Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe F1245 10kW jak ustalić optymalne parametry pracy?

cezarysz

Recommended Posts

Niektóre piki pojawiają się poza harmonogramem grzania C.W.U. Nawet jeśli grzanie C.W.U. załącza się okresowo poza wyznaczonym harmonogramem i tam są te piki to pytanie dlaczego? Czy w tych momentach na podłogę jest podawane faktycznie te 55 st C?

Ale w harmonogramie ustawiasz chyba tylko obowiązujace tryby(oszczędny, normalny i luksusowy). Nie ma bokady grzania CWU. Każdy tryb ma temp min-maks, nie pamietam jakie są domyślne(można zmienić w menu serwisowym)

ale np(liczby zmyslone)

tryb oszczedny to 38-42

normalny 44-50

luks 52-56

Jesli masz akurat tryb oszczędny i temp w zasobniku spadnie poniżej 38 to pompa zacznie ja grzać do osiągniecia 42 stopni. Jeśli pompa grzeje cwu to nie grzeje wtedy co więc na podłoge nie ida takie temperatury. Wszystko przez to że czujnik temperatury znajduje się przez zaworem który steruje co grzać.

Pytaleś też o cyrkulacje cwu. Jest ona w 2.9.2 obok przegrzwania okresowego które tez objawia sie jako pik na wykresie temp zasilania

Pytaleś też o cyrkulacje cwu. Jest ona w 2.9.2 obok przegrzwania okresowego które tez objawia sie jako pik na wykresie temp zasilania

W moim menu nie ma tej opcji. Jest tylko 2.9.1 - przegrzewanie okresowe.

Czy tą funkcję trzeba jakoś aktywować?

Czy możliwe żeby pompa cyrkulacyjna działała bez aktywowania tej funkcji?

Jeszcze jedno pytanie.

Co dokładnie określają parametry ustawiane w MENU 5.1.3?

Max. różnica temp. zasilania

Max. różnica sprężarki 10 [st C]

Max. różnica podgrzewania pomocniczego 7 [st C]

Edytowane przez cezarysz

W moim menu nie ma tej opcji. Jest tylko 2.9.1 - przegrzewanie okresowe.

Czy tą funkcję trzeba jakoś aktywować?

Czy możliwe żeby pompa cyrkulacyjna działała bez aktywowania tej funkcji?

Być może pompka działa cały czas bo jest podłaczona bezposrednio do zasilania. Zapytaj instalatora.

Jeszcze jedno pytanie.

Co dokładnie określają parametry ustawiane w MENU 5.1.3?

Max. różnica temp. zasilania

Max. różnica sprężarki 10 [st C]

Max. różnica podgrzewania pomocniczego 7 [st C]

Wytłumacze to na przykładzie, jak ja rozumiem fragment instrukcji na ten temat.

Załóżmy że stopniominuty spadły do -1000 i wtedy się włączyła sprężarka, temperatura obliczona zasialania to 25 stopni. Jesli temp zasilania rzeczywista wzrośnie powyżej 35 stopni (maks różnica sprężarki 10) to mimo że stopniominut będzie nadal np -600 to sprężarka się wyłączy przed dobiciem do 0

I analogicznie dla podgrzewacza

czyli jesli podgrzewacz włącza się np przy -1400 to jesli zasilanie ma 7 stopni więcej niz obliczona wartość to podgrzwacz sie wyłacza mimo że stopniominut może być np -600

Załóżmy że stopniominuty spadły do -1000 i wtedy się włączyła sprężarka, temperatura obliczona zasialania to 25 stopni. Jesli temp zasilania rzeczywista wzrośnie powyżej 35 stopni (maks różnica sprężarki 10) to mimo że stopniominut będzie nadal np -600 to sprężarka się wyłączy przed dobiciem do 0

OK. Co w przypadku, gdy ustawię przykładowo stopniominuty na -200 i załączę harmonogram blokowania w efekcie którego DM spadnie na powiedzmy -1000 tak jak piszesz. Następnie pompa wchodzi w cykl pracy. Czy jeśli różnica osiągnie 10 st C to przy wartości mniejszej niż -200 (np te -600) sprężarka się wyłączy? Jeśli tak to kiedy załączy się ponownie? Przecież odliczanie dalej stopniominut nie ma sensu bo wartość zadana została przekroczona. Poczeka aż różnica spadnie poniżej 10 st C i załączy powrotem? Jeśli tak to o ile musi spaść? 1 st C?

Być może pompka działa cały czas bo jest podłaczona bezposrednio do zasilania. Zapytaj instalatora.

U mnie pompka była podłączona, ale zakręcony był zawór przed nią. Dopiero jak zacząłem korzystać z C.W.U. to odkręciłem zawór. Jakby pracowała cały czas to "na sucho". Z instalatorem mam "utrudniony kontakt".

Edytowane przez cezarysz

OK. Co w przypadku, gdy ustawię przykładowo stopniominuty na -200 i załączę harmonogram blokowania w efekcie którego DM spadnie na powiedzmy -1000 tak jak piszesz. Następnie pompa wchodzi w cykl pracy. Czy jeśli różnica osiągnie 10 st C to przy wartości mniejszej niż -200 (np te -600) sprężarka się wyłączy? Jeśli tak to kiedy załączy się ponownie? Przecież odliczanie dalej stopniominut nie ma sensu bo wartość zadana została przekroczona. Poczeka aż różnica spadnie poniżej 10 st C i załączy powrotem? Jeśli tak to o ile musi spaść? 1 st C?

To jest tylko moje gdybanie, ale wydaje mi się że:

1. tak sprężarka się wyłaczy mimo że jest np -600 stopniominut

2. stopniominuty będą wtedy nadal zbiliżać się do 0 bo pewnie zasilanie będzie miało nadal kilka stopni ponad obliczoną temp zasilania mimo że spręzarka nie będzie pracowa, tak jak dzieje się gdy wyłacza się na zerze.

3 żeby stopniominuty zaczeły spadac to zasilanie musi być poniżej obliczonej temperatury anie 10 stopni wieksze:)

4. sprężarka właczy się ponowanie dopiero gdy osiągnie ustawione stopniominuty np -1000 a wtedy na 1000% zasilanie będzie mniejsze niż obliczona temperatura.

Co do cyrkulacji C.W.U to ja też nie mam jej w menu ale nie mam zmontowanej pompki więc mnie to nie dziwi.:) Z tego co pisali inni użytkwonicy to to menu jest aktywne jeśli pompka cyrkulacyjna jest wbudowana, a użytkownicy z zew pompką nie mieli jej dostepnej. Zobacz gdzie idzie kabelek i czy jest podłączony, możesz zdjąc przedni panel jesli kabel wchodzo do pompy.

Witam wszystkich

Od września 2017 użytkuję w swoim domu PC NIBE F1245 10kW

Dom o powierzchni użytkowej ok 145 m2 a garażem dwustanowiskowym.

Mnie ciekawi zestawienie pompy 10kW dla 145m2. Nie napisałeś, czy ogrzewasz też garaż i jakie masz ocieplenie, ale jeżeli budowałeś nowy dom i zakładam, że myślałeś o energooszczędności to 10kW wydaje się trochę przewymiarowane, stąd pompa może Ci bardziej taktować. Oczywiście na forum są specjaliście, którzy potrafią to lepiej ocenić.

Ja osobiście przy podobnych wymiarach domu mam 6kW i stopniominuty ustawione na -220.

Ustawienia obiegówki na automat (kiedyś to trochę inaczej działało, ale przy którejś okazji gdy aktualizowałem soft w pompie wydawało mi się, że logika i algorytm pracy obiegówek znacząco się zmienił, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło)

Kilka dni temu podłączyłem pamięć USB, żeby zaczytać sobie parametry, więc spojrzę w wolnej chwili na wykresy i dam znać jak to u mnie pracuje obecnie.

Co to za układ? To jakiś moduł który można podłączyć do karty rozszerzeń PC Nibe F1245?

Tego nie podłączysz do karty rozszerzeń, to jest inny prosty sterownik do pompy ciepła.

Bywało że montowałem zamiast oryginalnego sterowania do różnych pomp, z różnych powodów (np. powalająca cena oryginalnego sterowania)...

Mnie ciekawi zestawienie pompy 10kW dla 145m2. Nie napisałeś, czy ogrzewasz też garaż i jakie masz ocieplenie, ale jeżeli budowałeś nowy dom i zakładam, że myślałeś o energooszczędności to 10kW wydaje się trochę przewymiarowane, stąd pompa może Ci bardziej taktować.

Garaż również ogrzewam - jakieś 42 m2. Dodatkowo planuję ogrzewać ogród ziomowy - kolejne 20 m2

Zobacz gdzie idzie kabelek i czy jest podłączony, możesz zdjąc przedni panel jesli kabel wchodzo do pompy.

Sprawa się wyjaśniła po zdjęciu panelu. Kabelek od pompy..... wisiał w powietrzu.

Rozumiem, że pompę podłączam do wejścia X7 na karcie rozszerzeń. Pytanie skąd najlepiej wziąć fazę do tego przekaźnika?

Edytowane przez cezarysz

OK pompa cyrkulacyjna działa.

Jak macie ustawione harmonogramy pracy takiej pompy?

W ustawieniach C.W.U. pojawiła się nowa opcja (po aktualizacji sterownika). W trybie komfortowym pojawiła się opcja "SMART CONTROL". W instrukcji i internecie ani słowa na ten temat. Ktoś wie jak to działa?

• 3 weeks później...
OK pompa cyrkulacyjna działa.

Jak macie ustawione harmonogramy pracy takiej pompy?

W ustawieniach C.W.U. pojawiła się nowa opcja (po aktualizacji sterownika). W trybie komfortowym pojawiła się opcja "SMART CONTROL". W instrukcji i internecie ani słowa na ten temat. Ktoś wie jak to działa?

moja cyrkulacyjna tez juz dziala, ustawiłem 5 praca 15 przerwa rano i popopludniu

Co do Smart control to na podstawie poprzedniego tygodnia planuje grzanie wody w kolejnym, i stara sie grzac w tanim prądzie jesli taryfy zostały ustawione w smart energy source. Miałem to ustawione przez kilka tygodni jak nie uzywalem wody i rzeczywiscie dogrzewało w tanim.

moja cyrkulacyjna tez juz dziala, ustawiłem 5 praca 15 przerwa rano i popopludniu

Co do Smart control to na podstawie poprzedniego tygodnia planuje grzanie wody w kolejnym, i stara sie grzac w tanim prądzie jesli taryfy zostały ustawione w smart energy source. Miałem to ustawione przez kilka tygodni jak nie uzywalem wody i rzeczywiscie dogrzewało w tanim.

Dzięki. skąd ta wiedza o smart Control? w żadnej instrukcji tego nie znalazłem. Może opis funkcji pojawił się w nowych pompach?

Bo nie sądzę że doszedłes do tego w sposób empiryczny? :)

Wszystko jest w internecie, w nowych wersjach instrukcji dostępnych online jest to opisane.np tu:

https://www.nibe.pl/nibedocuments/23977/231771-6.pdf

inteligentne sterowanie:W tym menu uruchamia się funkcję Inteligentne

sterowanie. Funkcja ta zapamiętuje zużycie ciepłej wody w poprzednim

tygodniu i dostosowuje temperaturę w ogrzewaczu c.w.u. dla nadchodzą-

cego tygodnia, aby zapewnić minimalne zużycie energii.

Jeśli zapotrzebowanie na c.w.u. będzie większe, istnieje pewna dodatkowa

ilość dostępnej ciepłej wody.

Po uruchomieniu funkcji Inteligentne sterowanie, ogrzewacz c.w.u. oferuje

wydajność podaną na etykiecie energetycznej.

• 2 weeks później...

Zrobiło się zimniej i zauważyłem pewną anomalię w działaniu moich ustawień.

Normalnie miałem zablokowaną grzałke powyzej -7 stopni i wtedy w momencie gdy korzystałem z harmonogramu blokowania stopniominuty w okresie zablokowania normalnie się naliczały i gdy tylko skonczył się okres zablokowania to pompa odrabiała tą wartość.

Teraz gdy zrobiło się zimniej i grzałka się odblokowała(praca auto) to w czasie gdy trwa harmonogram blokowania system utrzymuje stopniominuty nie niżej niż -100 przez co w domu zrobiło się zimniej bo w czasie zablokowania stopniominuty nie były zliczanei przepadały

• 9 months później...

2018-12-17-18_BT2.jpg

Panowie może ktoś z Was podzielić się danymi z pompy? Jak wyglądają u Was wykresy wartości BT2 na osi czasu.

U mnie dla temperatury 0 - -8 st C wygląda mniej więcej tak jak na załączonym obrazku.

Średnia temperatura -8st C jest w połowie załączonego wykresu.

Przy średniej temperaturze 0st pompa pracuje mniej więcej tak, że po każdej godzinie pracy na zasilanie czynnika grzewczego jest półtorej godziny przerwy. Stopniominuty ustawione mam na -200 co zapewnia mi praktycznie brak wahań temperatury w mieszkaniu.

Jak to wygląda u Was?

U mnie wygląda to tak jak na obrazku. Ogrzewanie do ok -7 miesci sie w taniej taryfie. CWU grzeje sie kiedy trzeba. Stopniominuty mam -300. Temperatura trzyma sie w zakresie 23.2-23.8. Najbardziej komfortowo jest przy 23.5

Wykresy:

https://imgur.com/a/XJkWcOa

tempTyd.jpg

Edytowane przez zibizz1
  • Like 1

• 1 month później...