Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie podłogi parteru na legarach

renegatx

Recommended Posts

Cześć,

to mój pierwszy post wiec witam wszystkich

A teraz do meritum. Remontuję dom drewniany, konstrukcja szkieletowa. Domek szłurzył jako letniskowy, ale adaptuję go na całoroczny.

zastanawiam się nad dociepleniem podłogi parteru. Zdjęcia: https://photos.app.goo.gl/MqjfuCCGAxAOZTAv1

Otóż podłoga jest 60-70 cm nad ziemią, do tej pory byłą tam sama deska na legarach 14-17cm. Deskę usunąłem i na wierzch idzie OSB, potem pewnie panel, ale podłogę trzeba oczywiście docieplić. czyli pod OSB idzie wełna, a pod wełnę trzeba dać coś co ją przytrzyma.

Pytania:

1 - jak / czy w ogóle w takiej sytuacji stosuje się paro / wiatro izolacje?

2 - co zastosować pod wełnę, czy musi być to szczelne? Zastanawiam się nad np siatką na krety, lub nawet taką ogrodzeniową. Bo deski lub cienkie OSB wychodzą dość drogo.

3 - czy powierzchnia pod spodem może zostać pusta?, tzn powstanie taka poduszka powietrzna około 50cm. Fundamenty wokół są docieplone (10cm styropian). Planuje wysypać warstwę wapna, żeby nie gnieździły się tam żyjątka i zostawić małe otwory wentylacyjne. Myślałem o keramzycie, ale wychodzi sporo kasy.

1 - w twoim przypadku nie trzeba wiatroizolacji

na Osb lepiej położyć folię i ona może służyć jako paroizolacja , ale nie jest to wymagane bo pod podłogą nie powinno przemarzać .

2 - lepiej zastosuj cienką Osb lub płytę pilśniową wełna powinna leżeć na czymś i być chroniona przed tym co będzie pod spodem . Wibracje z podłogi mogą powodować osuwanie się wełny w dół ,do tego posłuży jako jej ochrona . Pod belki przykręć szerokie deski by wystawały na obie strony , będziesz miał oparcie dla płyty , które włożysz między belki - najpierw posmaruj klejem montażowym lub najtańszym silikonem krawędzie by mrówki nie wchodziły do wełny!

3-otwory wentylacyjne zabezpiecz siatką , teren w koło domu skontroluj przed ewentualnymi dziurami by gryzonie nie wchodziły . Najlepszym zabezpieczenie to wysypanie grubszego kruszywa - gryzonie nie lubią kopać w kamieniu .

Widze ze robisz to co ja miesiąc do tyłu. Ja zrobiłem tak, kupiłem 5ton piachu i tonę cementu, piasek z cementem zmieszałem (tak zwany cement piaskowy) to rozsypujesz na tym gruzie który tam masz, możesz wyrównać . Podsypka z czasem sama stwardnieje od podciągania wilgoci z dołu.

Na to dałem folie paro-przepuszczalna na to wełna miedzy legarami, na to kolejna folia paro-przepuszczalna potem płyta osb 2x18mm naprzemiennie na to pianka 2mm i na to panele.