Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odczyt wodomierza a wysoki stan wód gruntowych

maciejtoya

Recommended Posts

Mam taki problem. Posiadam wodomierz w studzience na działce. Niestety jest wysoki stan wód gruntowych gdzie wysadza mi nawet korek styropianowy z pokrywą.

Gdy przychodzi do odczytu wody, pracownik wodociągów zagląda do środka, nie może odczytać i wystawia mi fakture tylko za abonament. Problem pojawia się notorycnie od kilku miesięcy. Gdy dzwonie do zakładu wodociągowego to słyszę, że w takiej sytuacji mi wymienią na wodomierz radiowy lub też słyszę, że to w mojej gestii by w studzience nie było wody i powinienem ją wypompować. To prawda ?

Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?

Właściciel wypompowuje wodę i utrzymuje studnie.

Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków:

art 2 ust 5 Przyłącze kanalizacyjne –odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną, za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku do granicy nieruchomości gruntowej;

Art 15 Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.