kolo004 22.01.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam! Czy może ktoś przerabiał temat przyłącza gazu w granicy działki? Mam do granicy 42 m ale przyłącze chcą mi zrobić na najbliższej ścianie i instalacje musiałbym ryć od wewnątrz lub lury po pięknych ścianach ciągnąć. Wymyśliłem że najlepiej byłoby przewodem gazowym obejść dom bo chce wejść od drugiej strony niż przyłącze i tak dojść do kuchnia ale jak to zrobić praktycznie i prawnie? Dodam, że ocieplenie też już prawie i też wolałbym go nie niszczyć. Najlepiej byłoby może zrobić przyłącze w ogrodzeniu i potem od puszki ciągnąc linię na swój koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.01.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 1. Przewód gazowy prowadzony po ścianie zewnętrznej nie może być dłuższy niż 10 mb., tak wiec prowadzenie po ścianie zewnętrznej odpada2. Zakład gazowniczy niech wykona łącze do granicy działki, a dalej prowadź gaz wg. własnego projektu. Tak jak Ci wygodnie, czyli dookoła domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 22.01.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 2. Zakład gazowniczy niech wykona łącze do granicy działki, a dalej prowadź gaz wg. własnego projektu. Tak jak Ci wygodnie, czyli dookoła domu. No właśnie o tym myślałem Czyli jak będę ciągnąć rurą ziemną od tej skrzynki to jakieś projekty muszę robić czy wszystko już robić pracownik z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 22.01.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) No właśnie o tym myślałem Czyli jak będę ciągnąć rurą ziemną od tej skrzynki to jakieś projekty muszę robić czy wszystko już robić pracownik z uprawnieniami? Jak nie masz projektu na instalacje gazu razem z pozwoleniem na budowe domu to musisz mieć projekt ,pozwolenie budowy i kierownika budowy wewnętrznej instalacji gazowej no i wykonawce z uprawnieniami Edytowane 22 Stycznia 2018 przez mariusz05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.01.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Niestety. Potrzebny jest projekt wykonany przez projektanta z uprawnieniami gazowymi. Uprawnienia musi mieć też wykonawca instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 22.01.2018 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 No właśnie nie mam projektu w moim projekcie budowy a jedynie narysowaną linie gdzie ma iść. A może lepiej założyć tylko te skrzynkę czyli przyłącz w granicy działki a przy zakończeniu budowy martwić się jak to podpiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Możesz zrobić, kiedy budynek już będzie stał.Robisz przyłącze gazu tylko po to, by podłączyć kuchnię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 22.01.2018 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 W sumie tak chce mieć kuchenkę gazową wyłącznie na razie, ale też za kilka lat kiedy sam może zamieszkam na stałe to może zamienię kocioł na paliwo stałem na gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.01.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 @kolo004Doprowadzenie gazu tylko do kuchenki gazowej nie jest uzasadnione ekonomicznie.Przelicz też sobie opłacalność grzania węglem vs. gaz. Cena ekogroszku dochodzi do 1 000 zł/tonę i zapewne lepiej nie będzie, a ograniczenia w użytkowaniu paliw stałych też łagodniejsze nie będą. O obsłudze chyba nie warto wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 22.01.2018 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Ja wiem tylko mieszkać będą rodzice i mają jeszcze duży zapas drzewa a i mi się nie chce walczyć z tradycją. Niech sobie palą bo zajęcie jest - ja założę nowoczesny piec z dolnym paleniskiem a jak rodziców nie będzie to sobie zamienię gaz. Możliwe że teraz jeszcze podepnę podgrzewacz ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 22.01.2018 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Chociaż największy problem mam z gazownia bo mała mieścina i coś mi się nie wydaje żeby mi oferowali to przyłącze w granicach działki i z tego co pamiętam to się ze skrzynka upierała ta pani że na ścianie domu chce A mi w ogrodzeniu skrzynka i licznik lepiej odpowiadała bo potem to sobie sam dociągnę na projekt bo co to za filozofia jak przez 50 czy 55 metrów pójdzie plastikowa rura a przy końcy tylko przejdzie przez ścianę ale nie wiem jak czy też znowu skrzynka musi być czy jakaś redukcja na rurę metalową na ścianie budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.01.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Generalnie.Możesz wykonać własny projekt instalacji płot - wejście do domu. Do tego projektu /klepniętego przez starostwo/ powinien się dostosować dostawca gazu. Chyba, że warunki takie przyłącze uniemożliwiają. Jeśli instalacja płot- dom przekracza 10 m skrzynka z zaworem odcinającym powinna być zlokalizowana do ścianie domu. Samo przyłącze do domu jest wykonane ze stali - łącznik PE - zawór odcinający - wejście do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Chociaż największy problem mam z gazownia bo mała mieścina i coś mi się nie wydaje żeby mi oferowali to przyłącze w granicach działki i z tego co pamiętam to się ze skrzynka upierała ta pani że na ścianie domu chce A mi w ogrodzeniu skrzynka i licznik lepiej odpowiadała bo potem to sobie sam dociągnę na projekt bo co to za filozofia jak przez 50 czy 55 metrów pójdzie plastikowa rura a przy końcy tylko przejdzie przez ścianę ale nie wiem jak czy też znowu skrzynka musi być czy jakaś redukcja na rurę metalową na ścianie budynku... Skrzynka z zaworem. Przez scianę przejscie stalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 23.01.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Jaki jest sens podłączenia gazu do kuchenki. Przecież opłata przyłaczeniowa + 42 metry + projekty to z 5 000 - 6000 PLN będzie kosztować.Za tę cenę masz super indukcję i koszty użytkowania na kilkadziesiąt lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts