rooda 22.01.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Dzień dobry,mam takie pytanie: wprowadzamy się do nowego mieszkania w bloku, od dewelopera. Chcemy postawić ściankę działową karton-gips, ale nie wiemy gdzie są rury z ogrzewaniem i wodą w podłodze. Grubość wylewki to 4-5 cm. Boimy się wwiercić w te rury, więc wymyśliliśmy, żeby położyć na podłodze jedną warstwę cegieł, zacementowaną, i do niej przywiercić profile to montażu płyt.Czy takie rozwiązanie ma sens i będzie dobrze funkcjonowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybacki 23.01.2018 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Czy takie rozwiązanie ma sens i będzie dobrze funkcjonowało? Jak powiercicie te cegły tak, żeby wam nie odpadły i nie popękały, to będzie mistrzostwo świata Marnie to widzę tak poza tym... A nie lepiej na piankę montażową lub inny klej przymocować do podłogi kantówkę i do niej profil? Jak się boicie, to przytwierdzić do ścian na końcach. A najlepiej to chyba kupić wykrywacz, pewna firma na literkę "b" robi takie i podobno wykrywają nawet rury z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 23.01.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 czesc. stosowałem rozwiązanie z cegłami. U mnie sie sprawdziło. Jak nie miałem w poblizu cegieł to rozrabiałem troche betonu i wylewałem na przekroju 7x5 cm po obrysie gdzie ściany miały stać i też działa. Tylko przy betonie trzeba troszke dłużej poczekać.. W obu przypadkach delikatnie nacinałem wylewke żeby lepiej związało. Ptzetestowane kilkoma mocnymi kopniakami Nic trudnego pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooda 23.01.2018 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Od wiercenia w podłodze powstrzymuje nas jeszcze groźba utraty rękojmi. Drewno to pewnie dobry pomysł, ale czy po jakimś czasie nie zacznie się odkształcać (bo wilgotno, sucho etc)?Jeszcze może bloczki betonowe można pociąć i poprzyklejać jak cegły? Czy też będą się kruszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.01.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Bloczek z betonu komórkowego przyklejony na klej do glazury. Sprawdzone i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybacki 23.01.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Drewno to pewnie dobry pomysł, ale czy po jakimś czasie nie zacznie się odkształcać (bo wilgotno, sucho etc)? Zawsze trochę może, chociaż mówimy tu o drewnie wysezonowanym, trzeba uważnie poszukać przed zakupem. Jak to ma być ścianka granicząca z jakąś łazienką, to bym się zastanowił. Na plus, że ciachniecie to w pół godziny i po robocie, poza tym łatwiej dobrać wymiar, do grubości ściany. Jak ścianka prosta, od ściany do ściany, to dociąć z dylatacją 1cm na długości i na końcach zamocować do ścian kątownikami ocynkowanymi i kotwami. Pianka niskoprężna lub klej, to już formalność. Jak to pokój mieszkalny, to wybrałbym tę opcję. Moim zdaniem szkoda się bawić w cięcie bloczków z betonu (chyba, że miałaś na myśli BK, to co innego), urobicie się niepotrzebnie. Jeżeli chcecie pozostać przy cegłach - to cegła albo BK, jak powyżej ale nie na zaprawę murarską a na klej do płytek. Podłoże odpylcie dobrze a cegły zwilżcie wodą przed układaniem. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez krybacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Kleiłem cegły i na to ściana nie było problemu ścianka na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooda 24.01.2018 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Bardzo dziękuję za rady - pewnie zdecydujemy się na bloczki lub cegły + klej do płytek. Jeśli będzie sukces - pochwalę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 24.01.2018 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 jak już coś murować, to nie łatwiej byłoby wymurować tą ściankę w całości z cienkiego betonu komórkowego? Łatwo, szybko, pewnie stabilniejsze niż gk w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rooda 25.01.2018 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W takiej sytuacji powinniśmy skuć wylewkę aż do stropu, a tego nie możemy (nie mamy) zrobić, bo są zalane rury z wodą i ociepleniem. To grubsza sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.01.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Poza tym gk wypełniony wełna ma lepsze właściwości akustyczne niż beton komórkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts