WojtekINST 17.03.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 (edytowane) To uzasadnienie wydaje mi się całkiem logiczne, rzeczywiście rok 2016 był stosunkowo suchym rokiem, nikt nie przypuszczał co będzie działo się w 2017 W zeszłym roku (około października po wykopaniu niewielkiego dołka, woda zbierała się juz na ok. 80 cm) Tak, na 5 osób. W wycenie jest warstwa żwiru i piasek. Czyli chyba zgodnie ze sztuką. Poziom wody w dołku na 80cm to nic dobrego. Przyznam, że oglądając profil to obstawiałbym głębszy poziom, choć i tak skończyłoby się nasypem ( za to o mniejszej wysokości ). Ogólnie to zbiornik oczyszczalni w takim układzie będzie miał ciężki żywot i większa jego część może być poniżej lustra wód gruntowych. Oczyszczalnie w takich warunkach zawsze budzą wiele pytań, ale na pewno nie należą do tanich. Ja wybieram wówczas do montażu zbiorniki, w których mam mniejsze zagłębienie dna wykopu ( o kształcie poziomego walca ). W innym przypaku można utonąć finansowo, gdy będzie konieczność porządnego odwodnienia wykopu. Edytowane 17 Marca 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaromirNowy 18.03.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Koledzy WojtekINST i czystesrodowisko z waszych wpisów wynika, że jesteście praktykami. Podeślijcie linki na Wasze prace ( stronę www lub Facebook) Tak dla pewności czy jesteście po Naszej stronie, czy grupą opłacanych piśmaków przez producentów danych produktów. Nie chcę Was urazić, ale między czasie znalazłem trzy firmy, które budują oczyszczalnie ścieków i tak mi zasugerował jeden z Panów. Myślę, że chyba nie jest, to problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 18.03.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Koledzy WojtekINST i czystesrodowisko z waszych wpisów wynika, że jesteście praktykami. Podeślijcie linki na Wasze prace ( stronę www lub Facebook) Tak dla pewności czy jesteście po Naszej stronie, czy grupą opłacanych piśmaków przez producentów danych produktów. Nie chcę Was urazić, ale między czasie znalazłem trzy firmy, które budują oczyszczalnie ścieków i tak mi zasugerował jeden z Panów. Myślę, że chyba nie jest, to problem? Ja nie mam ani własnej strony, ani konta na portalach społecznościowych - więc Ci kolego nie podam (pomijając, że byłoby to niezgodne z regulaminem niniejszego forum). Na szczęście w dzisiejszych czasach można bez tego w dalszym ciągu zarabiać pieniądze. Na co dzień jestem inspektorem nadzoru oraz robię koncepcje technologiczne przy budowie i modernizacjach dla gmin i projektantów w zakresie oczyszczania ścieków i uzdatniania wody - duże i małe systemy. Zapisałem się na to forum, ponieważ napatrzyłem się na dramaty ludzi użytkujących małe systemy, którzy uwierzyli w propagandę producentów i handlowców. W moich wpisach nie znajdziesz żadnego produktu, który chwalę bez uwag - bo nie ma takiego produktu. Wytykałem, wytykam i będę wytykał niedociągnięcia producentów "chodzących na skróty". Niestety Bamartech również na takiego wygląda. Co do WojtekINST (przepraszam Wojtku, że się wypowiem w Twojej sprawie przed Tobą) - z wielu wpisów na tym forum dał się poznać jako praktyk na co dzień montujący i serwisujący przydomówki. To, że ma swoich faworytów, których broni jest jego prawem. Faworytów nie wyrobił sobie na podstawie ulotek, a zapewne przez wieloletnie montaże. Poza tym WojtekISNT otwarcie i wielokrotnie przyznawał się do tej faworyzacji i zawsze popiera to argumentami - więc Twoje zarzuty o "piśmaków opłacanych przez producentów" są kompletnie nieuzasadnione. Osobiście preferuję wymianę konkretnych argumentów. Jeżeli masz jeszcze jakieś przemawiające "za" Bamartech - zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 20.03.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Poziom wody w dołku na 80cm to nic dobrego. Przyznam, że oglądając profil to obstawiałbym głębszy poziom, choć i tak skończyłoby się nasypem ( za to o mniejszej wysokości ). Ogólnie to zbiornik oczyszczalni w takim układzie będzie miał ciężki żywot i większa jego część może być poniżej lustra wód gruntowych. Oczyszczalnie w takich warunkach zawsze budzą wiele pytań, ale na pewno nie należą do tanich. Ja wybieram wówczas do montażu zbiorniki, w których mam mniejsze zagłębienie dna wykopu ( o kształcie poziomego walca ). W innym przypaku można utonąć finansowo, gdy będzie konieczność porządnego odwodnienia wykopu. Z tym,że te 80 cm to wynik zeszłego roku, który był, przynajmniej w moim rejonie, obfity w opady. Liczę, że taki poziom nieprędko się powtórzy. Ten rok przeznaczę na obserwacje poziomu wód gruntowych, choć z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że może to niewiele dać. Każdy rok jest inny. Nie dalej jak 2-3 lata temu była znowu kosmiczna susza. Czyli jaki kierunek obrać ? Iść w tą oczyszczalnię Haba, zwiększając ilość tuneli ? Czy polecasz cos innego. Dodam, że nie szukam najtańszej oczyszczalni, tylko takiej, która będzie działała w tych warunkach gruntowych i przy tej liczbie osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 20.03.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Koledzy WojtekINST i czystesrodowisko z waszych wpisów wynika, że jesteście praktykami. Podeślijcie linki na Wasze prace ( stronę www lub Facebook) Tak dla pewności czy jesteście po Naszej stronie, czy grupą opłacanych piśmaków przez producentów danych produktów. Nie chcę Was urazić, ale między czasie znalazłem trzy firmy, które budują oczyszczalnie ścieków i tak mi zasugerował jeden z Panów. Myślę, że chyba nie jest, to problem? Nie potrzebuję internetu do reklamy, a Facebook jest dla młodych - nie moje to czasy . Nie dziwię się, że znalazłeś trzy firmy, które montują upatrzone przez Ciebie rozwiązanie. Pewnie i więcej by się też znalazło, gdyż każdy chce zarobić, a klient przychodzący z konkretnym wyborem jest o tyle wygodny, że nie może mieć potem pretensji o to co wybrał. Prosta sprawa i instalator mniej ryzykuje oraz łatwiej może się później tłumaczyć. Ja podążam inną drogą i tłumaczę przyszłemu użytkownikowi co wybrać i dlaczego nie to, a tamto powinno być. Jak mnie ktoś zaskoczy i da mi kontrę z oferty marketu na TRZY LITERY ( ostatni przypadek z wyceną osadnika i drenażu ) to kończy się to tym, że dziękuję bardzo, ale ja nie dam gwarancji na reklamę z folderu. Kończąc powiem o wspomnianem przez Ciebie instalatorze i jego sugestiach - cóż innego mógł powiedzieć . Na argumenty konkretne i techniczne, najłatwiej jest chyba odpowiedzieć "zmyłką", a nie wdawać się w dyskusję, czy są one zasadne. W innym przypadku byłby to problem, gdyby w dyskusji wyszło, że instalator się nie zna i montuje to na czym najwięcej zarobi oraz nie potrafi technicznych, czy technologicznych wad wyjaśnić Edytowane 20 Marca 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 20.03.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Z tym,że te 80 cm to wynik zeszłego roku, który był, przynajmniej w moim rejonie, obfity w opady. Liczę, że taki poziom nieprędko się powtórzy. Ten rok przeznaczę na obserwacje poziomu wód gruntowych, choć z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że może to niewiele dać. Każdy rok jest inny. Nie dalej jak 2-3 lata temu była znowu kosmiczna susza. Czyli jaki kierunek obrać ? Iść w tą oczyszczalnię Haba, zwiększając ilość tuneli ? Czy polecasz cos innego. Dodam, że nie szukam najtańszej oczyszczalni, tylko takiej, która będzie działała w tych warunkach gruntowych i przy tej liczbie osób. Ogólnie to zalecam oparcie swojego, a raczej Twojego wyboru na " czarnym scenariuszu ". Jeżeli woda była na 80cm to dalsza obserwacja powinna być po kątem tego, czy nie ma jej jeszcze płycej . Odradzam złudne wizje, że rzadko taki rok bywa. Robisz to raz, a porządnie i dlatego kompromisy tu nie wchodzę w grę - zwłaszcza w takich warunkach. Teraz pójdźmy dalej, ale od końca . Jak wspomniałem, to nie jestem zwolennikiem tuneli, czy jakiś tunelo-podobnych super rozwiązań zmniejszających ekstra powierzchnię - wielkość odprowadzenia. Tunele mogą być jako " wsparcie ", ale i tak standardowy oraz dobrze podsypany drenaż na żwirze płukanym jest dopiero właściwy . Pozostaje początek systemu, czyli oczyszczalnia. Nie jestem wielbicielem wyrobów firmy HABA w kwestiach technologii, wyposażenia oraz wytrzymałości. Do takich gruntów na szybko widzę z WH, oczyszczalnię z dwoma ścianki ZBB-7C. Jest wytrzymała i duża. Jedyne co mogę jej przytknąć - że to przepływówka, a nie pełny SBR. Za wspomnianym ZBB, to dalej osobna przepompownia z pompą EBARA OPTIMA i skrzynką zabezpieczającą oraz drenaż w nasypie. Dobór pompy zależy od odległości oraz różnicy w poziomach pomiędzy oczyszczalnią, a nasypem. Wydajność pompy też jest ważna, ale na taką wielkość systemu wystarczy o ile w/w czynniki znacznie nie wzrosną. Kończąc to powiem tak, skoro masz już ofertę od HABA to zapytaj o to co doradzi WH. Może i co innego Ci powiedzą - zaoferują niż ja, ale połóż w rozmowie nacisk na ciężkie warunki oraz " dorzuć fobię " odnośnie awaryjności pompy, która w tym układzie " rządzi wszystkim " . Ogólnie doradzam dalsze uzyskiwanie informacji o oczyszczalniach, które mogą Cię zainteresować. Prosty przykład to odpowiedź na pytanie, ile waży taka oczyszczalnia u jednego i drugiego producenta. Wiesz ile, bo ja nie wiem ? :). Jeśli nawet wybierzesz HABA to przynajmniej z wiedzą o bilansie zysków i strat w stosunku do innych oczyszczalni Edytowane 20 Marca 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazur.ann78 16.07.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 W przypadku producenta HABA z Grodziska odradzam zakup każdemu. Po czterech latach wymiana sterownika, gdyż gwarancja nie obowiązuje. To koszt ok 800 zł i zakup kolejnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazur.ann78 16.07.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Polecam inną firmę, gdyż ta pozostawia klienta samego. Po czterech latach koszt 800 zł wymiany sterownika, gdyż mija okres gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 16.07.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Polecam inną firmę, gdyż ta pozostawia klienta samego. Po czterech latach koszt 800 zł wymiany sterownika, gdyż mija okres gwarancji. No nieźle sobie życzą za sterownik Myślę jednak, że on sobie od tak nie padł, musiała być jakaś przyczyna zewnętrzna. Pracując w Sotralentz mieliśmy sterowniki od tego samego producenta i przez kilka lat ja od swoich klientów nigdy nie miałem reklamacji na sterownik, ale może u Ciebie było inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 17.07.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 No nieźle sobie życzą za sterownik Myślę jednak, że on sobie od tak nie padł, musiała być jakaś przyczyna zewnętrzna. Pracując w Sotralentz mieliśmy sterowniki od tego samego producenta i przez kilka lat ja od swoich klientów nigdy nie miałem reklamacji na sterownik, ale może u Ciebie było inaczej. Mogę podejrzewać, że obciążenie sterownika, mocą dwóch pomp w HABA, mogło z czasem przyspieszyć jego zurzycie . Dlatego w Sotralentz nie mieliście z tym problemów, bo dmuchawa ma mniejszą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forresto 28.05.2021 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 mazur.ann78: Jeżeli coś jest po gwarancji, to jest normalne, że się wymienia odpłatnie. Choć mogło być też tak jak napisał Artur, czyli zaistniały jakieś czynniki zewnętrzne. U mnie kiedyś skok napięcia spalił płytę główną w komputerze. Życie. Patrząc na wypowiedzi użytkownika "JaromirNowy" ma się nieodparte wrażenie, że po drugiej stronie siedzi ktoś powiązany z Bamartech, próbujący pokrętnie promować swoje produkty, a innym producentom wbijać szpile i przedstawiać w niekorzystnym świetle. Zajeżdża kryptoreklamą. Ja z kolei spotkałem się z odpychającymi opiniami na temat powyższej firmy, typu kiepska jakość podzespołów, nawijanie makaronu na uszy byle tylko sprzedać i podejście typu "zysk za wszelką cenę". Zresztą kilka postów wyżej @czystesrodowsko konkretnie wypunktował ich podejście i chwała mu za to. Faktem jest, że Sotralentz, Wobet Hydret i HABA to jednak firmy o długiej tradycji i większej wiarygodności. Takie firmy zawsze będą miały swoich zwolenników i hejterów, dlatego najlepiej po prostu odwiedzić ich strony i uderzyć tam, gdzie intuicja podpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olsza24 24.02.2023 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Witam.Mogę prosić o jakieś namiary (kontakt ) do sąsiada?Po czterech latach użytkowania , obydwa zbiorniki uległy wklęśnięciu !Haba chce naprawić ale wszytko na mój koszt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 25.02.2023 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Witam. Mogę prosić o jakieś namiary (kontakt ) do sąsiada? Po czterech latach użytkowania , obydwa zbiorniki uległy wklęśnięciu ! Haba chce naprawić ale wszytko na mój koszt . Jakiego sąsiada? Swoją drogą co wg Ciebie było przyczyną zdeformowania zbiorników. Dopuszczalny naziom gruntu był przekroczony? Zbiornik był w okolicy miejsca parkingowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forresto 19.07.2023 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Post "olsza24" wygląda na jakiś zmyślony spam konkurencji. Ktoś zarejestrował się na forum, napisał dosłownie jeden dziwacznie wyglądający post i od razu zaczął od szkalowania konkretnej marki. Kiedyś na forach można było się dowiedzieć czegoś praktycznego, a teraz niestety mamy popisy januszy marketingu udających klientów, żeby robić kryptoreklamę albo robić wokół tyłka innym firmom z branży. Niech wrócą stare dobre czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts