PrzyszłyBudowniczy 22.01.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Mam pytanie o podłączenie wkładu kominkowego do komina. Moja sytuacja wygląda jak na zdjęciu: http://www.blog.timkominki.pl/wp-content/uploads/2014/03/komin.jpg z tym że odległość od komina to 1m, a komin jest po drugiej stronie ściany. Różni wykonawcy różnie mówią i mam mętlik. 1) Czy powinienem przejść przez ścianę zaraz nad kominkiem, a potem po przekątnej, pod kątem 45° aż do wpięcia? Dzięki temu miałbym najniższą możliwą zabudowę kominka. 2) Przejście przez ścianę nad kominkiem, potem kolanko 90° w górę, potem 90° na wysokości wpięcia i rura w poziomie aż do wpięcia. 3) Czy dużo lepsze jest prowadzenie rury w pionie nad kominkiem aż do wysokości wpięcia, przejście przez ścianę i poprowadzenie rury równolegle aż do wpięcia? Podobno mniej załamań. 1. podoba mi się bardziej, ale czy to dużo gorsze niż 3.? Co z opcją nr2, czy nie za dużo kolanek? Edytowane 22 Stycznia 2018 przez PrzyszłyBudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.01.2018 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Mam pytanie o podłączenie wkładu kominkowego do komina. Moja sytuacja wygląda jak na zdjęciu: http://www.blog.timkominki.pl/wp-content/uploads/2014/03/komin.jpg z tym że odległość od komina to 1m, a komin jest po drugiej stronie ściany. Różni wykonawcy różnie mówią i mam mętlik. 1) Czy powinienem przejść przez ścianę zaraz nad kominkiem, a potem po przekątnej, pod kątem 45° aż do wpięcia? Dzięki temu miałbym najniższą możliwą zabudowę kominka. 2) Przejście przez ścianę nad kominkiem, potem kolanko 90° w górę, potem 90° na wysokości wpięcia i rura w poziomie aż do wpięcia. 3) Czy dużo lepsze jest prowadzenie rury w pionie nad kominkiem aż do wysokości wpięcia, przejście przez ścianę i poprowadzenie rury równolegle aż do wpięcia? Podobno mniej załamań. 1. podoba mi się bardziej, ale czy to dużo gorsze niż 3.? Co z opcją nr2, czy nie za dużo kolanek?Kąty 45 stopni zawsze będą lepsze od 90. Co do samego realnego podłączenia, zwykle najpierw oglądam budowę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 23.01.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Pomieszczenie z kominek jaką ma funkcję. Pokaż rzut z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts