Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia haba

Ula77

Recommended Posts

Witam wszystkich.mam dwie oczyszcalnie biologiczne do wyboru Haba i Traidenis.niestety nie mam za duzego wyboru w mojej miejscowosci.Myslalam o Kingspan ale firma mnie olała,przedstawiciel nie odpowiada na wiadomosci,nie odbiera telefonu.Prosze o szczere opinie na temat tych dwóch oczyszcalni bo nie wiem którą wybrać.dzkekuje z góry

Ciężkie zadanie, taki wybór bo obie oczyszczalnie nie są z zakresu tego co bym polecał. Ja co innego montuję i dlatego nie latam po reklamacjach :).

Jednak, aby coś z czystym sumieniem napisać, to gorszy jest na pewno Traidenis. W kwestii wyrobów firmy HABA, to mają bardzo wiele modeli, dlatego bym ustalił co dokładnie jest Ci oferowane :)

• 1 month później...

Witam

Dobrze celujesz w rodzaj oczyszczalni, ale słabi producenci. Kingspan BioDisc jest dobrą oczyszczalnią, ale drogą. Haba zaś ma bardzo słabe zbiorniki. U mojego sąsiada wymieniali już dwa razy. Dobrze, że dają 10 lat gwarancji.Tylko co dwa lata rozpierducha koło domu. Jeden z kolegów ma z tej firmy oczyszczalnie przepływową biologiczną chyba Biostar. Pompować musi co trzy miesiące, bo po tym czasie strasznie śmierdzi.O Traidenisie kiedyś było w telewizji i też były kłopoty z działaniem.

Ja przymierzam się u siebie do Wobet Hydret ZBS z pompą na wypływie -bardzo solidna oczyszczalnia lub Bamartech Bio Solid z dwoma reaktorami i pompą na wypływie. Ta druga fajnie wychodzi cenowo przy 8 RLM.

Nie będę się tu rozpisywał, ale ciekawią mnie szczegóły, czyli jak wygląda porówanie Bio Solid na 8 osób z ZBS-6C z pompą na 6 osób ?

Pojemność:

ZBS - ma osadnik z 1,5m3 pojemności czynnej, całkowita jest podoba - ok. 3,9m3

Bio Solid - ma pojemność całkowitą 3,9m3, ale nie wiadomo ile jest czynnej w osadniku ?

Pompa:

ZBS- to OPTIMA od EBARY

Bio Solid - ?

Dmuchawa

ZBS - to JDK-S-60 od Secoh

Bio Solid - ?

Ogólnie to można powiedzieć, że zaletą Bio Solida to 3 komory z czego 2 są napowietrzane. Brakuje dawkowania ścieków. Natomiast w ZBS, są tylko 2 komory, za to większy osadnik i ma dawkowanie - czyli pełny SBR. Dwie różnie koncepcje, ale u jednego to aż na 8 użytkowników, a u drugiego tylko na 6 :). Ciekawe jak to się przekłada na serwis i częstotliwość wywozu osadów ? Druga kwestia to jaka jest różnica w wyposażeniu, czyli w tym co dostajesz wraz z oczyszczalnią, a czego nie widać na pierwszy rzut oka w tabelach ?

Edytowane przez WojtekINST

Ogólnie to można powiedzieć, że zaletą Bio Solida to 3 komory z czego 2 są napowietrzane. Brakuje dawkowania ścieków. Natomiast w ZBS, są tylko 2 komory, za to większy osadnik i ma dawkowanie - czyli pełny SBR. Dwie różnie koncepcje, ale u jednego to aż na 8 użytkowników, a u drugiego tylko na 6 :). Ciekawe jak to się przekłada na serwis i częstotliwość wywozu osadów ? Druga kwestia to jaka jest różnica w wyposażeniu, czyli w tym co dostajesz wraz z oczyszczalnią, a czego nie widać na pierwszy rzut oka w tabelach ?

Witam

czytając wasze komentarze dochodzę do wniosku, że w ZBS jest jasno opisane co dana oczyszczalnia zawiera i dodam od siebie, że tak jest w rzeczywistości widziałem zamontowaną taką oczyszczalnie u znajomego.

dmuchawa jak w opisie

pompa jak kolega napisał od Ebary

Przejadę się może do Bamartechu zobaczyć co dokładnie mają w tej oczyszczalni.

Bamartech Bio Solid z dwoma reaktorami i pompą na wypływie. Ta druga fajnie wychodzi cenowo przy 8 RLM.

Tak na szybko z tego co wypatrzyłem w internecie:

- dmuchawa Hiblow XP – niestety nie wiem jakiej wydajności

- pompa Omnigena chyba WQ180 – bardzo słabo, bo pompa niskobudżetowa ponadto producent pomp daje gwarancję na 12 m-cy w przypadku klientów prowadzących działalność gospodarczą (dla nich klientem jest producent oczyszczalni)

- jedynie wzmianka na temat „sterownika” (nie wiadomo czy to profesjonalny sterownik z elektrozaworami czy zwykły zegar czasowy sterujący wyłącznie pompą)

- z tego co widzę oczyszczalnia nie ma odpływu grawitacyjnego/awaryjnego, więc co w przypadku awarii pompy/urządzenia sterującego pompą. Na pewno zalane przyłącze. Ale czy klient zostanie o tym poinformowany czy dopiero przelane pokrywy lub wybijająca najniższa kratka go o tym poinformuje – nie wiadomo. Przy tym rozwiązaniu klient jest skazany na odpływ ciśnieniowy nawet pomimo możliwości odprowadzenia grawitacyjnego.

- 2,6 m3 pojemności całkowitej daje poniżej 0,9 m3 osadnika wstępnego. Przy technologii recyrkulacji osadu nie wierzę w hasło na stronie producenta „Wywóz osadu tylko raz w roku”. Podejrzewam, że instrukcja ma stosowne zapisy w tym zakresie.

- zapisy w opisie oczyszczalni:

pozwala dodatkowo na precyzyjną regulacje ilości dostarczanego tlenu do reaktorów biologicznych, umożliwia to korygowanie poszczególnych parametrów procesu oczyszczania ścieków

oraz

wyposażony w unikalny system recyrkulacji nadmiernego osadu czynnego, który możemy w zależności od potrzeb zawracać do osadnika lub pierwszego reaktora.” - sugerują o "możliwości" oznaczającej konieczność bawienia się ustawieniami przez użytkownika - :mad:

• Like 1

Proszę o podpowiedź w sprawie wyboru oczyszczalni ścieków.

Po wykonaniu badań geologicznych okazało się, że mamy następujące warstwy: gleba piaszczysta, piasek drobny szaro-brązowy, piasek drobny z domieszka piasku pylastego zaglinionego, glina pylasta przewarstwiona gliną pylastą, glina pylasta przewarstwiona iłem pylastym, piasek gliniasty - szary.

Na takie warunki gruntowe zaproponowano nam oczyszczalnie Haba primo + Strong 8 RLM (na 5 osób) z tunelem rozsączającym w nasypie.

Czy to dobry wybór ?

Zmusiliście mnie do poszperania.

Więc tak:

Bamartech Bio Solid 8

ilość użytkowników do 8

Osadnik 12000l

Sterownik profesjonalny polskiego producenta

Pompa Omnigena WQ180 (204 zł allegro) gwarancja 24 miesiące(rękojmia) w razie awarii koszt wymiany po gwarancji niewielki

Maksymalna średnica zanieczyszczeń (mm): 18 ( tak podaje Omnigena) stosunek jakości do ceny najlepszy

Kompresor Hi Blow xp60 - Japońskiej produkcji gwarancja 36 miesięcy koszt ok 700 zł na wolnym rynku wydajność 60l/min i natlenia tylko dwa reaktory o łącznej pojemności 2200l.

Koszt 10 332 zł

Wobet Hydret SBS

ilość użytkowników do 6

osadnik- 1500l

Sterownik profesjonalny chyba polskiego producenta

Pompa Ebara OPTIMA - pompa zatapialna do wody brudnej zanieczyszczenia do 10mm koszt ok 600zł więc po gwarancji drogo gwarancja 24 miesiące

Kompresor SECOH JDK-80 koszt ok 770 zł produkcji produkcji chińskiej wydajność 80l/min i natlenia pompy mamutowe oraz reaktor biologiczny o poj. max 1500l.

Koszt 12 300 zł

Haba SBR primo+ Strong

Ilość użytkowników do 8

Osadnik 2000l

Sterownik elektroniczny profesjonalny

Pompa Omnigena WQ180 - jak w Bamartech

Kompresor producent chiński natlenia jeden reaktor 2000l

Koszt 16 200zł

Typowym SBR-em jest ZBS

Bio Solid ma dwa reaktory jeden przepływowy drugi 12 godzinny cykl

widziałem jak pracuje każda oczyszczalnia

Myślę,że Bio Solid jest najlepszym kompromisem.

Dane ze stron producentów.

Na googlach widać zadowolenia użytkowników.

Wybór należy do Ciebie :)

Edytowane przez JaromirNowy
  • Like 1

Zmusiliście mnie do poszperania.

Więc tak:

Wobet Hydret SBS

ilość użytkowników do 6

osadnik- 1500l

Sterownik profesjonalny chyba polskiego producenta

Pompa Ebara OPTIMA - pompa zatapialna do wody brudnej zanieczyszczenia do 10mm koszt ok 600zł więc po gwarancji drogo gwarancja 24 miesiące

Kompresor SECOH JDK-80 koszt ok 770 zł produkcji produkcji chińskiej wydajność 80l/min i natlenia pompy mamutowe oraz reaktor biologiczny o poj. max 1500l.

Koszt 12 300 zł

Już się wystraszyłem, że wypadłem z obiegu i coś Wobet-owi odbiło zmieniając ceny w ZBS-ach. Uffff, całe szczęście nic się nie stało i skleroza na swoim miejscu jest :) :).

Wracając do faktów, to te 12300 zł jest nie za sam ZBS, ale zestawu, który widać też na zdjęcia ( na ich sronie ). Oprócz oczyszczalni biologicznej jest też tam z grubsza: studzienka rozdzielcza, rury, geowłóknina i paleta pakietów rozsączających. Trzeba przyznać, że zrobili to bez sensu, bo w sumie chcą sprzedawać oczyszczalnie, czy raczej zestawy ?

Brnąc dalej w teorię to mają tam odnośnik do cennik, w którym jest zakładka oczyszczalnie biologiczne. Tam znajdziesz cenę samego ZBS-6C/KP, choć znów zaliczyli wpadkę z typem, pisząc, że to ZBS-6C zintegrowany z przepompownią. W katalogu papierowym jest dobrze, widać mają słabego speca od WWW :) :).

Brutto za samą w/w oczyszczalnię z pompą jest 10602,60, czyli o jakieś 270 zł drożej od Bio Solid. Przy takiej różnicy i za takie wyposażenie to dla mnie Bio Solid na pewno nie jest najlepszym kompromisem i trochę daleko mu od tego.

Ogólnie to się też dziwię, że Haba i Bamartech stosują Omnigeny, które dla mnie nie są jakościowymi wyrobami, a jedynie tanimi. Jak się pompa popsuje to odpływu nie będzie i cały proces od razu między bajki można włożyć. Dlatego jak ktoś szuka oczyszczalni z odpływem tłocznym, to niech szuka też dobrej pompy, bo jedno bez drugiego nie istnieje i jest bez sensu :)

Proszę o podpowiedź w sprawie wyboru oczyszczalni ścieków.

Po wykonaniu badań geologicznych okazało się, że mamy następujące warstwy: gleba piaszczysta, piasek drobny szaro-brązowy, piasek drobny z domieszka piasku pylastego zaglinionego, glina pylasta przewarstwiona gliną pylastą, glina pylasta przewarstwiona iłem pylastym, piasek gliniasty - szary.

Na takie warunki gruntowe zaproponowano nam oczyszczalnie Haba primo + Strong 8 RLM (na 5 osób) z tunelem rozsączającym w nasypie.

Czy to dobry wybór ?

No to przyda się spracyzowanie tego opisu. Odwiert był do 3m i lustra wód gruntowych nie stwierdzono ? W jakiej porze roku - miesiącu były robione odwierty ?

Ile tych tunelów zaoferowano Ci w nasypie oraz jaki jest projektowany wymiar nasypu ? Na jakiej głębokości będzie wyprowadzona rura kanalizacyjna z budynku ?

• Like 1

Bio Solid jest do 8 osób, ZBS do 6. Licząc za RLM ZBS-1767 ,a Bio Solid- 1291 czyli 476 zł od osoby x 8 daje nam 3808 zł. Mało ?

Ebara optima nie jest wcale jakimś cudem w pompach. Mało tego producenci pomp podają :

Ebara- Typoszereg pomp zatapialnych OPTIMA przeznaczony jest do pompowania wody czystej i lekko zanieczyszczonej, a pomp BEST ONE/BEST ONE VOX oraz BEST 2–5 – do pompowania wody mocno zanieczyszczonej oraz ścieków bytowych po wstępnym oczyszczeniu.

Omnigena - ZASTOSOWANIE:

Zatapialne pompy z typoszeregu WQ stosuje się do pompowania ścieków lub wypompowywania wody z zalanych pomieszczeń.

Wiec chyba jednak nieodpowiednia pompa jest w ZBS-ie :) dlaczego ??? Powinna być z serii BEST...

Nawet w okresie gwarancyjnym nie ma gwarancji lipa.

Kolega widać jest instalatorem I broni produktu z podwórka.

Może jest doświadczony, a moje dane są z sieci i opinii znajomych, jednak chyba założę sobie Bio Solid.

Szukam tylko firmy z okolic Goleniowa, bo w hurtowniach tej oczyszczalni nie mają.

No to przyda się spracyzowanie tego opisu. Odwiert był do 3m i lustra wód gruntowych nie stwierdzono ? W jakiej porze roku - miesiącu były robione odwierty ?

Ile tych tunelów zaoferowano Ci w nasypie oraz jaki jest projektowany wymiar nasypu ? Na jakiej głębokości będzie wyprowadzona rura kanalizacyjna z budynku ?

Dzięki za zainteresowanie :-)

Były wykonane 4 odwierty po 4 m.

Z opisu badania:

Na obszarze badań stabilizacja sączeń wody gruntowej następuje na głębokości

2.25 – 2.40 m poniżej powierzchni terenu (stan na 1 lipca 2016 roku), tj. na rzędnej 88.96 –

89.05 m n.p.m. Należy zaznaczyć, iż w ostatnich dwóch latach występuje deficyt opadów,

a poziom wód gruntowych opadł znacznie poniżej średnich wieloletnich. Jednak w przypadku

długotrwałych opadów atmosferycznych lub wiosennych roztopów śniegu, infiltrująca woda

opadowa w podłoże gruntowe, może okresowo gromadzić się na stropie bardzo słabo

przepuszczalnych gruntów spoistych (gliny pylaste).

Zaproponowano nasyp o wymiarach: 3,5 x 8 m.

Rura kanalizacyjna wyprowadzona z budynku została na ok. 50-60 cm (juz wiem, że za głeboko ale nie da sie już tego zmienić).

Bardzo proszę o komentarz czy zaproponowana oczyszczalnia będzie odpowiednia na takie warunki, ew. jaka inna brac pod uwagę.

Zerknij na strony producentów. Mają tam systemy rozsączające, które jednocześnie podlewają rośliny. Ma to Haba i Bamartech. Unikniesz budowy koca, a i pożytek będziesz miała z wody. Głębokość wody 2.25 jest wystarczająca, by nie budować sobie kopcow na podwórku. Musi być 1.5m między rozsączeniem, a wodą podziemną. Po to jest pompa w oczyszczalni żeby oczyszczone ścieki pompować wyżej.

Jeśli chodzi o głębokość zakopania zbiornika , to Haba ma słabe zbiorniki i będziesz musiała je betonować, mają to zapisane w karcie gwarancyjnej (dodatkowe koszty). Jak juz pisałem u kolegi jest juz trzeci zbiornik.

Radzę celować raczej w Wobet lub Bamartech.

Tu masz te pochłaniacze

http://www.bamartech.pl/2017/08/31/montaz-pochlaniaczy-biosolid/

http://haba.com.pl/z-osadem-czynnym-przeplywowym/oczyszczalnie-sbr.html

Ogólnie to widać że Bamartech z 3 zbiornikami na oczyszczalnię to naśladuje Centroplasta, który od lat ma takie rozwiązanie. Różnica taka, że w ostatnim zbiorniku jest pompa i dyfuzor, a u Centroplasta jest osadnik wtórny z komorą klarowania. Pompę w BioSolid wstawiono po to, aby móc montować płytkie drenaże przy ogrodzeniu do podlewania drzewek. Obniża to koszty montażu, a klient nie widzi, że to dla oszczędności i lepszej ceny całości. Pięknie te drzewka, czy żywopłot rosną jak przyjdzie przymrozek. Może to inny rodzaj filtra roślinnego dla nich, ale najważniejsze, aby klient uważał, że coś kupił taniej i lepiej. Edytowane przez Alekko

@JaromirNowy - odnośnie tego Bamartechu.

Uważaj, co pisze producent - każdy chce sprzedać swój produkt i z różnych chwytów marketingowych korzysta. Dziś na spokojnie poczytałem sobie na stronie tego Bamartechu i mam parę spostrzeżeń:

- producent ma jedynie zbiorniki w formie tych „beczek” i nadbudowy do nich, z których robi m.in. studzienki rozdziecze. Oczywiście taki system produkcji to swobodny wybór producenta ale powoduje, że producent „robi z tego co ma” i wszystkie produkty są na bazie kilku powtarzalnych elementów. Niestety takie rozwiązanie jest tylko zyskiem dla producenta, nie dla klienta.

- oczyszczalnia BioSolid 4 (do 4 RLM) i BioSolid 8 (do 8 RLM) ma identyczną pojemność osadnika wstępnego - nieporozumienie technologiczne. Deklaracja producenta, że obie oczyszczalnie wymają opróżniania osadnika raz na rok jest jawną obrazą inteligencji klienta. Kolega Alekko pisał, iż użytkuje oczyszczalnie z osadnikiem wstępnym o pojemności ok 1m3 przez 4 osoby. Osad opróżnia co 3-4 miesiące - to jest wartość poprawna zgodna z wyliczeniami technologicznymi. Deklaracja firmy Bamartech o opróżnianiu osadnika raz w roku dla 4 rlm to powiedzmy żart, a dla 8 rlm zostawmy bez komentarza.

- BioSolid 8 - jedna dmuchawa 60 l/min na dwa bioreaktory o łącznej pojemności ok 2m3 - oznacza po ok 30 litrów na minutę na bioreaktor - kolejne nieporozumienie. Odnoszę wrażenie, że producent nie zatrudnia żadnego technologa, a oczyszczalnia jest zbudowana na zasadzie podpatrzenia rozwiązań u różnych producentów. Poczytaj sobie inny wątek na tym forum (link) o problemach w działaniu w wyniku niedotlenienia oczyszczalni MBBR która ma bioreaktor o pojemności 660 litrów (mniejszy niż Biosolid) i kompresor o wydajności 40 litrów/minutę (większy niż jeden bioreaktor Biosolid)

- wersje oczyszczalni wyłącznie z odpływem poprzez pompę - kompletnie mnie to rozwiązanie nie przekonuje jeżeli miałbym możliwość odprowadzenia grawitacyjnego - nieekonomiczne i potencjalnie awaryjne.

Porównujesz oczyszczalnię Biosolid 8 do ZBS-6 Wobeta - w przypadku Wobeta deklarowana ilość użytkowników jest realna w przeciwieństwie do Biosolid. Jeżeli ceny o których piszecie wraz z WojtekINST są rzeczywiste to nie wahałbym sie ani chwili dopłacić te 300 zł do Wobeta. W drugim roku eksploatacji zwrot różnicy w wyniku mniejszej liczby wywozu osadu.

Porównując pompy WQ180 do Ebary - ściek w bioreaktorze nie zawiera zawiesiny mogącej uszkodzić pompę, także porównanie maksymalnej wielkości zanieczyszczeń nie ma uzasadnienia faktycznego. Faktyczna natomiast jest dłuższa żywotność pompy Ebara wynikająca po prostu z lepszej jakości podzespołów, a to akurat jest kluczowy parametr w przypadku odprowadzania ścieków jedynie w sposób tłoczny.

Jeżeli chcesz kupić Biosolid - Twoja kasa, Twój wybór. Dla mnie spokojny sen jest więcej wart niż 300 zł oszczędności jedynie i wyłącznie w pierwszym roku eksploatacji.

Edytowane przez czystesrodowsko

Dzięki za zainteresowanie :-)

Były wykonane 4 odwierty po 4 m.

Z opisu badania:

Na obszarze badań stabilizacja sączeń wody gruntowej następuje na głębokości

2.25 – 2.40 m poniżej powierzchni terenu (stan na 1 lipca 2016 roku), tj. na rzędnej 88.96 –

89.05 m n.p.m. Należy zaznaczyć, iż w ostatnich dwóch latach występuje deficyt opadów,

a poziom wód gruntowych opadł znacznie poniżej średnich wieloletnich. Jednak w przypadku

długotrwałych opadów atmosferycznych lub wiosennych roztopów śniegu, infiltrująca woda

opadowa w podłoże gruntowe, może okresowo gromadzić się na stropie bardzo słabo

przepuszczalnych gruntów spoistych (gliny pylaste).

Zaproponowano nasyp o wymiarach: 3,5 x 8 m.

Rura kanalizacyjna wyprowadzona z budynku została na ok. 50-60 cm (juz wiem, że za głeboko ale nie da sie już tego zmienić).

Bardzo proszę o komentarz czy zaproponowana oczyszczalnia będzie odpowiednia na takie warunki, ew. jaka inna brac pod uwagę.

Przynajmniej w opisie, geolog coś wstawił dla bezpieczeństwa, tzn. że poziom wód gruntowych jest wyższy ( wraz z uzasadnieniem ). Nie daje to w sumie konkretnej informacji, ale ja potrzebuję bardziej precyzyjnego opisu głębokości występowania warstw, który widać, na profilu geologicznym lub na karcie otworu geotechnicznego ( jak zwał tak zwał :) ). Jeśli możesz, to podeślij zdjęcie.

Jeśli będzie konieczny nasyp to opisany wymiar 3,5m x 8m jest dla mnie za mały na 5 osób ( bo tyle jest u Ciebie ? ).

Ja bym go w teorii robił co najmniej o połowę dłuższy ( jako minimum ), a najlepiej to x2. Na dno dałbym warstwę grubszego piasku po całości jako wymianę gruntu, potem zaś żwir płukany i dopiero na to tunele. Co masz w wycenie - sam piasek ? Zaznaczam, że nie jestem wielbicielem tuneli :(

Poziom wyjścia rury kanalizacyjnej z budynku nie jest za głęboko ( to dla mnie norma :) ) o ile ktoś nie chciałbym naciągać faktów i robić płyciutki drenażyk, aby się ustrzec potencjalne wyższego poziomu wód gruntowych - ryzykowne :(

Bio Solid jest do 8 osób, ZBS do 6. Licząc za RLM ZBS-1767 ,a Bio Solid- 1291 czyli 476 zł od osoby x 8 daje nam 3808 zł. Mało ?

Ebara optima nie jest wcale jakimś cudem w pompach. Mało tego producenci pomp podają :

Ebara- Typoszereg pomp zatapialnych OPTIMA przeznaczony jest do pompowania wody czystej i lekko zanieczyszczonej, a pomp BEST ONE/BEST ONE VOX oraz BEST 2–5 – do pompowania wody mocno zanieczyszczonej oraz ścieków bytowych po wstępnym oczyszczeniu.

Omnigena - ZASTOSOWANIE:

Zatapialne pompy z typoszeregu WQ stosuje się do pompowania ścieków lub wypompowywania wody z zalanych pomieszczeń.

Wiec chyba jednak nieodpowiednia pompa jest w ZBS-ie :) dlaczego ??? Powinna być z serii BEST...

Nawet w okresie gwarancyjnym nie ma gwarancji lipa.

Kolega widać jest instalatorem I broni produktu z podwórka.

Może jest doświadczony, a moje dane są z sieci i opinii znajomych, jednak chyba założę sobie Bio Solid.

Szukam tylko firmy z okolic Goleniowa, bo w hurtowniach tej oczyszczalni nie mają.

Ja pompy EBARA stosuję ponad dziesięć lat i nie mam z nimi problemu. Przyznam, że na początku stosowałem BEST ONE, ale doszedłem do wniosku, że jest to niepotrzebne. Jak ktoś chce to oczywiście nie ma sprawy - montuję też je :). Z grubsza to różnica jest w wirniku i BEST ONE ma wirnik z tego samego materiału co pompa ( stal nierdzewna ) zaś OPTIMA MA ma wirnik z tworzywa. Dlatego BEST lepiej się nadaje do miejsc, gdzie jest więcej piasku ( np. odwodnienie ), gdyż jego wirnik lepiej to wytrzyma.

Pompy EBARA stosowałem za wyrobami Sotralentz oraz Wobetu do ścieków podczyszczonych lub oczyszczonych ( zależnie od rodzaju oczyszczalni ). Pompa WQ, przyznam, że ma szersze zastosowanie, tzn. do ścieków surowych oraz gnojowicy. Jednak po co to, skoro rozmawiam o oczyszczalniach biologicznych oraz ściekach oczyszczonych, a nie surowych na odpływie. Dla mnie to podstawowa różnica i ja dla spokojnego snu mojego oraz klientów wybieram EBARA. W sumie dla ścieków surowych też był wybrał EBARA ( np. DW VOX ), bo OMNIGENA to tylko dla klientów - majsterkowiczów, którzy wiedzieli co kupili i wiedzą co ryzykują oraz pewnie od razu w promocji dwie kolejne pompy na zapas też dokupili, bo sami sobie robią jakąś oczyszczalnię :).

Na końcu wspomnę o wyliczaniu ceny za użytkownika w oczyszczalni. Mija się to dla mnie z celem i świadczy o " złym kącie " patrzenia na sprawę. Jak ktoś chciałby się " bawić " wyliczanki, to może sobie dodać jeszcze wiele innych np. pojemność osadnika wstępnego na osobę, wydajność dmuchawy na pojemność komór natlenianych, ilość wyjść sterownika na cenę oczyszczalni, itd. i itp. Wówczas z wielu obliczeń wyciągnąć średnią, która może by coś dała, a może dalej byłaby tylko teorią :) :)

Przynajmniej w opisie, geolog coś wstawił dla bezpieczeństwa, tzn. że poziom wód gruntowych jest wyższy ( wraz z uzasadnieniem ). Nie daje to w sumie konkretnej informacji, ale ja potrzebuję bardziej precyzyjnego opisu głębokości występowania warstw, który widać, na profilu geologicznym lub na karcie otworu geotechnicznego ( jak zwał tak zwał :) ). Jeśli możesz, to podeślij zdjęcie.

Jeśli będzie konieczny nasyp to opisany wymiar 3,5m x 8m jest dla mnie za mały na 5 osób ( bo tyle jest u Ciebie ? ).

Ja bym go w teorii robił co najmniej o połowę dłuższy ( jako minimum ), a najlepiej to x2. Na dno dałbym warstwę grubszego piasku po całości jako wymianę gruntu, potem zaś żwir płukany i dopiero na to tunele. Co masz w wycenie - sam piasek ? Zaznaczam, że nie jestem wielbicielem tuneli :(

Poziom wyjścia rury kanalizacyjnej z budynku nie jest za głęboko ( to dla mnie norma :) ) o ile ktoś nie chciałbym naciągać faktów i robić płyciutki drenażyk, aby się ustrzec potencjalne wyższego poziomu wód gruntowych - ryzykowne :(

To uzasadnienie wydaje mi się całkiem logiczne, rzeczywiście rok 2016 był stosunkowo suchym rokiem, nikt nie przypuszczał co będzie działo się w 2017 :-)

W zeszłym roku (około października po wykopaniu niewielkiego dołka, woda zbierała się juz na ok. 80 cm)

Tak, na 5 osób. W wycenie jest warstwa żwiru i piasek. Czyli chyba zgodnie ze sztuką.

karta odwiertu 4.jpg

Edytowane przez Zuzanna31