Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

APS 98 czy APS 96 - co sądzicie??

Recommended Posts

Planuję właśnie budowę APS'a 96. Moim zdaniem (żony też) jest to dom zwarty i stosunkowo prosty w budowie, co prawda te lukarny, ale...

Co przemawia za tym projektem:

1. duża kuchnia, gdzie można przygotować i zjeść codzienne posiłki - po co komu jadalnia?

2. stosunkowo duży pokój dzienny w mim wypadku położony na południe i zachód,

3. pokój na parterze - możliwość wykończenia w I etapie tylko parteru,

4. pomieszczenie gospodarcze - może to być kotłownia lub schowek na narzędzia, etc.,

5. strych - nieoceniony w domu, gdzie można zlokalizować spiżarnię, garderobę, schowek, pom. rekreacyjne, kotłownię gazową co się komu podoba.

Z minusów to chyba tylko brak spiżarki przy kuchni, ale przy tej powierzcni kuchni nie powinno być problemu z ulokowaniem dodatkowej szafki lub coś w tym rodzaju oraz różnica wysokości poddasze i strop nad garażem. Na szkodach górniczych trochę będzie z tym zachodu.

Aszot, szukam kontaktu z ludżmi którzy budują lub wybudowali ten dom. Ze swojej strony przeglądnąłem już tyle projektów, że mam dość. Chcę jednak wprowadzić kilka zmian:

1. powiększyć garaż do ok. 5-5,5 m wewnątrz,

2. w wykuszu w pokoju dziennym zamiast okna zabudować drzwi balkonowe i zrobić schodki zewnętrzne do ogrodu,

3. zamiast 2 pokoi na górze jedną dużą sypialnię i wydzielić miejsce na garderobę (ale nie wiem jeszcze czy napewno),

4. obniżyć o ok. 25-30 cm poziom podłogi w pokoju dziennym - bardzo chce tego moja żona.

Pozdrawiam, Grzegorz ( [email protected] )

Witam,

fajnie, że też jesteś zainteresowany APS 96 :)

Z minusów jeszcze: wg mnie na dole jest za małe wc, bo przydałaby się choć mała łazienka z natryskiem.

Gdybym miała wprowadzić zmiany, to raczej zlikwidowałabym z holu przejście do garażu na rzecz np. garderoby.

Ja też oglądałam już mnóstwo projektów i mnie zależy na domu, który można zbliźniaczyć (razem z siostrą). w tym projekcie może garażami

i co do tego zbliźniaczenia oraz WZ (szerokość frontu 9-12m) , to w salonie zlikwidowałabym wykusz i powiększyła salon od tarasu, na równo ze ścianą dodatkowego pokoju

Tu garaż i kotłownia są fajne i duże, i można zrobić przejście do ogrodu.

Szkoda tylko, że w APS 96 nie ma balkonów, bo bardzo chciałabym mieć :)

Z minusów to oraz różnica wysokości poddasze i strop nad garażem. Na szkodach górniczych trochę będzie z tym zachodu.

Myślisz, że to będzie aż tak duży problem?

może napisz więcej co o tym sądzisz, bo ja jestem laik :oops:

niestety nie znalazłam na forum kogoś kto wybrał ten projekt/buduje dom

Cześć Aszot!

Dlaczego chcesz likwidować wykusz w pokoju? Pochwalam Twój pomysł z powiększeniem pokoju dziennego w kierunku tarasu. Uprości bryłe budynku.

Co do różnicy poziomów. Nie jest to znów tak wielki problem, bo wiele budynków budowanych wcześniej stoi na terenach górniczych. Kwestią zasadniczą może być tutaj nieciągłość wieńca zwięczającego kondygnację parteru. Przechodzić by musiał przez drzwi na strych. Oczywiście konstrukcyjnie jest to możliwe do zrobienia i nie jest aż tak bardzo kosztowne - rozmawiałem z architektem. Kwestią zasadniczą jest dobra ekipa wykonawcza.

Co do łazienki masz rację, ale czy likwidować przejście z domu do garażu?

Zależy gdzie będziesz miała i jaką kotłownię.

Pozdrawiam Grzegorz :wink:

Witaj Grzegorz,

Aszot- jestem kobietką :)

oto mój mail: [email protected] z góry dziękuję

i mieszkam w Krakowie :roll:

W warunkach zabudowy mam, że szerokość frontu 9-12m, a ten dom z wykuszem ma 12,54m (wykusz 0,90m). Poza tym od tej strony salonu byłby tylko widok na brzydką i 'gołą' ścianę sąsiada.

Wydaje mi się, że przez takie bezpośrednie przejście z holu do garażu będzie czuć spaliny w domu. Kotłownia może być tak jak w projekcie za garażem. A Ty z Żoną jak planujecie?

Stwierdzam, że nie ma idealnych projektów, dla mnie jak na razie najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie APS 98 (część mieszkalna) i APS 96 (garaż i kotłownia) :wink: :)

Pozdrówki :p

Witajcie :)

czy już zdecydowaliście się w 100% na projekt APS 96? czy może oglądacie inne projekty 8)

Ja jeszcze zastanawiam się nad wyborem domu... uff

p.s. rysunki otrzymałam-dzięki :)

Cześć :D

Niby tak a niby nie. Jesteśmy zdecydowani, aczkolwiek póki nie mamy WZiZT w ręku jeszcze przeglądamy (tzn. ja przeglądam), ale chyba zostaniemy przy tym domu.

My będziemy budowć na terenie gdzie niestety występują szkody górnicze i przy braku planu miejscowego od roku staraliśmy się o wydanie warunków, które wreszcie są gotowe i czekają ... uff na podpis.

• 3 weeks później...

cześć! mam działkę z drogą od strony północnowschodniej, szer. 19,7 i ten aps 96 też mi odpowiada ale zastanawiam się nad budową aps 75.

1. ma pokój gościnny na parterze(może byc dla dziadka/babci)

2. ma dużą kuchnię (codzienne posiłki)

3. ma kominek (w części wypoczynkowej -aps 96 przy stole-to mi nie pasuje)

4. łazienka z prysznicem.

5.w wiatrołapie można wydzielić garderobę.

6. ma spory zadaszony taras.

7. ma strych.

8. ma na górze garderoby.

9. ma "śluzę" oddzielającą od garażu, plus dodatkowy schowek pod schodami.

To zalety tego domu. co do wyglądu nie dyskutuję, bo jeteśmy z żoną na etapie wybrać ładny a mało funkcjonalny czy może niezbyt wyrafinowany dom ale praktyczny i wygodny w użytkowaniu. zobaczymy co przeważy u nas. ja, jak to facet, skłaniam się za domem funkcjonalnym.

poza tym sporym ograniczeniem wyboru projektu jest szerokość działki i oczywiście racjonalne podejście do zasobów finansowych którymi się dysponuje, teraz i w przyszłości.

pozdrówka Piotrek

Witajcie,

mnie także bardziej pdodobał się aps 75, ale w warunkach zbudowy mam, że kalenica główna musi być równoległa do ulicy (front od północy), tak więc u mnie pasuje aps 96.

Przez te warunki zabudowy, które mam ciężko jest mi znaleźć idealny gotowy projekt :(

Pozdrawiam cieplutko

Cześć Aszot!

My niedawno odebraliśmy WZiZT, niestety zapisana tam wysokość budynku od terenu wynosi do 8,0 m. Jak wiesz APS 96, który zamierzamy budować ma 8,25 m. Więc po rozmowach w Architekturze UM złożyliśmy wniosek o korektę tej wysokośći, bo jak nam powiedziano jest to możliwe. Wiem że ty też masz podobne kłopoty, więc spróbuj.

Grzegorz