Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PERLIT na to płyta

Recommended Posts

• 1 month później...
Witam Wszystkich,

nie chce zakładać nowego tematu, gdyż mam podobny problem. Mianowicie jestem w trakcie adaptacji poddasza na użytkowe i nie znalazłem jeszcze rozwiązania jeśli chodzi o podłogę na poddaszu. Problem jest następujący strop(monolit grubości 7-9 cm, zbrojenie krzyżowe z drutu żebrowanego 10mm krata 10x10cm) jest dosyć nierówny różnice do ok. 10 cm, nad trzema największymi pokojami (ok 4-4,5m x 4-4,5m) strop jest ugięty ok 5-6cm poza tym dookoła ścian zewnętrzych jest jakby grubiej zalany. Czyli summa summarum na całej powierzchni poddasza różnice dochodzą tak jak pisałem nawet do 10 cm. I tu się pojawia problem, jak takie różnice wyrównać. W projekcie adaptacji podłoga została zaprojektowana następująco styropian 5 cm i na to 2 x OSB 16mm. Napotkałem się na perlitobeton, główna zaleta dla mnie istotna to waga i teraz mam pytanie czy ma racje bytu jakbym wyrównał strop perlitobetonem powiedzmy tą odmianą o gętośći 300kg/m^3 i potem na to styropian i płyty. czy lepiej dać tego perlitobetonu grubiej i na to płyty, albo np. inaczej perlitobeton na to styropian i na to wylewka perlitobetonem ale np. 600kg/m^3, które rozwiązanie jest według Was najlepsze? Czy może jeszcze coś innego zastosować? Z góry dziękuję za wskazówki pozdrawiam ;)

Ja oczywiście sugeruję tylko perlitobeton (jak Termobeton TB2 faktycznie ma swoja masę, ale i tak jest czterokrotnie lżejszy od zwykłej wylewki), bez styropianu i płyt OSB, ale jest rozwiązanie prostsze i lepsze (plus sporo tańsze).

Zrób izolację i wyrównanie przez zasyp samym perlitem ekspandowanym EP180, zagęść i na to bezpośrednio (lub z przekładką tekturową) daj płytę OSB - takie wykonanie podłogi załatwia temat wyrównania stropu, zapewni izolacyjność akustyczną, uniemożliwia zagnieżdżenie się gryzoni, po zagęszczeniu i położeniu płyt jest bardzo stabilne - goli, strzyże, bańki stawia!