Kaizen 23.01.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Jasiek, a zobacz co napisałem wczoraj wieczorem - jeśli bardziej doświadczeni koledzy powiedzą "stary, nie ma sensu" to ja nie będę pchał się w robotę typu przeciskanie się te tunele Napisz, jak jest zrobiona instalacja. Masz projekt? Jakie rury, jakie długości, którędy poprowadzone, jaka jest izolacja przewodów, jakie temperatury panują tam, gdzie idą rury do/z anemostatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenar87 19.09.2018 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Panowie odświeżam temat, bo przy okazji innej pracy porozmawiałem ze specem w randze dyrektora robór w firmie od wentylacji i klimatyzacji (szanowana firma w regionie, ma w swoim portfolio spore inwestycje, nie robią lipy). Pooglądał tą moją instalację i powiedział że jest bardzo dobrze. Ufff. Pogadaliśmy o tych stratach rzędu 25% na anemostatach wywiewnych i czerpnych. Opinia była taka, że jest to ok i nie ma co się rzucać na cokolwiek innego. I teraz dwie rzeczy: - fachowiec stwierdził, że ogólnie bez nagrzewnicy to rekuperatory w Polsce, w naszym klimacie, nie powinny być sprzedawane bo to bez sensu (mój Stiebel Eltron LWZ 270 plus takowej nie posiada) - rozumiem że chodzi tutaj o by-pass i wyłączanie wentylacji przy srogich mrozach. - jeśli chciałbym podnieść temperaturę w anemostatach nawiewnych to on sugeruje zainstalowanie tam grzałki 1,2kW ze sterownikiem za rekuperatorem, w tunelach powietrza nawiewanego do pomieszczeń. Pytanie czy to w ogóle mam sens? Zamontowanie tego za rekuperatorem oznacza, że by-pass i wyłączanie wentylacji w czasie dużych mrozów będzie następować. A z drugiej strony dogrzewanie powietrza grzałką elektryczną tylko po to aby nie wiało z góry zimnem, w momencie kiedy mam pompę ciepła... czy to ma ekonomiczny sens? Widzę jedną jedyną zaletę takiego rozwiązania - w sypialniach anemostaty znajdują się praktycznie nad głowami i tam potrafi zawiać w nocy... Dodam, że grzałka 1.2kw z oddzielnym sterowaniem i robocizną to 1500 zl. Jeśli to faktycznie ma jakiś sens i np. po 5 latach się to zwróci, bo łatwiej w nawiewnym kanale podgrzać z 15 do 20 st. powietrze grzałką i jest to tańsze niż miałaby to zrobić pompa przez ogrzewanie podlogowe to proszę o taki wpis i zmotywowanie mnie do tej inwestycji. No ale przecież jakby tak było to instalowalibyśmy zamiast pomp i kotłów farelki nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 20.09.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Kolego piszę do Ciebie bo przez rok walczyłem z rekuperatorem zimą. Moja skromna rada. Jeśli nie zamarza Ci wymiennik ciepła to odpuść sobie nagrzewnicę. W moim reku przy mrozach rzędu -15st wymiennik zamarzał (niezależnie od funkcji przeciwzamrożeniowej polegającej na wyłączeniu wentylatora nawiewu) Zakładam, że masz wymiennik przeciwprądowy (nie chce mi się szukać w necie:) Obserwuj temperatury nawiewane do domu. Jeśli utrzymasz taki poziom jak teraz (czyli coś około 15st) przy ujemnych temperaturach na zewnątrz, to dobrze. U mnie jak wymiennik zaczął zamarzać znacznie spadała temperatura nawiewanego powietrza (nawet okolice 0 st) Jeśli będziesz miał podobne zjawisko kupuj nagrzewnicę bo będzie Ci wiało po plecach. Poza tym tworzenie podciśnienia w domu zimą przy jego minimalnym wpływie na niezamarzanie wymiennika ma jeszcze jeden minus, gdy masz kominek. Pewnie się domyślasz:) Tak naprawdę nagrzewnicy będziesz używał dosłownie kilka dni(nocy) w roku więc prądu Ci aż tak dużo nie naciągnie. Pozdrawiam i w razie wątpliwości pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenar87 21.09.2018 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Wymiennik nie zamarza - przy srogich mrozach nawiew się wyłącza --> tak jak pisałeś to myślę maks 10 dni w roku. Czyli nie instaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aENE 28.09.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 WItam, faktycznie, w starszych modelach rekuperatorów STIEBEL ELTRON nie było nagrzewnicy, ale można było dokupić i spiąć z sterownikiem rekuperatora, zalecam skontaktować się z działem technicznym producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 29.09.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Panowie podepnę się pod temat. Mam taki problem, że reku używam drugi rok. W pierwszym roku na sterowniku pokazywało bardzo dobry odzysk bo z wywiewu 21, 19-20 na nawiewie. Niedawno ekipa skończyła mi gładzie, podczas remontu zdemontowali mi anemostaty włącznie z wykreconymi dekielkami nie wiem po co. Mam teraz problem z ich regulacją. Aktualne temp to:CZ: 7WYW:21NAW:13Kiedyś czytałem gdzieś, żeby anemostaty poprzykręcać bardziej, tylko które, możecie coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 29.09.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Kręcenie anemostatami nie ma wpływu na odzysk ciepła tylko na wielkość przepływu powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 29.09.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 To gdzie w takim razie moze być problem, skoro wiadomo, że zeszły rok bylo wszystko w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 30.09.2018 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 może pyłem z gładzi zawalony jest wymiennik? ewentualnie innymi zanieczyszczeniami, które przez rok się uzbierały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aENE 01.10.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Jeżeli rekuperator niema presostatów ciśnienia to problem w wyregulowaniu systemu.(więcej nawiewu niż wyciągu powoduje obniżenie temperatury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenar87 02.10.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Z ciekawości - jest jakaś metoda na regulację anemostatów, która dostępna jest dla laika, czy taką regulację powinien przeprowadzić ktoś ze specjalistą wiedzą / sprzętem? W sumie ciekawe, bo przy remoncie też miałem demontowane anemostaty (podobnie jak kolega) i może to jest droga do odzyskania jeszcze 1 czy 2 st. C . Chętnie bym to sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 To gdzie w takim razie moze być problem, skoro wiadomo, że zeszły rok bylo wszystko w porządku? A wyłączyłeś reku na czas szlifowania gładzi ? Jeśli nie, to wymiennik moze byc pokryty pylem. Pierwsze co powinienes zrobic, to wymienic filtry na nowe i ew. zmniejszyc troche ilosc piwietrza nawiewanego, wzgledem wywiewanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 04.10.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Z ciekawości - jest jakaś metoda na regulację anemostatów, która dostępna jest dla laika, czy taką regulację powinien przeprowadzić ktoś ze specjalistą wiedzą / sprzętem? W sumie ciekawe, bo przy remoncie też miałem demontowane anemostaty (podobnie jak kolega) i może to jest droga do odzyskania jeszcze 1 czy 2 st. C . Chętnie bym to sprawdził. Weź specjalistę z annemometrem. Zapłącisz 60-100zł i ustawi ci na tip top. Pozdrawiam PS. Albo pożycz i od znajomego jeśli ma i sam ustaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts