takaja 20.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Hejka, Mam do Was pytanie czy klapa zwrotna w kanale, do którego jest podpięty okap powinna głośno telepać tak, że w mieszkaniu nie da się wytrzymać? Budownictwo jest nowe, blok dopiero co oddany i użytkowany i po jakimś miesiącu telepie niezależnie od tego czy nawiewniki w oknach są otwarte czy zamknięte. Wykonawca twierdzi, że jest pewnie mechanicznie uszkodzona klapa zwrotna i nie chce nic robić bez płacenia. Oczywiście okap i rura spiro zabudowana regipsem. Ktoś może się wypowiedzieć w temacie? Odgłos tak jak na tym filmiku ale niesie się przez rurę. Rura spiro od wejścia do ściany ma około 2,7 metra. https://www.youtube.com/watch?v=z2Pzd_jLUgg Edytowane 20 Stycznia 2018 przez takaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.01.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Przy wyłączonym okapie powinna być cały czas zamknięta, a przy włączonym otwarta. Takie stany pośrednie i rezonanse to coś nieprawidłowego. Nie wiem co może być przyczyną? Wiatr, niezrównoważenie wywiewu i nawiewu, ciąg zwrotny w innych kanałach?U siebie mam klapę daos z dwóch metalowych klapek i coś takiego się nie dzieje. Może wymień na sztywną jeśli nie znajdziesz przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
takaja 20.01.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Problem w tym, że deweloper by i to obejrzał ale zakłada, że klapa zwrotna została uszkodzona mechanicznie przy wykończeniu. Nie wiem jak można to uszkodzić mechanicznie, chyba tylko świadomie. Czy ciąg zwrotny pojawia się np wtedy gdy w innym mieszkaniu podpiętym do tego samego kanału wytwarza się podciśnienie przez zamknięte nawiewniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts