mikefish 23.01.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witam serdecznie,mam dylemat w wyborze rodzaju gruntowej "poziomej" pompy ciepła. Warunki hydrogeologiczne dobre dla tego rodzajuu pomp, ponieważ woda gruntowa na poziomie 0,9m - 1,2m. Powierzchnia podłóg do ogrzania ok 240m2, w całości podłogówka, dodatkowo w łazienkach grzejniki drabinkowe. Ściany Porotherm 25cm, styropian 20cm. Projekt domu : Dom w Kalateach 3 z Archonu.Mam 2 prawie identyczne wyceny na pompy ciepła - pierwsza glikolowa, druga - bezpośredniego odparowania. Obie firmy mają bdb opinie. Pierwsza firma montuje pompy glikolowe od > 10 lat, druga - bezpośredniego parowania od 3 lat. Na co szanowni Koledzy i Koleżanki zdecydować się?Z góry dzięki za wskazówki.P.S. Przejrzalem już kilka podobnych wątków na tut forum, ale chętnie poznam kolejne zdania/opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikefish 23.01.2018 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 WISEMAN - rozwiń proszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikefish 23.01.2018 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Dziekuję za wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 23.01.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Dziekuję za wskazowki myślałem o BP kiedyś, nawet robiłem wstępne przymiarki ale taniej w końcu wyszło glikolowa z odwiertami to BP to Sofath? czy ktoś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikefish 23.01.2018 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 BP to Sofath, glikolowa to Dimplex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikefish 23.01.2018 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Czy pompa glikolowa tez musi byc rejestrowana zgodnie z ustawą o f-gazach? Firma od glikolowej twierdzi ze nie, Sofath twierdzi ze glikolowa tez podlega rejestracji wg nowelizacji tej ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 23.01.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Zależy od ilości czynnika chłodniczego w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikefish 23.01.2018 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Proponowana mi pompa glikolowa Dimplex SI 14TE - 2,3 kg czynnika R407C - czyli też poniżej konieczności rejestracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts