Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka ze spadkiem terenu

Recommended Posts

tu jest taka przykładowa informacja dot. kosztów budowy ( nie wiem czy wiarygodna ? ), ale chyba można przyjąć te wyliczenia na +/-

2018-01-19e.jpg

https://www.wielkiebudowanie.pl/go.live.php/PL-H320/cena-budowy-domu.html

nie zajmując się samą działką ( można zostawić spadki lub ją "tarasować" w całości lub części ) koszt fundamentów wg jw określone są na około

138,- + 334,-zł/m2 = 472,-zł/m2. Przyjmując, że dom będzie miał pow. zabudowy 150m2 , koszt fundamentów wychodzi 70 tys.zł - dla działek płaskich !

i teraz sobie tą kwotę pomnóż x2 - 2,5 i wyjdzie koszt fundamentów dla działki ze spadkiem.

jeśli się mylę, proszę mnie poprawić ( nie jestem kosztorysantem ) a podanych kosztów realizacji budynku czy fundamentów jest nieskończenie wiele, ale ten wydaje mi się bardziej wiarygodny od innych.

Starając się to jakoś wymiernie wyrazić, to jeśli koszt doprowadzenia tej działki do użyteczności będzie wynosił 40-50 tys to się z tym godzę.

Ile więcej mogą kosztować fundamenty ?

Policz ile ziemi potrzebujesz mniej więcej popytaj w okolicy za ile wożą ziemię i wyliczysz koszt niwelacji działki, dodaj do tego z 4-5 tyś na koparki spychy.

Na pochyłych działkach warto robić piwnicę/suterenę. Zyskujesz na powierzchni użytkowej budynku a koszt wobec samego fundamentowania "nie wiele" rośnie.

to jest dobra ( sprawdzona ) zasada budowania na skarpie budynku 2 - 3 kondygnacyjnego :

8973f646432351.5853c57c60e0f.jpg

https://www.behance.net/gallery/46432351/REVIT-TRAINING-VILLA-TUGENDHAT

wymodelowana VILLA TUGENDHAT ( Mies van der Rohe )

- pierwsza, górna kondygnacja równo z ulicą za budynkiem

dc304c46432351.5853c57c62911.jpg