Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odszranianie pomp P-W

przemas90

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do użytkowników pomp P-W jak często występuje proces odszraniania pomp ciepła przy obecnych temperaturach, kiedyś rozmawiałem z człowiekiem który używa takiej pompy i on proponował przewód grzewczy na ssaniu twierdził że po jego doświadczeniach wydłuża czasookresy odszraniania co o tym sądzicie.

Witam

Mam pytanie do użytkowników pomp P-W jak często występuje proces odszraniania pomp ciepła przy obecnych temperaturach, kiedyś rozmawiałem z człowiekiem który używa takiej pompy i on proponował przewód grzewczy na ssaniu twierdził że po jego doświadczeniach wydłuża czasookresy odszraniania co o tym sądzicie.

tego co proponował przewód na saniu, to ...... zadzwoń po kilera.

niektóre pompy odszraniają się głupiej z samego czasu i robią to co określoną ilość minut a te mądrzejsze w wydajności, jak spada wydajność to wtedy to robią.

odszraniainia nie przewalczysz, musi być i kropka.

Nikt tu nie pisze o eliminacji odszraniania ale o ograniczeniu, pewnie ktoś kiedyś coś wymyśli ale póki co jeżeli dałoby się ograniczyć przy temperaturze np plus 2 st defrosty to byłoby super, nie wiem czy to się sprawdzi pompę mam pierwszy sezon ale od jakiegoś czasu zastanawiam się nad słowami człowieka który używa pompy Mitsubishi i mówi że warto stąd mój post, przewód grzewczy samoregulacyjny nie jest drogi może faktycznie warto spróbować. Warto zwrócić uwagę że producenci np. Nibe o którym pisałem w innym poście ma moim zdaniem ekonomicznie nieuzasadnione odszranianie, a podobno takie nowoczesne urządzenie, żaden automatyk z doświadczeniem nie napisałby tak tej aplikacji ale szwedzkie urządzenie musi być super ludziska kupują a moi znajomi póki co są załamani kosztami eksploatacji tego urządzenia.