Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA POWIETRZE WODA CZY GRUNTOWA - pomoc potrzebna

wojtf23

Recommended Posts

Wszystko się zgadza. Kiedy teoretycznie zasilanie GZ masz 43 *C przy mniejszym przepływie i większej delcie to liczy się średnia z zasilania i powrotu.

43-12=31 , 43+31=74 , 74/2=37 czyli wyjście średnia 37 *C

41-6=35 , 41+35=76 , 76/2=38 czyli średnia 38 *C . Mimo, że masz wyższą temp. zasilania to pompa pracuje tak jakby na niższym zasilaniu GZ. Stąd też bierze się

lepszy COP większa delta DZ i niższa temp. freonu. Chcąc uzyskać wydajność podłogówki na tym samym poziomie co przy małej delcie musi mieć parę stopni wyższe zasilanie a to przekłada się znowu na niższy COP. Jest tylko jedna zasada, im mniejszy przepływ i większa delta to COP gorszy. Są tu pewne ograniczenia aby pompka obiegowa nie pobierała zbyt dużo energii bo to też się odbija na COP.

Zrozumiałem do połowy:

ograniczenie przepływu GZ spowodowało wyższy COP(niższa śr temp)

po połowie zrozumiałem::

większy przepływ GZ powoduje gorszy COP (wyższa śr temp)

końcówki nie rozumiem:

Jest tylko jedna zasada, im mniejszy przepływ i większa delta to COP gorszy. Są tu pewne ograniczenia aby pompka obiegowa nie pobierała zbyt dużo energii bo to też się odbija na COP.

DZ pamiętajmy jest bez zmian

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli zwiększamy przepływ ( delta spada ) COP wzrasta. Zwiększając przepływ moc pompki wzrasta ( zmniejszając COP ). W pewnym momencie zysk i strata się równoważą i nie ma sensu zwiększać już przepływu.

Kurczę

najpierw udowadniasz mi wyliczeniami że mogło być tak że jak zmniejszyłem przepływ GZ to mógł mi wzrosnąć COP, po czym piszesz że gdy zwiększymy przepływ to cop wzrośnie

masło maślane

pompka GZ ma stałą moc

Kurczę

najpierw udowadniasz mi wyliczeniami że mogło być tak że jak zmniejszyłem przepływ GZ to mógł mi wzrosnąć COP, po czym piszesz że gdy zwiększymy przepływ to cop wzrośnie

masło maślane

pompka GZ ma stałą moc

No już nie wiem jak Ci to tłumaczyć. To co napisałem to nie jest sprzeczne ze sobą tylko dwie różne zależności.

Może z innej strony: gdy zwiększysz deltę GZ nie zwiększając temp. zasilania to COP się zwiększy a gdy zwiększysz deltę ( zmniejszając przepływ ) nie obniżając powrotu to COP spadnie.

dla potomności

po 48h zużycie energii wyniosło 33,8kWh a licznik pokazał 0 ,574Gj czyli ~160kWh

Wcześniejsze 2 dni przed założeniem licznika zużycie en wyniosło 27,2kWh

Warunki na dworze podobne - temp nieco niższa, ale wczoraj był ładny słoneczny dzień

Wychodzi że zdławienie GZ spowodowało spodziewane obniżenie sprawności

• 8 months później...

Pisałem już w innym wątku, ktoś odpowiedział już ale może tutaj się odniesiecie, bo dyskusja jest ciekawa :)

Zastanawiam się nad pompą ciepła w domu, w którym mieszkam prawie 15 lat, teraz grzeję kotłem z otwartą komorą spalania z CWU+ kominek DGP, w większości jednak korzystam z kominka. Chcę przeprowadzić termomodernizację i skorzystać z dofinansowania Czyste Powietrze: na pewno docieplić dom i teraz pytanie - czy ruszać kocioł i zamieniać na pompę? Pierwszy instalator wycenił gruntową na 40.000+40.000 - koszt kosmos! Podobno powietrzna będzie kosztować około 40.000 dla mojego domu ok. 160 mkw powierzchni.

Ale czy zamiana kotła gazowego z otwartą komorą, 14-letnie rzadko używanego bo grzeję głównie kominkiem będzie opłacalna?

MOże ktoś tutaj na forum, kto jest z Tarnowa lub okolic kto ma pompę ciepła i może polecić firmę do wyceny pompy? Lub poradźcie: jak znaleźć sprawdzone firmy do wyceny takiego urządzenia? Dziękuję z góry za pomoc!

...

MOże ktoś tutaj na forum, kto jest z Tarnowa lub okolic kto ma pompę ciepła i może polecić firmę do wyceny pompy? Lub poradźcie: jak znaleźć sprawdzone firmy do wyceny takiego urządzenia? Dziękuję z góry za pomoc!

Prosze napisac lub zadzwonic, lub do mnie podjechac, nie ma daleko, na pewno cos poradzę.