ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.01.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 tu jest taka przykładowa informacja dot. kosztów budowy ( nie wiem czy wiarygodna ? ), ale chyba można przyjąć te wyliczenia na +/- https://www.wielkiebudowanie.pl/go.live.php/PL-H320/cena-budowy-domu.html nie zajmując się samą działką ( można zostawić spadki lub ją "tarasować" w całości lub części ) koszt fundamentów wg jw określone są na około 138,- + 334,-zł/m2 = 472,-zł/m2. Przyjmując, że dom będzie miał pow. zabudowy 150m2 , koszt fundamentów wychodzi 70 tys.zł - dla działek płaskich ! i teraz sobie tą kwotę pomnóż x2 - 2,5 i wyjdzie koszt fundamentów dla działki ze spadkiem. jeśli się mylę, proszę mnie poprawić ( nie jestem kosztorysantem ) a podanych kosztów realizacji budynku czy fundamentów jest nieskończenie wiele, ale ten wydaje mi się bardziej wiarygodny od innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Starając się to jakoś wymiernie wyrazić, to jeśli koszt doprowadzenia tej działki do użyteczności będzie wynosił 40-50 tys to się z tym godzę. Ile więcej mogą kosztować fundamenty ? Policz ile ziemi potrzebujesz mniej więcej popytaj w okolicy za ile wożą ziemię i wyliczysz koszt niwelacji działki, dodaj do tego z 4-5 tyś na koparki spychy. Na pochyłych działkach warto robić piwnicę/suterenę. Zyskujesz na powierzchni użytkowej budynku a koszt wobec samego fundamentowania "nie wiele" rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.01.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 - w jaki sposób zyskuje się na powierzchni użytkowej budynku robiąc piwnicę ? przecież to nowa, dodatkowa ( bardziej i mniej zasadna ) kubaturka budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.01.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 to jest dobra ( sprawdzona ) zasada budowania na skarpie budynku 2 - 3 kondygnacyjnego : https://www.behance.net/gallery/46432351/REVIT-TRAINING-VILLA-TUGENDHAT wymodelowana VILLA TUGENDHAT ( Mies van der Rohe ) - pierwsza, górna kondygnacja równo z ulicą za budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.01.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 .... ale można i nie przejmować się spadkiem terenu ale "iść" w lekki budynek Plastic House II / Unit Arkitektur AB Foto Per Nadén https://www.archdaily.com/887597/plastic-house-ii-unit-arkitektur-ab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paquito 24.01.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 W planie mam dach dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.01.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 to z dachem raczej nie masz problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts