Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo tanie grzanie

fachman19

Recommended Posts

Kolega wybudował dom ,100 % . Zamontował kocioł na gaz i.... gazownia się wypięła .będzie kiedyś .

Odpalił na propan wyszło 30zł / dzień.

Zaproponowałem pompkę z odzysku . Nieistniejacej firmy Urlich , taka do cwu.

dziennie idzie 16 kWh . jak temperatura spadła trwale poniżej 0 C czasem dogrzewał FARELKĄ . Ale to było kilka dni ( 5).

Takie rozwiazanie powinno się stosować dla wegłowek

Kolega wybudował dom ,100 % . Zamontował kocioł na gaz i.... gazownia się wypięła .będzie kiedyś .

Odpalił na propan wyszło 30zł / dzień.

Zaproponowałem pompkę z odzysku . Nieistniejacej firmy Urlich , taka do cwu.

dziennie idzie 16 kWh . jak temperatura spadła trwale poniżej 0 C czasem dogrzewał FARELKĄ . Ale to było kilka dni ( 5).

Takie rozwiazanie powinno się stosować dla wegłowek

Coś mi tu nie gra.

1. Co to znaczy " propan wyszło 30zł / dzień". Możesz przybliżyć jak to policzył, w jakim okresie i na podstawie czego - poziomowskazu na zbiorniku, czy moze działał na butlach 11 kg/? PC pracowała przy tych samych temp. zewnętrznych, tej samej wewnętrznej co kocioł gazowy?

2. 30 zł/dobę = ok. 157 kWh z propanu /zbiornik/ lub 93 kWh gdy z butli 11 kg. Jak się to ma do starego Urlicha i zużycia przez niego 16 kWh/dzień. który przy COP =3 daje zapotrzebowanie 48 kWh.

Możesz podzielić się informację co z pozostałymi 100 kWh/dobę /zbiornik/ lub 45 kWh/dobę jeśli propan był z butli 11 kg?

3. Jak w tych porównaniach umieścić dogrzewanie farelką 2 kWh?

4. Co z cwu?

Coś mi tu nie gra.

1. Co to znaczy " propan wyszło 30zł / dzień". Możesz przybliżyć jak to policzył, w jakim okresie i na podstawie czego - poziomowskazu na zbiorniku, czy moze działał na butlach 11 kg/? PC pracowała przy tych samych temp. zewnętrznych, tej samej wewnętrznej co kocioł gazowy?

2. 30 zł/dobę = ok. 157 kWh z propanu /zbiornik/ lub 93 kWh gdy z butli 11 kg. Jak się to ma do starego Urlicha i zużycia przez niego 16 kWh/dzień. który przy COP =3 daje zapotrzebowanie 48 kWh.

Możesz podzielić się informację co z pozostałymi 100 kWh/dobę /zbiornik/ lub 45 kWh/dobę jeśli propan był z butli 11 kg?

3. Jak w tych porównaniach umieścić dogrzewanie farelką 2 kWh?

4. Co z cwu?

butle 33 kg na 4 dni

reszta to odczyt z licznika prądu

farelkę odpalił jak temperatura spadła poniżej -5 C

Ja wiem ,że w obliczeniach LPG wychodzi fajnie ,ale moje doświadczenia są inne.

Nie wiem co jest powodem

Cwu grzeje teraz tej butli 33 kg bo jak pisałem kotłownia jest gotowa.

Pisze jak jest . Sam jestem zaskoczony .

Inaczej bym nie pisał na ten temat.

A może ta kaloryczność LPG jest inna??

Edytowane przez fachman19

Nie jest inna.

Propan w butli 33 kg jest tańszy za 1 kg od propanu w butli 11 kg.

Brakuje ok. polowy kWh. Ktoś opowiada bzdury, a raczej w niezbyt uczciwy sposób przekonać do swoich racji.

Niestety nie można wierzyć opowieściom snutym na FM.

PS. Kotłem grzeje cwu, a pompą nie, co nie jest uwzględnione w zużyciu PC. Następne nadużycie.

Edytowane przez Greengaz
ps

N

PS. Kotłem grzeje cwu, a pompą nie, co nie jest uwzględnione w zużyciu PC. Następne nadużycie.

Na czym polega nadużycie.

Dom nie był zamiszkany w czasie pomiarów . A teraz cwu z kotła bo się wprowadzili.

Inna sprawa , że nie podłaczyli kanalizacji . wiec i wody idzie tyle co kot napłakał a wc z żaglówki.

Mało kasy to liczą złotówki ,To co wyliczyli to się pochwalili .I podziękowali za prowizorkę z PC

Wiem co napisałem i nie mam interesu być przeciw LPG ( Montuje też kotłownie ) i jest mi równo czy na gaz , ropę czy PC .

Mam kontakt z moimi klientami już 20 ileś lat i słucham co mówią

Edytowane przez fachman19

Nie jest inna.

Propan w butli 33 kg jest tańszy za 1 kg od propanu w butli 11 kg.

Brakuje ok. polowy kWh. Ktoś opowiada bzdury, a raczej w niezbyt uczciwy sposób przekonać do swoich racji.

Niestety nie można wierzyć opowieściom snutym na FM.

Znajomy ma zamiar grzać tak cwu od wiosny (przeprowadzka) obiecali mu przyłącze gazu na jesień 2018. Zdaje sobie sprawe ze to mogą być obiecanki i może okazać się ze przyłącze będzie dopiero w 2019. Z tego co się orientuje to butla 33kg kosztuje około 150zł. Jak takowy koszt ma się do litra gazu który sprzedajesz w okolicach jednej złotówki (latem) ?

Znajomy ma zamiar grzać tak cwu od wiosny (przeprowadzka) obiecali mu przyłącze gazu na jesień 2018. Zdaje sobie sprawe ze to mogą być obiecanki i może okazać się ze przyłącze będzie dopiero w 2019. Z tego co się orientuje to butla 33kg kosztuje około 150zł. Jak takowy koszt ma się do litra gazu który sprzedajesz w okolicach jednej złotówki (latem) ?

No właśnie , Jak upolować takie ceny????

150 z za 33 kg = 2,20 zł/litr

Aktualnie cena propanu z dostawą do zbiornika 1,60 zł/litr.

Historycznie patrząc najniższe ceny.

Późną wiosną 2017 - 1,20 zł/litr, zimą i latem 2016 - 1,00 - 1,10 zł/litr.