SzukamPieca 24.01.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Dzień dobry:) Zastanawiam się nad wyborem pieca do nowego domu. Dom jest zbudowany z betonu komórkowego 500, ocieplony- ściany 15 cm, podłogi 10 cm, strop 8 cm. Okna 3 szybowe, 6-komorowe, podobno ciepłe. Mam dostęp do drewna i węgla, dlatego szukam takiego pieca, nie wiem jednak, jaką moc wybrać, spalanie pewnie od góry. Zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu, dom na dole ma około 65 m2, strych jest nieużytkowy. Myślałam o zrobieniu pieca na zamówienie, podpowiedzcie proszę, jakie pytania zadać wykonawcy? Trochę jestem zielona w tym temacie, boję się podjąć złą decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Dzień dobry:) Zastanawiam się nad wyborem pieca do nowego domu. Dom jest zbudowany z betonu komórkowego 500, ocieplony- ściany 15 cm, podłogi 10 cm, strop 8 cm. Okna 3 szybowe, 6-komorowe, podobno ciepłe. Mam dostęp do drewna i węgla, dlatego szukam takiego pieca, nie wiem jednak, jaką moc wybrać, spalanie pewnie od góry. Zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu, dom na dole ma około 65 m2, strych jest nieużytkowy. Myślałam o zrobieniu pieca na zamówienie, podpowiedzcie proszę, jakie pytania zadać wykonawcy? Trochę jestem zielona w tym temacie, boję się podjąć złą decyzję. Słabe ocieplenie budynku 15cm to licho a 8cm strop to wręcz tragedia i niezgodne z projektem. Nie chcesz złych decyzji to zmień sposób ogrzewania z węgla na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.01.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 ŻADNEGO!!!Bez bufora nawet kocioł 5kw będzie za duży.Gaz lub prąd.POD ŻADNYM POZOREM KOTŁA NA DREWNO I WĘGIEL BEZ BUFORA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzukamPieca 24.01.2018 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Tak się składa, że w projekcie przewidziano ocieplenie stropu 6 cm, ścian również mniej, więc...cóż. Domu nie zamierzam burzyć, ocieplenia zrywać, projektu zmieniać. Zaznaczyłam wyraźnie na jaki rodzaj opału szukam pieca i z czym mam problem. Ponawiam pytanie i nadal proszę o pomoc w wyborze najlepszego pieca do mojego domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzukamPieca 24.01.2018 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Może jeszcze dodam, że dom jest przeznaczony dla 2 osób, hydraulik zaleca bojler 80 litrowy. Przeczytałam w międzyczasie o kotłach górnego spalania o niewielkiej mocy, np 08,1 kW. Podobno w tego rodzaju kotłach nie zaleca się montowania dmuchaw, bo niepotrzebnie zwiększa się zużycie opału, podobno wystarczy miarkownik ciągu, który reguluje dopływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.01.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Do drewna żadnego górego spalania.Grzanie tego paliwem stałym jest nieopłacalne.MPM DS 5-7kw+bufor 1000 litry=cena kotła z podajnikiem (znajdź tylko kocioł z podajnikiem 5kw).Wypełnij cieplowlasciwie.pl i wyślil link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 24.01.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Zgadzam się z kolegą mtdeusz - cieplowlasciwe super kalkulator.Trochę informacji znajdziesz też tutaj:czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/i według tego przy takim ociepleniu to wystarczy Ci kocioł ok 3,5 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.01.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Kociołek podajnikowy 10kw spokojnie zejdzie z mocą aby grzać bez problemu , gorzej z zasypowym a zwłaszcza tanim bo tam nie ma wymiennika i cały opał idzie do komina , ale do twojego zapotrzebowania wystarczy kocioł 5-7kw zasypowy dolnego spalania MP:M tylko to jest udręka palenie w tym bo każde dołożenie węgla to smród na kotłownię straszny no i trzeba szukać specyficznego węgla tzw płomiennego bo palenie w tym drewnem to mordęga i 5 razy na dzień do kotła dokładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 berthold61 Od naprawdę dużej bidy kocioł na pelet 8kW https://www.kostrzewa.com.pl/#!Press_room-MA%C5%81E_JEST_CIEP%C5%81E_%E2%80%93_EEI_PELLETS_O_MOCY_8_KW ale to już jest blisko 2x za dużo i to przy -20! a gdzie temp ~0 st?http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds.html MPM DS 5-7 kW i tak musi mieć bufor..! przy 65m2 i tym ociepleniu .. obciążenie cieplne wynosi ile ? 50-60wat/m2!czyli ? 3,25 kW do 3,9 kW ! i to przy różnicy temp 40st! czyli przy 0 st będzie przez pół.. 1,65 kW .. jaki kocioł zejdzie tak nisko.. spalając 0,5 kg drewna na godzinę.. tylko bufor.. jak już .. lub gaz! przeliczając pewnie był by najtańszą opcją ( paliwo + obsługa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts