Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka karton-gips na warstwie cegieł?

rooda

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam takie pytanie: wprowadzamy się do nowego mieszkania w bloku, od dewelopera. Chcemy postawić ściankę działową karton-gips, ale nie wiemy gdzie są rury z ogrzewaniem i wodą w podłodze. Grubość wylewki to 4-5 cm. Boimy się wwiercić w te rury, więc wymyśliliśmy, żeby położyć na podłodze jedną warstwę cegieł, zacementowaną, i do niej przywiercić profile to montażu płyt.

Czy takie rozwiązanie ma sens i będzie dobrze funkcjonowało?

Czy takie rozwiązanie ma sens i będzie dobrze funkcjonowało?

Jak powiercicie te cegły tak, żeby wam nie odpadły i nie popękały, to będzie mistrzostwo świata :) Marnie to widzę tak poza tym... A nie lepiej na piankę montażową lub inny klej przymocować do podłogi kantówkę i do niej profil? Jak się boicie, to przytwierdzić do ścian na końcach. A najlepiej to chyba kupić wykrywacz, pewna firma na literkę "b" robi takie i podobno wykrywają nawet rury z tworzywa. ;)

czesc. stosowałem rozwiązanie z cegłami. U mnie sie sprawdziło. Jak nie miałem w poblizu cegieł to rozrabiałem troche betonu i wylewałem na przekroju 7x5 cm po obrysie gdzie ściany miały stać i też działa. Tylko przy betonie trzeba troszke dłużej poczekać.. W obu przypadkach delikatnie nacinałem wylewke żeby lepiej związało. Ptzetestowane kilkoma mocnymi kopniakami :)

Nic trudnego

pozdr!

stelaz01.jpg

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Od wiercenia w podłodze powstrzymuje nas jeszcze groźba utraty rękojmi. Drewno to pewnie dobry pomysł, ale czy po jakimś czasie nie zacznie się odkształcać (bo wilgotno, sucho etc)?

Jeszcze może bloczki betonowe można pociąć i poprzyklejać jak cegły? Czy też będą się kruszyć?

Drewno to pewnie dobry pomysł, ale czy po jakimś czasie nie zacznie się odkształcać (bo wilgotno, sucho etc)?

Zawsze trochę może, chociaż mówimy tu o drewnie wysezonowanym, trzeba uważnie poszukać przed zakupem. Jak to ma być ścianka granicząca z jakąś łazienką, to bym się zastanowił. Na plus, że ciachniecie to w pół godziny i po robocie, poza tym łatwiej dobrać wymiar, do grubości ściany. Jak ścianka prosta, od ściany do ściany, to dociąć z dylatacją 1cm na długości i na końcach zamocować do ścian kątownikami ocynkowanymi i kotwami. Pianka niskoprężna lub klej, to już formalność. Jak to pokój mieszkalny, to wybrałbym tę opcję.

Moim zdaniem szkoda się bawić w cięcie bloczków z betonu (chyba, że miałaś na myśli BK, to co innego), urobicie się niepotrzebnie. Jeżeli chcecie pozostać przy cegłach - to cegła albo BK, jak powyżej ale nie na zaprawę murarską a na klej do płytek. Podłoże odpylcie dobrze a cegły zwilżcie wodą przed układaniem.

Edytowane przez krybacki