temp freonu była 62*, a teraz przy 43 temp freonu jest 60muszę to dłużej poobserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 03.12.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Ciepłomierz jest zdecydowanie ze zbyt małym przepływem - dlatego też go wcześniej nie instalowałem widać wo ewidentnie po zmianie delty GZ Z tą mocą to jest ciekawie Po założeniu ciepłomierza delta na DZ zwiększyła się o ok 0,5 - 1* Mało tego wcześniej przy temp. GZ 41* temp freonu była 62*, a teraz przy 43 temp freonu jest 60 muszę to dłużej poobserwować Wszystko się zgadza. Kiedy teoretycznie zasilanie GZ masz 43 *C przy mniejszym przepływie i większej delcie to liczy się średnia z zasilania i powrotu. 43-12=31 , 43+31=74 , 74/2=37 czyli wyjście średnia 37 *C 41-6=35 , 41+35=76 , 76/2=38 czyli średnia 38 *C . Mimo, że masz wyższą temp. zasilania to pompa pracuje tak jakby na niższym zasilaniu GZ. Stąd też bierze się lepszy COP większa delta DZ i niższa temp. freonu. Chcąc uzyskać wydajność podłogówki na tym samym poziomie co przy małej delcie musi mieć parę stopni wyższe zasilanie a to przekłada się znowu na niższy COP. Jest tylko jedna zasada, im mniejszy przepływ i większa delta to COP gorszy. Są tu pewne ograniczenia aby pompka obiegowa nie pobierała zbyt dużo energii bo to też się odbija na COP. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts