tilnen 23.01.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Cześć wszystkim, Podpowiedzcie proszę, czy izolacja z 3cm wełny twardej takiej pod wylewki ułożona wokół rury płaskiej DGP wystarczy aby na tym ułożyć już bezpośrednio rurkę PEX od podłogówki? Nie wszędzie uda mi się dać kanały DGP wzdłuż ścian gdzie mógłbym odsunąć PEXy, muszę przeciąć je niestety. Ewentualnie jesli 3cm to za mało to może 6 cm wełny - trudno niech stracę te 3 cm poddasza...Oczywiście zakładam przewymiarowanie wlotów do konwekcji powietrza pod kominkiem aby to powietrze się aż tak nie przegrzewało (i tym samym żeby kanały były chłodniejsze). A może w ogóle zrezygnować z DGP przy podłogówce? Kominek chcę mieć głownie ze względów estetyczno-klimatycznych ( ewentualnie awaryjnie żeby czymś przygrzać gdyby była awaria gazociągu albo długotrwały brak prądu) fajnie byłoby jednak aby przy okazji palenia w kominku, żeby część tego ciepła była dodatkowo zagospodarowana a nie uciekła kominem. Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 A nie myślałeś żeby kanały DGP poprowadzić w zabudowie pod sufitem na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 23.01.2018 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Myślałem ale w projekcie mam 270 cm wysokość pomieszczeń. Sufit o te co najmniej 20 cm zejdzie w dół (2 x profil CD + przestrzeń na kanały) i zostanie 250 cm nie wspominając o wyższym koszcie wykonania niz zwykly tynk. Boję się, że się z dużopowierzchniowego salonu zrobi klaustrofobiczny bunkier. Poddasze mam dosyć wysokie, małe pomieszczenia i nie muszę tracić wysokosci na profile CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.01.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Opisz trochę swój dom...Parter, dwie kondygnacje? Kominek na środku, otwarta przestrzeń z klatką schodową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 24.01.2018 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 U mnie czujnik pokazuje w kanale DGP temperaturę max 107st. Teraz pytanie do Ciebie co się może stać jak dasz izolację 3cm i na to pex??? moim zdaniem nic się nie stanie kominek i tak jak napisałeś będziesz rzadko używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 25.01.2018 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. A jeszcze wpadłem na pomysł....strop będzie monilit 17 cm. może dałoby radę płaskie przewody DGP (te 5 cm) zmieścić w stropie oczywiście strop odpowiednio mocniej zazbrojony w tych miejscach (i przeliczony przez konstruktora). Wtedy w strop wszedłbym 3 cm wełny + 5 cm kanału to daje 8 cm. Zostanie 9 cm betonu wystarczające na otulinę zbrojenia stropu. Kanały byłyby więc zlicowane z powierzchnią stropu, od góry potem poszłaby znowu wełna 2 x 3 cm (bo i tak będzie 6 cm styro na reszcie zeby ukryc rury flex od wentylacji) a tyle wełny to już chyba wystarczy aby ochronić rurki PEX. Jedynie w 1 miejscu przejścia pod ścianą działową byłby problem ale pewnie dałoby się go rozwiązać odpowiednim podzbrojeniem w 1 warstwie jakimis grubymi pretami zbrojeniowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 24.02.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ja mam podobną sprawe ale na odcinku 1m i daje kanały na strop nie izolowane i wokół nich rurki od PEX-a. Jak dasz rurki w tym miejscu rzadziej a ściany są jakby od wewnątrz domu to myśle że nic wielkiego się nie stanie/ Dodatkowo kiedy będziesz palił w kominku nie izolowany kanał 150x50 będzie ogrzewał wylewke.Po drugie czemu musiał byś obniżać sufit aż 20cm obniż 10cm + 1,2cm płyt a K-G i już masz 9cm mniej obniżony sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts