Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na kupno domu i wykonczenie

azylybyly

Recommended Posts

Witam, mam pytanie. Historia bedzie dluga ale opowiem. Bedziemy brac kredyt. Na poczatku plan byl kupna dzialki i budowy domu pod klucz. Dzialka miala byc wkladem wlasnym. Mielismy 120 tys gotowki. Poszedlem do banku podpytac co i jak. Kredyt na budowe domu. Zdolnosc na 730 tys. Chcielismy dobrac jeszcze 650 zeby bylo z nadwyzka i ewentualnie ostatniej transzy nie wyplacac. Dogadalismy z doradca ze kredyt dostaniemy ale na razie za wczesnie, mamy kupic dzialke i wrocic. Ale w trakcie szukania dzialki znalezlismy oferte na kupno dzialki z domem w stanie surowym zamknietym z elewacja. Ok zadatek wplacony 80 tys. Na wklad wlasny. Na umowie przedwstwpnej kwota 400 tys. 30 tys zawyzona na zapas. Dom maja skonczyc do ssz do kwietnia tego roku ale w miedzy czasie domowilem juz kilka dodatkowych opcji jak rolety, wieksze okno itp i dodalo sie prawie 20 tys. Ale ok. Pytanie teraz jak wyglada sprawa z kredytem na taka 'sytuacje'? Wychodzi na to ze jak chcialem 650, wylozolem juz powiedzmy 100 to musze wziac 550 tys, z tego 320 dla dewelopera, i zostaje mi 230 tys na wykonczenie domu i ewentualne zagospodarowanie dzialki. Do tego moge sprzedac dzialke rod za okolo 20 tys i mysle ze odloze jeszcze z 20 tys gotowki czyli mam 270 tys. Czy w tej kwocie wyrobie sie z instalacjami i wykonczeniem? Czy z kasy na kredyt hipoteczny moge kupic meble, deski na taras, wykonczyc lazienki itd? Jak np rozliczac sie z bankiem jak vede niektore czynnosci wykonywal sam i bede mial np towar bez rachunkow. Np deski na taras moge miec bez rachunkow, styropian na podlogi itp. Chce rowniez sam zrobic ocieplenie podlog i zrobic tarasik. Jak to wyglada w praktyce. Dobrze to rozumuje? Pozdrawiam i licze na pomoc.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
gotowki czyli mam 270 tys. Czy w tej kwocie wyrobie sie z instalacjami i wykonczeniem?

I tak i nie, zależy jak ten dom będziesz wykańczać. Zależy jak duży jest. Jeśli w miarę standardowo to powinniście się zmieścić.

Jak np rozliczac sie z bankiem jak vede niektore czynnosci wykonywal sam i bede mial np towar bez rachunkow. Np deski na taras moge miec bez rachunkow, styropian na podlogi itp. Chce rowniez sam zrobic ocieplenie podlog i zrobic tarasik. Jak to wyglada w praktyce. Dobrze to rozumuje? Pozdrawiam i licze na pomoc.

Każdy bank ma swoje zasady rozliczania. Jedni podchodzą mniej restrykcyjnie inni bardziej.

Ja mam do rozliczenia 60%transzy na fakturach. 40% mogę rozliczyć na oświadczenie.

Absolutnie nie warto - nic nie dają.

Według mnie dają. Przynajmniej wiadomo, w których bankach są oferty zbliżone do naszych potrzeb. Moim zdaniem warto przykładowo porównać kilka kredytów, chociażby na https://direct.money.pl/kredytygotowkowe/ . A wziąć kredyt można oczywiście po rozmowie z doradcą i po wnikliwym przeczytaniu umowy, ale nie zgodzę się, że takie narzędzia jak porównywarki czy kalkulatory nic nie dają.

• 7 months później...
Zaraz pewnie nam podpowiesz, który wart jest zainteresowania :)

Ja też uważam, że zestawienia, kalkulatory są przydatne i pomogą wybrać 3-5 banków spośród dostępnej 30-stki do których warto się wybrać.

Sam tak robiłem dwukrotnie i nie żałuję. Każdy ma swój sposób i swoje zdanie. Ja np. uważam, że nie ma sensu korzystać z usług sprzedawców kredytowych zwanych dla niepoznaki doradcami.

Ja też uważam, że zestawienia, kalkulatory są przydatne i pomogą wybrać 3-5 banków spośród dostępnej 30-stki do których warto się wybrać.

Sam tak robiłem dwukrotnie i nie żałuję. Każdy ma swój sposób i swoje zdanie. Ja np. uważam, że nie ma sensu korzystać z usług sprzedawców kredytowych zwanych dla niepoznaki doradcami.

Nazwa "doradca" jest obecnie zakazana.

Oczywiście każdy robi tak jak uważa. Ze swojego doświadczenia wiem, że rankingi w większości przypadków nie są w stanie wskazać optymalnej opcji. Pamiętam, gdy na drugim miejscu w rankingu znalazł się kiedyś Getin Noble Bank. Bank uznawany za jeden z najdroższych, zwykle dla desperatów nie mogących dostać kredytu gdziekolwiek indziej. Jak się później okazało to twórcą bądź zleceniodawcą tego rankingu (już tego nie pamiętam dokładnie) była firma powiązana z nim kapitałowo.

Nazwa "doradca" jest obecnie zakazana.

Oczywiście każdy robi tak jak uważa. Ze swojego doświadczenia wiem, że rankingi w większości przypadków nie są w stanie wskazać optymalnej opcji. Pamiętam, gdy na drugim miejscu w rankingu znalazł się kiedyś Getin Noble Bank. Bank uznawany za jeden z najdroższych, zwykle dla desperatów nie mogących dostać kredytu gdziekolwiek indziej. Jak się później okazało to twórcą bądź zleceniodawcą tego rankingu (już tego nie pamiętam dokładnie) była firma powiązana z nim kapitałowo.

Dobrze, że uregulowano nazewnictwo. Nie było moim zamiarem, żeby ktoś z branży odbierał to osobiście.

Ale z mojej obserwacji wynika, że rynek sprzedawców kredytowych jest bardzo niesymetryczny z dominującą grupą niefachową.

Jak się ma kogoś z polecenia to może być bardzo dobra opcja ułatwiająca wiele. To samo z rankingami, porównywarkami - używać Internetu też trzeba umieć:)

Internet to narzędzie jak się dobrze używa to jest bardzo pomocne.

PS Jak już mówiłem, każdy ma swoje podejście i dla mnie sprzedawca kredytowy byłby świetną opcją gdyby wynegocjował mi warunki lepsze niż ja jestem w stanie zrobić to samodzielnie. Dla samego ułatwienia, oszczędności czasu i papierologi to nie warto.