darkdivinity 21.01.2018 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Jeszcze jedno szybkie pytanie, jak zmierzyć ilość podawanego pelletu? w sterowaniu ręcznym mam praca podajnika 1 i podajnika 2, pellet mam mierzyć na wyrzucie z palnika do kotla czy na tej rurze ktora pellet leci od podajnika 1 do palnika ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdivinity 21.01.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Wydajność podajnika wynosi równo 6,42 kg/h, już zmieniłem to ustawienie w cylu praca. Obecnie robię test ze stoperem z 43 stC na 70, załączenie pompy co na 63 stC, CWU podniesiona na 65. Ochrona powrotu zwór na 5 %. Koledzy jaką ustawić temp mieszacza przy tych nastawach ? Edit: Tak jak pisał kolega, teraz piec się nagrzał w 30 min, już jest postęp Edit Edit: Wydaję mi się że te 70 stC to trochę dużo, zmieniłem na 65 stC i pompy od 60 stC Edytowane 21 Stycznia 2018 przez darkdivinity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 21.01.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Wydajność podajnika wynosi równo 6,42 kg/h, już zmieniłem to ustawienie w cylu praca. Obecnie robię test ze stoperem z 43 stC na 70, załączenie pompy co na 63 stC, CWU podniesiona na 65. Ochrona powrotu zwór na 5 %. Koledzy jaką ustawić temp mieszacza przy tych nastawach ? Edit: Tak jak pisał kolega, teraz piec się nagrzał w 30 min, już jest postęp Edit Edit: Wydaję mi się że te 70 stC to trochę dużo, zmieniłem na 65 stC i pompy od 60 stC Dla strumienia 6,42 kg/h i okresu pracy 20 sek dla mocy 16 kW na wejściu: Czas pracy podajnika 100%: 11,4 sek Czas pracy podajnika 50%: 5,7 sek czas pracy podajnika 30%: 3,4 sek. Kaloryczność paliwa: 5,0 kWh/kg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdivinity 21.01.2018 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Ok dzięki pozmieniałem.Tylko teraz zauważyłem że powstają takie twarde grudki z pelletu w popiele?Grudki wyeliminowane - zmniejszyłem troszkę nastawy od kolegi Pello i podniosłem wiatry w kotle.Wreszcie instalacja zaczyna pracować jak powinna !Bardzo wam wszystkim dziękuje !Zmniejszyłem podawanie na 100 % - 11, podajnik 50 %- 5,3, podajnik 30 %-3,1 Edytowane 21 Stycznia 2018 przez darkdivinity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 21.01.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ok dzięki pozmieniałem. Tylko teraz zauważyłem że powstają takie twarde grudki z pelletu w popiele? Skoryguj podwyższeniem kaloryczności paliwa na 5,1 lub 5,2 kWh.kg, aż do zaniku problemu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdivinity 21.01.2018 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Dzięki pello, podniesienie na 5.1 kWh pomogło.Z tego co widzę piec jest teraz już dobrze poustawiany. Dam znać za 2 dni jak tam ze zużyciem pelletu (dzisiejszego dnia nie licze bo sporo poszło na próby itd.)Pozdrawiam i dziękuje za pomoc, bez was dalej byłbym w dup... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdivinity 26.10.2018 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Witam, odpalam temat na kolejny rok.W zeszłym roku poszło mi pelletu jakieś 1,5 tony gorszej jakości przy tych ostatnich ustawieniach.Ja się dalej głowię, mając zasobnik cwu, czy nie lepiej jednak zostawić piec na 65 stC na całą dobę a pogodynkę przepiąć pod pompę c.o.Wydaję mi się że zużycie pelletu rzędu 15 kg/24 h przy mrozach to sporo ? Przy obecnych temp średnio bierze 10 kg.Jakieś nowe opinie na ten rok ?PozdrawiamDodam że jestem z tego pieca mega zadowolony, krzaczek zrobił solidny sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts