Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza (skosów ) wata + styrodur

PrzemoPrzemo85

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie ocieplania poddasza i chciałem zapytać czy przyjęty system będzie dobry.

Opis stanu istniejącego

Dach -blachodachówka

Deskowanie brak

Krokwie 15cm

Ściany kolankowe 1,5m wysokości

Planowane ocieplenie:

Blachodachówka na łatach i kontrłatach

membrana dachowa

Wełna 15 cm (tak jak wysokość krokwi)

płyta osb 18mm

styrodur 10cm

siatka + klej

wykończenie gładz gipsowa

Teraz pytania

1. Ze względu na brak miejsca (krokwie 15cm) chciał bym zamknąć watę płytą osb na którą pójdzie styrodur. Poprawi to znacznie izolację a styrodur będzie barierą dla wilgoci ( jest też twardy więc po wykończeniu osiągniemy efekt twardego tynku który nie wgniecie się od oparcia ręką ) i ewentualnie zniweluje małe mostki które powstają na łączeniu waty z krokwiami. Pytanie czy taka izolacja nie będzie sprzyjać skraplaniu pary wodnej w wacie.

2. skoro nie mam pełnego deskowania rozumiem że watę mogę układać do samej geowłókniny ?

3. CZy przy takim rozwiązaniu konieczne jest zastosowanie dodatkowej foli paraizolacyjnej między watą a płytą osb ?

4. Czy należy stosować dodatkową wentylację ? np ściany kolankowe będą obudowane płytą więc w tej przestrzeni waty można nie zamykać a z drugiej strony skosu jest strych gdyż skos nie sięga do samego szczytu dachu ( idąc po przekroju - sciana kolankowa 1,5 m wysokości dalej skos dachu 3mb a następnie przechodzimy w dach płaski czyli między sufitem a szczytem dachu też będzie wolna przestrzeń.) W ten sposób mogli byśmy zapewnić przenikanie powietrza przez watę z mieszkania przez kratki wentylacyjne powietrze wchodzi w watę i wychodzi sobie na strych przy suficie. ?

Jeśli ktoś ma wykonane docieplenie w tej formie będę bardzo wdzięczny za rady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez PrzemoPrzemo85